Derbyt inleddes med Tifon som tog minnen tillbaka till tidigt 2000-tal med ett välfyllt IP och svartvitt papper som kastades in från Engelska läktaren. Drygt två timmar senare var festen slut och vi kunde då konstatera att lagen delat på poängen.

Redan efter två minuter fick HIF chansen att sätta käppar i hjulet för hemmapubliken i det första seriederbyt mellan lagen på 13 år. Bjarnason gick i djupet och avslutade men Amr som dagen till ära ersatt Noring i BoIS mål kunde rädda tämligen enkelt. BoIS stack därefter upp med ett inspel som inte resulterade i något innan det åter blev HIFs tur. Ett lågt inspel var millimetrar ifrån att nå Bjarnason men Dennis Olofsson lyckades störa tillräckligt och bollen gled igenom hela straffområdet istället.

Efter den inledningen tog sig BoIS mer och mer in i matchen, de fick mer och mer boll och HIF sjönk tillbaka till egen planhalva och förlitade sig på längre bollar mot Bjarnason. BoIS kändes som det piggare laget men HIF skapade en del oroligheter i sina omställningar.

På presskonferensen efter matchen uttryckte Christoffer Andersson sin besvikelse över just det uteblivna egna bollinnehavet från HIFs sida. Matchen kantades annars av relativt få heta chanser för de båda lagen under mitten av halvleken. Istället kunde vi få se en del derbykänslor på plan och kort delades ut till såväl hemmalagets Tkacz som bortalagets Randrup efter att de två turats om att tackla varandra.

Under de sista tio minuterna skulle det däremot bli chansrikare för publiken på IP. Dennis Olofsson kom på en av sina många offensiva utflykter längs högerkanten till att bli ganska fri på bortre stolpen men han fick tyvärr, för hemmapublikens del, inte tillräckligt bra träff på bollen när han kom glidandes i gräset.

Bara någon minut senare vaskade HIF fram en riktigt bra chans som tvingade Kaddoura att nyttja hela sin spänst. Skottet tippades i ribban och blev till hörna för HIF. Precis innan domaren blåste av första halvlek fick BoIS även en möjlighet som så när resulterade i mål. Bollen studsade rätt för BoIS del och Nalic fick chansen att avsluta precis utanför straffområdet men bollen seglade en decimeter för högt över krysset.

Därefter blåste domaren av halvleken och som nämnt tidigare summerades matchen dittills av ett bollägande BoIS som saknade lite i den där sista tredjedelen som Agim pratade om inför matchen samt ett HIF som stack upp med ett par giftiga omställningar. Spelmässigt övertag för hemmalaget men chansmässigt en jämn tillställning.

Den andra halvleken tog fart i ett högt tempo. Adi Nalic som avslutade den första halvleken med en bra chans öppnade den andra halvleken med en bra chans. Avslutet inifrån straffområdet mot den bortre stolpen gick dock utanför. Minuten senare missade HIFs Bjarnason öppet mål från nära håll men det ska tilläggas att han även blev avvinkad för offside. Direkt därpå fick Nalic ännu en chans men nicken kunde Pär Hansson enkelt plocka i skopan.

Inte ens tio minuter var spelade av den intensiva andra halvleken när BoIS fick frispark från dryga 30 meter. Bortkastad möjlighet kan många ha tänkt när Sadat valde att skjuta efter att ha fått bollen petad till sig men årets hårdaste skott på IP tvingade Pär Hansson att sträcka ut.

Måns Ekvall fick även han chansen att skjuta men hans skott gick högt över. Tkacz avlossade ett skott med sin vänsterfot men Pär Hansson kunde rädda enkelt. Där och då hade BoIS ett väldigt bra tryck framåt i matchen och även om de riktigt heta chanserna uteblev så skapade laget ett antal lägen framåt som kunde förvaltats bättre. I samma veva vann Igor, som undertecknad samtidigt måste passa på att lyfta som en av planens giganter, boll på offensiv planhalva. Ett fint omställningsläge för BoIS som stoppades bryskt av en glidande Johansson i bortalaget. Varning för Johansson och BoIS behöll sitt tryck.

Även om IP under långa stunder ikväll var dränkt av solsken och sommarvärme så skulle en kalldusch komma för hemmapubliken och hemmalaget. Efter BoIS fina period de första 25-30 minuterna av andra halvlek så tog sig HIF in i matchen. De flyttade upp lite mer folk offensivt och lyckades etablera lite press mot BoIS mål. En lyftning över i den 78:e minuten kunde resulterat annorlunda. Amr Kaddoura fick visa sina reflexer när han räddade ett avslut från inbytte och senare utbytte Max Svensson.

I den 81:e minuten skulle Amr till sist visa sig maktlös efter att Bjarnason via en touch rullat in 1-0 vid den första stolpen. Innan målet hade Agim Sopi bytt in Atajic till förmån för Pivkovski, strax efter målet bytte han in Okoli istället för Olofsson. Ett offensivt byte, 3-backslinje och tryck framåt var planen. Det blev aldrig något jättetryck och klockan tickat in på stopptid. Då byttes yngligen John Ebere Ekeh in medan Tkacz fick gå ut.

Efter matchen pratade Agim om Ekehs oberäknelighet och förmåga att göra mål från alla vinklar och avstånd. Han hade bara varit inne på plan i två minuter innan han drev upp bollen längs vänsterkanten och lyfte över den till Eddie på högerkanten. Eddies inlägg mot den bortre stolpen nådde pannan på en flygande Sadat och när nicken nådde nätmaskorna utbröt vilt jubel bland majoriteten av de 8192 åskådarna. En rättvis kvittering sett till matchbilden men BoIS verkade inte nöjda där.

Domaren hade annonserat minst fyra minuters tillägg och innan han blåst av matchen fick Sean Ugo Okoli en väldigt fin chans att på ett osannolikt sätt avgöra derbyt med BoIS andra mål på övertid. Nicken var för lös och det hela slutade med att Hansson ännu en gång kunde plocka upp bollen i skopan. Ett underhållande derby slutade till sist 1-1 i vad som nog får summeras som rättvist. BoIS må ha varit det bättre laget spelmässigt men chansmässigt hade båda lagen en del fina chanser.

Nedan följer en summering av presskonferens och en intervju med Amr Kaddoura

Efter 1-1 och två sena mål var det två missnöjda tränare på presskonferensen efter matchen.

– Vi kom inte upp i den nivån vi ville. Men när vi gör 0-1 tycker jag att vi har spelat upp oss. När BoIS sätter in en till spelare på topp sätter vi in en back till för att kunna försvara oss just mot den typen av inläggsspel som ledde till kvitteringen, säger HIFs assisterande tränare Christopher Andersson.

– Jag tyckte vi lyckades bra med vår matchplan att trycka upp Dennis (Olofsson) och (Alexander) Tkacz och stanna kvar med två defensiva mittfältare. Vi skapade ett par bra lägen genom att komma runt på kanten och Dennis var också väldigt nära att göra mål. Förutom det var Nalic nära att sätta den och Karim hade ett jätteskott i andra halvlek, säger BoIS-tränaren Agim Sopi.

– När vi släppte in 0-1 tänkte jag att det bara är att sätta in allt vi kan. Så Hugo gick upp på topp och vi gick ned på trebackslinje. När Tkacz fick kramp gav jag John chansen för jag vet han är oberäknelig och han var också väldigt delaktig i kvitteringen, säger Agim.

Målvakt var, efter en tids frånvaro, återigen Amr Kaddoura. För målvakten med BoIS som moderklubb var det en speciell match.
– Det har varit en dröm sen jag var liten att få spela mot HIF. En surrealistisk dröm och nu hände det, säger Amr.

Amr fick reda på att han skulle stå redan i lördags och en av anledningarna till varför var att Agim ville utnyttja hans spel med fötterna och att kunna agera bakom sin backlinje.

– Inför varje match så får vi punkter som vi ska arbeta med och utnyttja och en av punkterna inför idag var att de försöker hitta in bakom backlinjen. Jag tyckte det gick bra i spelet bakom backlinjen idag, var ute och nickade någon boll och sådär, säger Amr.

Matchen var jämn, men när HIFs ledningsmål kom såg det mörkt ut för BoIS.

– Matchen var fram och tillbaka, jämn. Vi hade läge och dem hade läge. Deras mål är ett skitmål, jag tror Vigge skjuter den på motståndarens benskydd och in i mål, säger Amr
Men med en anfallare som Karim Sadat på planen kan man alltid få in ett mål, det visste Amr också.

– Jag kollade på klockan flera gånger efter vi släppte in målet, men jag visste vi skulle få en eller två chanser, tack och lov satte vi en av chanserna. Så som matchen utspelar sig, med den sena kvitteringen och allt så får vi vara nöjda med en poäng, säger Amr.

Nästa match är mot IK Frej, på lördag, om Amr står då vet han inte.

– Vi får se vem som står, det är tuff konkurrens. Jag tycker Viktor har gjort det väldigt bra också, avslutar Amr innan han går in till resten av laget.