Landskrona BoIS tog en ny ljuvlig trepoängare hemma på Landskrona IP under söndagseftermiddagen. Gästande Västerås SK gjorde det svårt för hemmalaget men i matchminut 86 skulle randigt ändå få in den avgörande bollen, genom Kevin Jensen vars avslut tog på en VSK-försvarare och därmed ställde målvakten.

Segern innebär att Landskrona BoIS återtar serieledningen efter 16 spelade omgångar.

Detta var inte en av de mest underhållande matcherna som utspelats på IP, varken den här säsongen eller någon annan för den delen.

BoIS inledde dock starkt och kom tidigt till ett koppel halvfarligheter. Närmast var Kevin Jensen, efter fint förarbete av Filip Olsson, men skottet täcktes av en VSK-spelare och vidare ut till en resultatlös hörna.

Därefter stagnerade matchbilden och bolltempot kom inte upp i den nivå vi vant oss vid. Vår motståndare var inte särskilt intresserad av att bjuda till i onödan och deras defensiva strategi ställde Landskrona BoIS en aning. Hemmalaget försökte ändå bryta sig loss men anfallsförsöken saknade den rätta skärpan för att på riktigt kunna hota gästerna.

Det var istället VSK, efter ett sällsynt anfallsförsök, som skapade den första halvlekens bästa möjlighet. BoIS tappade boll och Västerås gick på omställning. Efter lite slarv i försvaret kom gästerna till ett friläge men Amr Kaddoura, som var duktig matchen igenom, kom ut snabbt och gjorde sig stor. Därmed minimerade han vinklarna och tvingade anfallaren i VSK att avsluta utanför målet. Viktigt.

Den första halvleken förblev mållös.

Akt två var klart bättre än sin föregångare. VSK låg inte uteslutande på försvar och försökte att skapa oreda genom långa inkast och hörnor. Deras bästa målchans i andra halvlek uppstod också på resning efter hörna.

Skottet utifrån avstyrdes av Kaddoura genom en svettig räddning.

Den klart bästa chansen innan målet skapades av hemmalaget. Inhoppande Viktor Ekblom, som verkligen satte avtryck, var den som vaskade fram farligheten.

Filip Olsson vann boll på mittplan, drev framåt och hittade sedan Ekblom i utkanten av Västerås straffområde. Anfallaren vände bort sin närmaste försvarare och avlossade sedan vänstran. Skottet var stenhårt och gick klockrent i bortre kryssribban och ut. En aktion som förtjänade mer.

Det kändes som att detta skulle bli en match befriad från målnoteringar. BoIS tryckte på men majoriteten av försöken fastnade på en VSK-försvarare alternativt rann ut i sanden på grund av för klen slutprodukt.

Västerås SK gjorde i sin tur sitt bästa för att hacka sönder underhållningen. Detta genom långsamma igångsättningar, maratonlånga avbrott på grund av skador samt lågt speltempo i allmänhet. En taktik som stundtals inte uppskattades av publiken på IP.

Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid ville dock Kevin Jensen annorlunda. Alexander Tkacz slog ett inlägg från vänsterkanten. Filip Olsson bröstade ner till Erik Pärsson som i sin tur gick på avslut. Skottet täcktes av en VSK-spelare men Kevin Jensen, positionerad strax utanför straffområdet, snappade upp returen och gick på direktavslut.

Skottet gick mot bortre stolpen men ändrade riktning via en bortaspelare. Bollbanan ställde målvakten och istället för att rädda avslutet tvingades han se bollen rulla långsamt, och alldeles underbart, över mållinjen.

Måljublet som utbröt över IP var av hysterisk karaktär.

VSK, som visat noll intresse för anfallsfotboll under stora delar av andra halvlek, fick nu fart under mockasinerna. Laget klev upp och fick lite tryck på BoIS genom långa inkast och hörnor.

Bortalagets såsiga strategi gav dem hela nio övertidsminuter att kvittera på. Det var också under detta intervall som deras bästa målmöjlighet uppstod. Nick på hörna men Alexander Tkacz stod rätt placerad på mållinjen och kunde skalla bort avslutet och därmed freda BoIS-målet.

BoIS hade också ett gyllene tillfälle att spä på ledningen. Kevin Jensen gick på genombrott och serverade Erik Pärsson i fritt läge. Skottet räddades dock av målvakten.

Strax därefter blåste domaren av matchen, då hade det gått över 100 minuter, och publiken på IP gjorde en kollektiv utandning bestående av lättnad, glädje och eufori.

Hemma på IP fortsätter BoIS därmed att vara obesegrade hemma på IP. En svit vi genuint älskar.

Segern innebär att Landskrona BoIS passerat spärren på 30 poäng. Ambitionen att spela elitfotboll 2022 närmar sig sitt första delmål och serieledande randigt arbetar enträget vidare.

Redan i morgon tisdag är det ny match. Då kliver Landskrona BoIS in i Svenska Cupen och för motståndet svarar IF Viken från Åmål.

Mer om den matchen går att läsa på hemsidan under morgondagen.