Det var ett välbesökt medlemsmöte som Landskrona BoIS anordnade i restaurangen på Idrottsplatsen på torsdagskvällen. Många medlemmar hade mött upp och bjöds på transparent information om klubben och fick dessutom all tid man ville för att ställa frågor och komma med förslag.

Styrelseledamoten Christian Condrup inledde med att beskriva BoIS organisation och vad kvällen skulle innehålla. Han passade också på att presentera den nye klubbchefen Max Lundmark.
Denne fick förstås möjlighet att berätta om sin bakgrund – som många redan känner till då Max jobbat i BoIS i fem år. Han har dessutom – enligt egen utsago – varit supporter sedan han var två år!
– Jag kommer att jobba övergripande med alla frågor utom de rent sportsliga. Dessa sköter Agim Sopi – tränare för A-laget – och Fotbollsutskottet. Jag finns förstås tillhands om de behöver stöd, sa Max.

Därefter var det dags för en av kvällens viktigaste programpunkter – BoIS ekonomi.
Fram klev den ekonomiskt ansvarige i styrelsen – Robert Carlén – som inte bara visade sig ha en fantastisk pedagogisk förmåga utan kanske viktigast av allt en lösning på de ekonomiska problem BoIS brottats med ett antal år.
– BoIS har under ett antal år rullat en snöboll framför sig som bara blivit större och större. Med det menar jag att klubben lånat delar av de intäkter som varit avsedda för nästkommande år – sponsorintäkter exempelvis – för att täcka förluster under innevarande år. Nu är det slut på det. Nu ska snöbollen först smältas ner sedan ska klubben fortsättningsvis ha ekonomisk balans, sa Robert Carlén.

– Detta innebär att vi ska ta upp vårt egna kapital från minus och ha en lönsamhet på plus – i varje fall inte minus. För att nå dit kommer en del åtgärder att göras på ekonomisk basis. Bland annat ska den restaurang vi sitter i säljas och genom det kapital vi får in kan skulder betas av, förklarade han.

Robert Carlén förklarade att när det gällde sponsorintäkter ligger BoIS högt om man ser till serietillhörighet.
– Vi har nio miljoner i intäkter på sponsorsidan. Det är samma summor som topplagen i Superettan noterar. Det kommer att bli en tuff kostnadskontroll. Vi hoppas kunna bättra på intäkterna genom att exempelvis få en match mot HIF eller Malmö FF i nästa cuplottning i augusti. Dessutom blir det en ny tvåkronorsmatch i höst, berättar han.

Tvåkronorsmatchen innebär att ett antal sponsorer ställer upp med två kronor per åskådare i en match med fri entré. Senast var det mot Mjällby som detta genomfördes.
Det dryftades också olika förslag till att öka intäkterna. Medlemmar framförde förslag om satsning på att värva fler medlemmar genom att erbjuda vissa rabatter bland annat.

En eventuell upprustning av Landskrona Idrottsplats togs upp men här ligger bollen hos Landskrona kommun. I denna bild finns hela diskussionen om vad som ska ske med Idrottsplatsområdet i framtiden.

Ungdomsarbetet berördes kort då det just nu planeras för genomförande av ett projekt med speciell satsning på ungdomssidan, detta återkommer vi till.

Christian Condrup tog sedan vid igen och behandlade säkerhetsarbetet kring matcherna. Idag är tre personer avstängda från tillträde till matcherna. Två har tillträdesförbud som åklagare utfärdat och en har arrangörsförbud som BoIS utfärdat.

– Vi vill dock påpeka att vi har betydligt mindre problem med detta än många andra klubbar. Vi vill dock ha så lite stök som möjligt. Vi älskar supportrar som sjunger och håller igång men när gränsen överskrids för anständigt uppträdande då är det vårt ansvar att agera. Detta är också något polisen kan göra och då kan de antingen kontakta oss eller gå vidare till åklagare om det är grövre saker, sa Christian Condrup.

Avslutningsvis fick BoIS-tränaren Agim Sopi berätta om hur han ser på seriespelet hittills och vad han förväntar sig.
– Vi siktar på Superettan och jobbar seriöst och fokuserat på detta med bra träningar och bra spel i matcherna. Hittills ser det bra ut även om det har varit ett och annat bakslag som mot Oskarshamn, sa han.

När det gäller eventuella nya spelare så är linjen klar:
– Jag blir kontaktat dagligen av agenter och spelare som vill till BoIS. Och svaret är detsamma. Vi har inga pengar att värva men vill de komma hit och få utbildning och bra träning och lära sig smälta in i vår fina grupp är de välkomna, sa han.
Agim meddelade också att en tredjemålvakt från BK Olympic i Malmö är aktuell och kanske något nyförvärv – modell gratis övergång – kan bli aktuell.

Text: Lars Möller, bild: Christian Condrup