Till helgen är det dags för säsongens första tävlingsmatch. Den inledande gruppspelsomgången i Svenska Cupen hägrar och för motståndet svarar IFK Göteborg. Inspirerande så det förslår.

Avspark 13:00 på söndag och skådeplatsen heter Valhalla IP.

IFK Göteborg behöver ingen djupare presentation. De är en av Sveriges stora och mest framgångsrika klubbar. 18 allsvenska guld och 13 cupsegrar talar sitt tydliga språk. Senast laget vann i Allsvenskan var förvisso så sent som 2007 men 2020 stod IFK som segrare i Svenska Cupen. En framgång som mättade de svältfödda supportrarna åtminstone under en liten period.

Någon storhetsperiod upplever göteborgarna kanske inte riktigt. De senaste åren har mest kantats av ekonomiska utmaningar och sämre tabellplaceringar. Samtidigt har man värvat friskt och laget består av ett helt hav med hemvändare som alla sitter på stora meriter.

Inte minst mångfaldige landslagsmannen Marcus Berg som återvände till Kamratgården i somras.

Inför årets säsong har Göteborg plockat in anfallaren Erik Sorga, målvakterna Warner Hahn och Gustav Lillienberg och mittfältaren Amir Al-Ammari. Och så klart en hemvändare, denna gång Emil Salomonsson som återanslutit efter ett japanskt äventyr.

På minuskontot återfinns exempelvis August Erlingmark som lämnat för grekisk fotboll. Dessutom ytterligare en skara lirare som gått till olika klubbar i Superettan.

Ska vi diskutera BoIS-beröringar är det Pontus Farnerud som gäller. Hall Of Fame i Landskrona, mängder med meriter utomlands och nu sportchef för IFK Göteborg, en klubb han också representerade som aktiv spelare.

Sportchefen uttalade sig väldigt positivt om lagbygget för ett par veckor sedan. Bara Malmö FF har en starkare trupp i hans mening så matchen blir en het pära för våra randiga spelare, förutsatt att detta alltså stämmer.

Inför tävlingspremiären har IFK hunnit med ett träningsläger i spanska Marbella. Nere på solkusten spelades två matcher, mot Lokomotiv Moskva förlorade blåvitt med 4-2 och mot Hammarby slutade matchen 2-0 till stockholmarna. Göteborg har också hunnit med en träningsmatch på nordisk mark, borta mot Nordsjälland. Danskarna gick vinnande ur den bataljen med 3-0.

Resultat är som bekant sekundärt i träningsmatcherna, fokus ligger på att sätta prestationer som överensstämmer med principerna. Ett förhållningssätt även IFK säkerligen anammat.  

För Landskrona BoIS är Svenska Cupen naturligtvis väldigt viktig. I år är det 50 år sedan cuptiteln bärgades och detta jubileum ämnar vi självfallet hedra under säsongen. Cupmatcherna spelar en central roll i upplägget under försäsongen och förhoppningen är att kunna kombinera en bra prestation med ett lika bra resultat redan på söndag.

I BoIS kan vi konstatera att skadeläget fortsatt ser ljust ut. Bara Oscar Petersson och Jacob Blixt är borta, övriga är tillgängliga för spel.

Randigt kommer från en stabil prestation i mötet mot Trelleborgs FF. Den matchen slutade 0-0 och inte minst defensiven såg solid ut. Förhoppningsvis kan laget rida vidare på den försvarsinsatsen och dessutom växla upp ytterligare en växel i anfallsspelet. Då kan det bli väldigt roligt på söndag eftermiddag.

Nedan trupp följer med till Göteborg:

Amr Kaddoura, Svante Hildeman, Johan Rapp, Albin Linnér, Viktor Wihlstrand, Edvin Dahlqvist, Philip Andersson, Alexander Tkacz, Robin Dzabic, Linus Olsson, Melker Heier, Ousmane Diawara, Erik Pärsson, Adam Egnell, Jesper Strid, Filip Ottosson, Emil Jönsson, Camil Jebara, Nikola Ladan

Avspark 13:00 på Valhalla IP.

Biljetter till bortasektionen:

https://ifkgoteborg.ebiljett.nu/Campaign/ShowCampaign/bortasektion_svc1_lbois