I morgon dukar Landskrona upp för säsongens första Skånederby. Helsingborgs IF kommer till IP, avspark 19:00.

Matchen som sådan tillhör kategorin ”svenska klassiker” då det är två klubbar med stora anor som ska fäktas om poängen. Den odlade rivaliteten har sin grund i det geografiska läget, det skiljer ju bara ett par mil mellan städerna, och det är klart att mötena mellan ”Di randige” och ”Di röe” kommer med ett gäng extra lager.

Ett faktum som också påverkas av det väldiga intresset. Sju tusen biljetter har sålts och derbyt kommer präglas av en elektrisk inramning, som sig bör. Dessutom utlovas strålande solsken så har du ännu inte köpt biljett är det således läge att göra det via länken:

Biljetter till Skånederbyt

På det sportsliga planet är det två lag placerade på den undre halvan som möts, men den tunga resultatmässiga inledningen till trots är det ändå två hold som andas framtidstro. Detta efter vinster i den senaste omgången.

HIF-skutan har härjats av turbulent vatten det senaste decenniet och efter ett moloket år, med svaga resultat och degradering, har man tvingats lägga om kursen uppe på Olympia.

Sportchefen Andreas Granqvist och tränarduon, Alvaro Santos och Mattias Lindström fick gå efter skrala resultat på plan. Fotbollen lämnar sällan utrymme för nostalgi, resultatet är överordnat det mesta, och denna gång tvingades klubben offra tre rödblåa ikoner uppe på fotbollens altare.

Kursändringen innebär att BoIS-bekantingarna Stewart Baxter och Hans Eklund tagit plats på tränarbänken, som huvudtränare och assisterande. Den nya konstellationen fick en drömstart på uppdraget genom att besegra GAIS hemma på Olympia med 2-1. Efter fyra raka 0-1-förluster var segern så klart ytterst välkommen för HIF:arna.

Hur skadeläget ser ut låter vi vara osagt men Adam Hellborg är avstängd efter tre gula kort.  

För BoIS vidkommande har det seglats på relativt stillsamt vatten de senaste åren men under föregående vecka hände det grejer. Två organisatoriska förändringar på nyckelpositioner där den ena, klubbchefen Michel Ekbergs, var kontrollerad och den andra, sportchefen Erik Edmans, mer oväntad.

I den dagliga driften kommer avgångarna av Ekberg och Edman inte ha någon större påverkan för laget var plan är grundligt utstakad.

Pågarna kommer från en stark insats i den senaste omgången. Hemma på Landskrona IP besegrades Gefle och det fanns mycket i den insatsen, både defensivt och offensivt, som förtjänar att byggas vidare på.    

Skadeläget ser fortsatt ljust ut. Bara Alec Brandt Erlandsson och Sam Hegdal saknas på grund av skada. Den sistnämnde har haft känning i en ljumske men det ska inte vara några större bekymmer. Värt att nämna är att Emil Lindman ingår i truppen för första gången efter sin skada.

Truppen: Amr Kaddoura, Svante Hildeman, Johan Rapp, Edvin Dahlqvist, Philip Andersson, Alexander Tkacz, Robin Dzabic, Lukas Sunesson, Adam Egnell, Ousmane Diawara, Melker Jonsson, Erik Hedenquist, David Edvardsson, Melker Widell, Jesper Strid, Camil Jebara, Max Nilsson, Emil Lindman, Kofi Asare.

Värt att notera:

Marieholms IS är matchens förening

Dagens matchvärdar heter Alfdex, Smurfit Kappa och Fabeo.  

Trafiksituationen i morgon är allt annat än optimal. Av denna anledning uppmanar vi alla som har möjlighet att ta sig till Landskrona IP med annat färdmedel än bil. Tack för visad förståelse.

I gästernas trupp är det på sin plats att nämna landskroniterna Casper Widell och Ervin Gigovic samt tidigare BoIS-spelaren Sumar Almadjed.

Casper är dessutom bror med vår Melker Widell. En klassisk matchen i matchen.

Avspark 19:00, grindarna öppnar en timme innan avspark och kom i tid. Shop kommer finnas framdukad vid ingångarna till både sitt- och ståplatsläktarna.

Forza randigt!