Ifjor var Oskarshamns AIK ett stolpskott från att ramla ur division 1 Södra. Denna säsong har nye tränaren Jan Stahre med ungefär samma trupp som fjol kompletterat med en del akademispelare i hans verktygslåda sett till att laget skuggar den absoluta toppen.

– Det har inte varit några dramatiska förändringar. Truppen är i princip intakt. Sedan har jag tagit in en del akademispelare som jag har på olika ställen i världen. Jag har sedan många år sysslat med utveckling av unga spelare och några av dessa finns hos oss nu, säger Jan Stahre som själv bor i Stockholm och pendlar till Oskarshamn för matcher och träning.

Oskarshamn kommer till Landskrona idrottsplats på söndag med stark form. De senaste matcherna har poängen tickat in bra.

– Det tycker jag faktiskt den gjort hela säsongen. Fast just nu är jag väl lite sur över att vi inte kunde hålla ledningen mot Mjällby utan tappade poäng på en frispark som var irriterande, säger han.

Oskarshamn har utmärkt sig som ett stabilt lag med en spelstil som inte riktigt motsvarar majoriteten i serien.

– Nej liksom BoIS försöker vi undvika de där långa bollarna och spelar mera diagonalt och försöker hitta in bakom backlinjen. Jag vill nog påstå att vi spelar ganska likt BoIS, säger Jan Stahre.

Underlaget är viktigt för  att Oskarshamns spel ska fungera och det är därför med stor tillförsikt man åker till Landskrona.

– Er plan ska ju vara riktigt bra vad jag förstår. Det gynnar oss. Även det faktum att vi är ett mycket vältränat lag som orkar genomföra matcherna hela vägen.

– Vi försöker verkligen spela fotboll och samtidigt är vi ett livsfarligt lag när det gäller omställningsspelet, tillägger han.

BoIS är därmed varnat. Oskarshamn åker inte till Landskrona för att gneta till sig en poäng eller hålla siffrorna nere.

– Nej vi kommer med ett helt ordinarie lag – inga skador på hela säsongen i princip – med självförtroende. Tack vare att vi är skadefria har vi kunnat klara att gå runt på en tunn trupp jämfört med de flesta lagen i serien, menar Oskarshamnstränaren.

Laget som ifjol var tilltufsat och lite av strykpojke i bottenregionen av serien är i år utsedd till erans stora överraskning.

– Det tycker jag vi förtjänar, säger Jan Stahre.

Det är upplagt för en kraftmätning på Landskrona IP på söndag klockan 16. En match ingen BoIS-supporter bör missa.

Text: Lasse Möller Bild: Bildbyrån