Hemsidan satte sig ner med Bernt ”Linkan” Lindgren som ingår i BoIS styrgrupp för fotbollsverksamheten med bland annat Daniel Stålhammar, Billy Magnusson, Max Mölder och Tobias Celedon, för en avstämning om hur han ser på jobbet med utvecklingen av Landskrona BoIS som förening med fokus på den elitförberedande ungdomsfotbollen och seniorlaget. 

Hej Linkan, berätta om vilken roll du har i BoIS idag?
-Jag är med och tittar på spelare, väljer spelare. Är bollplank i organisationen. Vi har ju försökt att skapa ett nätverk av scouter med gamla BoISare som är tränare och tittar mycket på fotboll. Upptagningsområdet är ganska litet vilket är bra där vi är nu. Nu ska vi se till att vi kan alla spelare här runt omkring oss. Där är vi nu en 10-15 st gamla spelare som hjälper oss. Vi i fotbollsgruppen har kontakt med sådana vi känner. Jag har kontakt med Daniel Glansk, Johan Augustsson och Jesper Olsson bland annat. Vi tittar i en radie på 4-5 mil och vi tittar från ung ålder. Får vi t.ex. tips på en bra ungdomsspelare så varför ska vi inte följa den och se vilken miljö den finns i. Är det en bra miljö så gör vi inget, är den inte det så kanske vi kan stötta?! 

Varför klev du in i klubben igen?
-Ja det kändes rätt nu med de förändringar som blivit, en helt ny styrelse och vi kunde börja om från början. Det har visat sig vara rätt för mig. Jag tycker det är grymt kul varje gång jag kommer hit. Trots att vi är i division 1 södra är det en optimism i klubben, en glädje. Även på stan hör jag bara positivt. Jag tror att det beror på att det är mycket yngre personer med BoIS och landskronaanknytning i klubben som brinner för detta.  

Vad behöver vi utveckla, vad har vi för svagheter idag? 
-Vi har ju inte en så stark stomme som vi har varit bortskämda med såklart. Sen är ungdomsorganisationen i sin linda. Vi har lyft upp många unga spelare och de har gjort det jäkligt bra men stommen är inte lika stabil än. De vi hittat i mindre serier och de egna unga har gjort det riktigt bra. 

På ungdom elit där du haft ditt stora engagemang, vad ser du där?
-Tobias har ju organiserat upp klubben under sin första tid. Nästa steg är att sätta det fotbollsmässiga, att vi lär ut fotboll så som vi tycker den ska spelas. Det kostar inga pengar utan det handlar om vilken metod vi har att utveckla spelare. Jag tror ju på Cuerver-metoden som den kallas idag. Det hette den ju inte på min tid men fokus på att få dribbla, få bollen till att vara en leksak och att man blir duktig med bollen eller vän med bollen som vi kallade det. Där tror jag att ungdomsavdelningen behöver bli ännu tydligare så att alla ledare drar åt samma håll. Hur vi utvecklar ungdomar, det ska vara full fokus på det.

Seniorlaget, vad tänker du om 2019 så här långt?
-Jag tycker att vi ligger precis där jag förväntat mig rent tabellmässigt, stabilt i mitten. Däremot tycker jag att vi spelmässigt är mycket bättre än jag förväntade mig. Vi har kanske fyra lokala spelare, Filip, Viktor, Lernesjö, Sumar från lägre nivå och fyra fem egna talanger, Ondrejka, Patrick, Luka, Jensen till exempel som kommit upp och varit i stort sett ordinarie och gjort det fantastiskt bra tycker jag. 

-Jag ser ingen anledning till oro över det utan det är bara att fortsätta. Tränarna har tänkt helt rätt, vi har satt defensiven. Jag tror aldrig jag sett ett BoIS-lag som springer så mycket direkt när vi tappar bollen och satt defensiven så bra. Väldigt mycket positivt för mig. Sen, vi kunde haft 18 poäng på de 6 senaste och fått 1. Folk tänker kanske ”han är inte klok” men spelet har varit så. Vi kanske inte är riktigt duktiga nog än men vi är unga, vi kommer från lägre sammanhang en hel del. Det kommer bra att bli bättre och bättre. 

-Jag ser ingen risk att vi blir ett breddlag utan vi kommer tillhöra eliten. Men vi måste vårda spelarna bättre än vi gjort. Det är ingen tillfällighet att det finns gott om spelare i andra klubbar som varit här eller kommer från Landskrona och som borde vara här men inte är det. Vi måste vårda de bättre än vi gjort, vi har syndat och skött det dåligt i några år men jag tycker att där är vi också på rätt väg.  

Faktaruta med ”Linkan”
Fullständigt namn:
Bernt Göran Lindgren
Födelsedatum: 490210
Födelseort: Karlskoga
Civilstånd: Gift, tre barn
Bostad: Bostadsrätt och koloni
Fordon: Monark och Hyundai
Stoltaste ögonblick i egna karriären: A-lagsdebut med Grums i hockeyns näst högsta serie
Stoltaste ögonblick som ledare: Inget ögonblick egentligen utan mer att så många spelare har lyckats bra och så många har fortsatt att spela fotboll vilket är det viktigaste egentligen, att skapa intresse.
Stoltaste idrottsögonblicket som pappa: Det var nog ändå när Rasmus fick kontrakt med Ajax, en klubb som jag varit fan av ända sedan Creuff-tiden. Men också jäkligt stolt att se Kalle spela med sådan enorm finess, men på lägre nivå. En fantastisk spelförståelse och teknik, den fotboll jag älskar. 
Favorittalang med ”Linkanstämpel” på: Pontus Farnerud får jag väl välja, han spelar ett fantastiskt passningsspel. Men kanske ändå Ajsel Kujovic när han var som bäst. Tyvärr klarade hans kropp inte riktigt belastningen.
Favoritspelare BoIS i övrigt: Johan Andersson hade ju egentligen allt. Men även där var koppen lite emot honom ju. 
Favoritspelare personlighetsmässigt: Ja det är Jonas Olsson, han har en grym utstrålning:

Text
  • Torgny Andersen
Foto
  • Torgny Andersen