Matchens förening inför Gefle-bataljen är inga mindre än Landskrona Atletklubb. Denna anrika förening bildades redan 1930 och sedan dess har man utövat tyngdlyftning med en inkluderande värdegrund.

Vi tog ett snack med Marie Brodin på LAK som hjälpte oss att förstå deras verksamhet ännu lite bättre.

Generell information om Landskrona Atletklubb? 

Landskronas mest familjära och hjärtliga idrottsförening. Vi är inte bara starkast utan även snällast!  Landskrona Atletklubb (LAK) som är en tyngdlyftningsklubb, bildades av några företagsamma män i en kolonistuga på ön Gråen utanför Landskrona sommaren 1930. LAK har aldrig varit en stor klubb sett till medlemsantalet, förutom en kort period under 70-talet och på den tiden var det enbart män som lyfte. Men våra medlemmar har utfört stordåd både på och utanför podiet genom tiderna men storhetstiden var på 50-talet med många kända lyftarnamn. Från att ha börjat som en mansdominerande sport är det idag en sport för alla!  

Vi bedriver vår verksamhet efter vår värdegrund som vi tagit fram tillsammans med våra medlemmar! ALLA som vill träna olympisk tyngdlyftning är välkomna till GEMENSKAPEN i Landskrona Atletklubb där vi med GLÄDJE och TILLSAMMANS UTVECKLAS för att må bra hela livet. 

Berätta om er verksamhet? 

Idag har vi en stor barn- och ungdomsverksamhet som har vuxit sig större de senaste tio åren och det fina är att alla tränar efter sin förmåga och efter sina mål. För oss är det viktigt att vara en klubb där alla är välkomna oavsett vem du är, var du kommer ifrån, vilket kön du har osv. En dyr medlemsavgift får inte vara avgörande för att du ska kunna träna därav håller vi låga medlemsavgifter, vi har skor till utlåning, vi har sponsorer som hjälper oss med träningströjor, vi gör allt för att sänka tröskeln för att kunna träna med oss.

När pandemin slog till blev det tufft för många att betala medlemsavgiften, trots att den är så låg, och då tog vi hjälp av en sponsor som betalade medlemsavgiften för alla medlemmar upp till 20 år. De behövde enbart betala 1 kr vilket väckte stor uppmärksamhet i media. För oss är det viktigt att främja barn och ungdomars psykiska och fysiska hälsa, därav samarbetar vi även med GoFar, gemensamt ordnad fysisk aktivitet på recept för barn och unga i Landskrona. 

För att skapa tillväxt i vår förening låter vi våra barn och ungdomar vara med och ta ansvar på träningar och tävlingar, vi har ungdomsrepresentanter i vår styrelse, vi utbildar våra medlemmar och lockar med föräldrar att börja träna med sina barn och oss i stället för att sitta och titta på. Vi tränar tillsammans oavsett ålder, elit som nybörjare.

Att arrangera stora tävlingar som nationella och internationella mästerskap är något vi tycker är väldigt kul och är riktigt duktiga på. Till hösten kommer vi att arrangera Nordiska Mästerskapen för seniorer i Landskrona i samarbete med STF och såklart även Landskrona Stad som vi har ett gott samarbete med. 

Vad är det bästa med olympisk tyngdlyftning? 

Tyngdlyftning är en fantastiskt rolig sport som kräver ett stort tålamod, teknik och styrka. Det bästa med tyngdlyftningen är att vi är en enda stor familj och när du är på en tävling så hejar vi alla på varandra fastän du vet att ett klarat lyft för en annan kan innebära en förlust för dig. 

Hur många aktiva och ledare rymmer föreningen?  

Vi är 180 medlemmar varav ca 20 är ledare.  

Vad med Landskrona Atletklubb gör dig lite extra stolt? 

Att det finns en sådan stor glädje, ett stort hjärta, engagemang och vilja att alla ska trivas och må bra på LAK. Att man får vara precis den man är och blir respekterad för det!  

Vi tackar Marie och hälsar Landskrona Atletklubb randigt välkomna till Landskrona IP på lördag.