Landskrona BoIS tog årets första bortaseger, i Göteborg mot GAIS på Gamla Ullevi. Segern var odiskutabel, insatsen den kanske bästa på hela säsongen och det var en glad skara skånska pågar som reste ner till Landskrona igen i tisdagsnatten.

Matchen slutade 3-1 till gästerna, som dessutom spelade i sitt nya reservställ för första gången denna säsong. Målen gjordes av Nicklas Nielsen, Melker Heier och Filip Ottosson.

Inför en skön ljudkuliss tog Skånes Uruguayare tag i taktpinnen per omgående och de första 25 minuterna bedrev Landskrona BoIS ren och skär propagandafotboll. GAIS hade egentligen ingenting att sätta emot och med hjälp av stor rörelse, tryggt passningsspel och hög press kunde gästerna skölja på i våg efter våg.

Ett panikslaget gäng göteborgare kunde förmodligen inte föreställa sig en sådan inledning. Efter 15 minuter skulle matchen utveckla sig till en riktig mardröm för hemmalaget. BoIS vann boll, genom Sumar Almadjed, på GAIS planhalva. Bollen serveras till Oscar Petersson som obstruerades strax utanför straffområdet. På den efterföljande frisparken kliver specialisten Nicklas Nielsen fram.

Resten är historia. Frisparken var perfekt slagen, över muren och in i mål. Vilda glädjescener utspelas därefter och att sagan Nicklas Nielsen nu får kröna sin smått ofattbara comeback i elitfotbollen med ett mål är både vackert och rättvist. Vi hoppas dock att goalgettern ska fortsätta på den inslagna vägen, den här berättelsen är nämligen inte färdigskriven på långa vägar.

BoIS fortsatte trumma på även efter ledningsmålet men med cirka 20 minuter kvar av första halvlek jämnade spelet ut sig en aning. Kanske för att gästerna i större utsträckning valde en lite lägre försvarsposition och därför tillät GAIS att ha mer boll än tidigare. Hemmalaget skapade inget av värde och BoIS var fortsatt laget som var klart närmast ytterligare mål.

BoIS-ledning med 1-0 i paus, en mycket välförtjänt sådan.

GAIS hade kunnat kvittera direkt efter halvtidsvilan. Efter lite slarv av BoIS gav man hemmalaget en gyllene möjlighet men avslutet gick tack och lov utanför målramarna. Därefter vaknade skåningarna till liv igen och än en gång dominerade man matchbilden. GAIS försökte ligga lite lägre och därmed tilläts BoIS att positionera sig på deras planhalva.

Detta skulle visa sig vara ett rätt dåligt beslut, BoIS kunde nämligen spela ut ordentligt och fem minuter in i andra halvlek skulle man också spä på sin ledning.

Efter en Jonathan Asp-hörna, som nickades bort av GAIS-försvarare, snappade Melker Heier upp bollen en bit utanför straffområdet. Han drog sin gubbe, sin vana trogen, och fick på en riktig pangträff. Avslutet i främre var stenhårt och otagbart för målvakten i hemmamålet. Ungtuppen, som gjorde sin tredje match från start, fortsätter att visa framfötterna på ett alldeles lysande vis.

Därefter hade BoIS bud på att stänga matchen med ett gäng vassa målchanser. Närmast var Sumar Almadjed, efter mycket fint kombinationsspel, men avslutet från nära håll gick tyvärr över.

Med kvarten kvar gjorde GAIS ett gäng byten och i ren desperation tryckte man upp hela laget i förhoppning om att komma igen. Detta skulle ge utdelning, med cirka sju minuter kvar att spela. Amr Kaddoura boxade bort ett inlägg men hade otur då bollen tog på en försvarare och sedan friställde en GAIS-spelare, som inte gjort något misstag på avslutet från nära håll.

Ett ologiskt mål, men fotboll består ofta av en kedja tillfälligheter, och visst infann sig en viss oro efter reduceringen. Dessa farhågor skulle dock visa sig vara onödiga och istället var det Landskrona BoIS, Skånes Uruguayare, som skulle avsluta målskyttet. Erik Pärsson, som gjorde efterlängtad comeback efter sin långa skada, serverade Filip Ottosson.

Mittfältaren, visade i sin tur prov på iskyla vid friläget som han lobbade bollen över målvakten. Oerhört läckert och alldeles underbart.

Matchen slutade 3-1 till Landskrona BoIS som fortsätter att plocka poäng i Superettan. 16 stycken är nu införskaffat och det innebär att laget innehar den haltande tabellens tredjeplats. Mäkta imponerande av nykomlingarna, det måste tilläggas.

Också oerhört glädjande att hela BoIS-truppen fortsätter leverera på så hög nivå. Trots många frånfällen inför denna match kliver nya spelare fram och sätter tonen. Ett styrkebesked som verkligen är en stor framgångsfaktor.

Nu mobiliserar vi om och tar sikte på nästa uppgift. Denna gång väntar match hemma på Landskrona IP. Vi gästas av IK Brage, på lördag med avspark 15:00, och om den matchen går att läsa på hemsidan senare i veckan.

Foto
  • Bildbyrån