För dryga fem år sedan sjösatte Landskrona BoIS sin flick- och tjejsatsning. Vi vill vara stadens givna representant och då går det inte att utesluta halva Landskronas invånare. Numera är denna del av verksamheten lika naturlig som resten av BoIS men vi försöker att växa utan att göra anspråk på övriga klubbar i vårt närområdes medlemmar.

Lotte Wall, ansvarig i styrelsen för tjej- och damfotbollen, hjälper oss att förstå hur satsningen ser ut samt vilka insatser klubben gör för att få fler flickor och tjejer att spela fotboll.

Hur har arbetet med flick- och tjejfotbollen sett ut de senaste åren och hur mycket har vi växt i numerär?

Uppstarten med tjejfotboll gjordes 2018. Sedan dess har vi gått från 0 tjejer till 60 ungdomar och 30 seniorspelare i föreningen. Vi försöker växa organiskt och startar varje år upp en ny kull för femåriga tjejer. Målet är att vara representerade i alla åldrar. I dagsläget är vårt yngsta tjejlag på ungdomssidan födda 2017 och vårt äldsta 2010 (däribland det även spelar några födda 2009). Däremellan har vi tjejer i alla åldrar som spelar hos oss, i våra olika lag! 

Våren 2023 ställer vi 6 lag på benen i seriespel (7 om vi räknar in vårt seniorlag!)

Sedan några år tillbaka har vår strategi varit att försöka göra tjej-flickfotbollen till en naturligt integrerad del i föreningen, där våra flick/tjejlag ska ha samma förutsättningar som pojklagen. I föreningar runtomkring ser vi tendenser till att pojk- och flickfotboll nästan växer fram som två olika grenar i samma förening, som två föreningar i föreningen. Detta vill vi gå tvärtemot och ger alla våra lag exakt samma förutsättningar. Våra ungdomsledare har utbildningar tillsammans, våra lag tränar på samma tider och samma platser. 

Vilka typer av riktade initiativ har vi sjösatt för att engagera ännu fler flickor och tjejer?

  • Vi arrangerar träningskvällar där A-lagsspelare kommer och besöker de yngre tjejernas träningar och både håller i passen och medverkar på dem.
  • Vi har tider på nattfotbollen som enbart är riktade åt tjejer
  • Vi startar upp knatteskolan för femåringar (för enbart tjejer) borta på Västervångskolan
  • Vi har haft en påsklovscamp som enbart riktade sig till tjejer och kommer ha en sommarlovscamp som även den enbart riktar sig till tjejer!
  • En gång i månaden så bjuds tjejer in från föreningar i vår omnejd för att erbjudas en extraträning i vår miljö med duktiga instruktörer.

Damlaget går nu in i sin tredje säsong. Vad är klubbens ambitioner med laget på kort och lång sikt?

På kort sikt är det att få stabilitet i truppen då det är många nya i år. På längre sikt är det att ha en stadigt stor trupp och att ta ytterligare ett kliv upp i seriesystemet 

När är det rimligt att vi kan flytta spelare från vår ungdomsverksamhet upp till seniorernas omklädningsrum?

Framåt sett är detta vårt mål. Vi har fortfarande en ganska stor skillnad i ålder från äldsta flicklaget upp till Dam men målet är helt klart att vi även ska kunna utveckla spelare till Damlaget på samma sätt vi arbetar på Herrsidan.

Som medlem i Landskrona BoIS, varför är det viktigt att klubben har en välutvecklad verksamhet även på tjejsidan?

Landskrona BoIS ska som förening spegla Landskrona som stad och då ha aktiviteter för alla. De som vill spela fotboll ska känna att de kan hitta sin plats hos oss.

Tycker du att Landskrona BoIS tjej- och damsatsning är värt ett medlemskap? Tryck då vidare på länken nedan för denna givna, randiga investering.

https://landskronabois.se/medlem/