För tio år sedan mötte Landskrona BoIS sin arvfiende HIF i Svenska Cupen. Den matchen minns en av söndagens deltagare i veteranuppgörelsen lagen emellan på Landskrona IP – Håkan Söderstjerna – med extra välbehag.

– Ja det var match i Svenska cupen på Olympia. Jag minns att Ivo Pekalski skickade in ett perfekt inlägg som jag nickade i mål. Ett historiskt mål då det väl troligtvis var första gången jag nickade in en balja, säger Håkan Söderstjerna med ett skratt.

Håkans nick var segermålet 2-1 och ett starkt junior- och reservbetonat BoIS gick vidare i cupen. HIF och BoIS möttes ytterligare en gång i Svenska Cupen 2011, det var den senaste tävlingsmatchen mellan lagen.

– Det ska bli kul – precis som vanligt – att möta HIF. Men också att få träffa många gamla lagkompisar. Jag gillar dessa veteranmatcher om de inte blir för ofta, förklarar Håkan.

– Eftersom jag bor i Landskrona så stöter jag ofta på killar jag spelat med så det finns ändå gott om kontakt. Men matcherna blir ju lite extra krydda. Jag vet inte riktigt vilket lag HIF kommer med, men Hofvendahl ska vara med och han har ju spelat i BoIS så honom känner jag, noterar Håkan.

Förhoppningsvis kommer publiken att ta sig ut till Landskrona IP i god tid på söndag för att se veteranmatchen som föregår A-lagsuppgörelsen mot Kristianstads FC. Eftersom det är fri entré finns det ju inga ursäkter att hålla sig hemma en sådan dag när det är stort Idrottskalas i Landskrona. Veteranmatchen startar klockan 14 och A-lagets match klockan 16.

Håkan Söderstjerna la av med fotbollen efter 2007, samma år som cupmatchen, men har hållit sig i form efter avslutad karriär.
– Ja jag tog upp tennisspelet igen och nu spelar jag också en hel del padel, berättar han. Jag känner mig i bra form, säger han.

Vad tror du HIF kan ställa upp med i denna match?
– Det vet jag inte men huvudsaken är att de inte är för vältränade och bra, skrattar Håkan som har fullt upp på söndag då han efter matchen kommer att agera expertkommentator i webb-tv-sändningarna från BoIS – Kristianstad.

– Jag var expert i seriepremiären hemma mot Assyriska men sedan dess har jag faktiskt inte sett fler A-lagsmatcher. Men BoIS har visat att laget hör hemma högre upp tycker jag. Det gäller dock att man få ordning på den mentala biten. Prestationsmässigt har man visat sig höra hemma i Superettan men när man sedan släpper in tre mål hemma mot Husqvarna verkar det krävas att man tar tag i det mentala, tycker Håkan som alltid är ärlig och rak i sin bedömning.

Text: Lasse Möller, foto: David Jönsson