Klassiska Örgryte IS har en stor plats i svensk fotbollshistoria. Lirarnas lag som laget även kallas placerar sig på en fin 8:e plats i den allsvenska maratontabellen och kan bland annat stoltsera med 56 säsonger i Allsvenskan. Utan kvalvinsten mot vårt egna randiga lag 1958 hade siffran kanske inte varit lika stor. Örgryte kan även stoltsera med att ha blivit svenska mästare tolv gånger. Nu gör sig laget redo för sin tredje raka säsong i Superettan

De senaste tio åren har varit väldigt turbulenta för Örgryte och är det i något sammanhang som uttrycket berg- och dalbana gör sig så är det i sammanhanget av ÖIS senaste tio år. De åren har innehållit såväl seriesegrar och uppflyttningar som degraderingar och konkurs. Örgryte har under perioden hunnit med säsonger i allt från Allsvenskan till Division 1 södra. 2015 tog laget dock steget tillbaka till eliten igen efter att ha kvalat sig upp i Superettan. 2016 kom laget på en stabil 9:e plats i tabellen medan de blåröda klarade sig på mållinjen 2017 via ett dramatiskt kval mot Mjällby. ÖIS avgjorde i förlängningens näst sista minut och spelar alltså i Superettan även 2018.

Tränare
Efter en tung vårsäsong fick den för randiga själar bekante Marcus Lantz sparken under sensommaren 2017. Sören Börjesson tog över rodret med hjälp av Fredrik Björk. Under hösten fick de dessutom oerhört meriterad hjälp i form av forne förbundskaptenen Erik Hamrén i en roll som rådgivare. Till slut lyckades trion rädda kontraktet för Örgrytes del som ni kunde läsa om ovan. Förändringar gjordes detta till trots på ledarsidan även om Börjesson och Björk till staben i år också och Thomas Askebrand plockades in som ny huvudtränare med start 1 januari 2018. Thomas kommer närmast från ett lyckat uppdrag i Öster där han lyckades vinna Division 1 2016 och parkera på en mycket fin femteplats i Superettan med nykomlingarna Öster 2017. Nu har han dock bytt rödblått i Växjö mot rödblått i Göteborg och tiden får utvisa hur sejouren i Sveriges näst största stad slutar.

Senaste säsongen i Superettan
Örgrytes senaste säsong i Superettan var deras andra säsong i följd i näst högsta serien. Efter en tabellmässigt fin niondeplats 2016 var det en betydligt svajigare säsong 2017. Som ni kunde läsa om i inledningen säkrades inte elitstatusen förrän i den 118:e minuten i den andra kvalmatchen mot Mjällby i november. Blotta 29 mål framåt var en stor anledning till lagets dåliga säsong, kontraktet gick trots detta att rädda ända in i den sista omgången men en 2-1 förlust borta mot Värnamo satte spiken i kistan och kvalspel var att vänta. Örgryte slutade på 36 poäng vilket även Gefle och Varberg gjorde medan GAIS och Norrby slutade på 37 poäng. Målskillnad fällde avgörandet och ÖIS fick kvala mot Mjällby. Efter förlust 2-1 på bortaplan hade ÖIS kniven mot strupen när de var tillbaka på Gamla Ullevi. De hamnade också i underläge men 17-årige Mohamed Said Adan blandade sig i leken och vände på steken med ett mål och en assist. 2-1 och förlängning, hur den slutade vet ni redan.

Säsongen 2018
Säsongen har börjat på bästa sätt för ÖIS med två raka segrar. I premiären besegrades Varberg med 0-2 på bortaplan och i hemmapremiären slog laget Frej med 2-1. Försvararen David Engström har nätat i båda matcherna medan nyförvärvet och stjärnan på mitten Diego Montiel har stått för ett mål och två assist så det är en herre BoIS får se upp med. Att Örgryte vill göra ett bättre 2018 än 2017 kan knappast ha undgått någon. För att lyckas med det har nye tränaren Thomas Askebrand fått inte mindre än nio nya nyförvärv där Anton Lans, Diego Montiel och Alibek Aliev är tre namn som sticker ut. Utöver det klubben även hämtat in Karl-Johan Lindblad, David Engström, Filip Almström Tähti, Simon Nilsson, Jesper Jörnvik och Gustav Ludwigson. Samtidigt har laget också tappat hela elva spelare så omsättningen har varit stor under vintern. Bland de namn som utmärker sig på förlustsidan så hittar vi den rutinerade gamla landslagsanfallaren Johan Elmander som lagt av med fotbollen, Hakeem Araba som avgjorde kvalet har flyttat till Finland och PS Kemi, Fredrik Björk som fokuserar helt på ledarsidan i år, Johan Hammar som lämnat för Häcken och Martin Mutumba som slutligen blev klar för Syrianska för att nämna några. Med så hög omsättning på spelare och dessutom en ny tränare är det svårt att sia om hur, eller kanske var, Örgrytes säsong slutar. När media fick säga sitt på upptaktsträffen så tippades ÖIS som tia i tabellen men det är inget som Daniel Sliper håller med när han svarar på frågor nedan.

Spelare
Till skillnad från Falkenberg är Örgryte en mer obekant trupp för BoISare. I truppen hittar vi Stojan Lukic som tillhörde Landskrona BoIS 2006 och noterades för en match i vår svartvita klubb. Utöver honom ekar det ganska tomt. Daniel Sliper är förstås en annan spelare som borde vara bekant för Landskronapubliken men trots att han är född och uppvuxen i Svalöv, gjorde allsvensk debut i MFF som 18-åring, har 33 matcher i Allsvenskan (2 mål och 1 assist) och 241 matcher i Superettan (38 mål och 29 assist) så har det aldrig blivit något spel i Landskrona BoIS för Daniel. Nu ger sig den 30-årige yttermittfältaren in i sin andra säsong med Göteborgslaget och här ger han oss en lite bättre bild av lirarnas lag

Hej Daniel, först och främst får vi gratulera till era två inledande segrar. Blir det en tredje på tisdag?

— Tack! Känslan är bra och laget är i mycket fin form så jag tror det blir vinst på tisdag.

Förra säsongen fick ni kvala för att klara kontraktet, jag antar att ni har högre förväntningar än så denna säsong

— Såklart var det tufft att hamna på kvalplats men vi gjorde en bra sista match i kvalet och tog med oss den energi vi fick av vinsten till denna säsong. Målsättningen är att bjuda på fin fotboll och hålla oss i toppen av tabellen.

För oss som inte är så bekanta med ÖIS som lag, kan du beskriva ert lag med tre ord?

— Tre ord som passar in på vårt lag är styrka, bollskicklighet och ett gott gäng grabbar.

Vem ska man se upp lite extra för i ÖIS denna säsong?

— Daniel Paulsson och Diego Montiel är två vassa spelare som blir viktiga i år.

Du är född och uppvuxen i Svalöv, varför har det aldrig blivit BoIS? Har det varit nära någon gång?

— Jag har faktiskt varit nära två gånger, men det kom upp andra alternativ som kändes mer rätt just då.

Vi tackar Daniel för att han tagit sig tid att svara och önskar honom lycka till!

Text
  • Björn Wikström (text)
  • Jens Vighagen (intervju)