Inför knappa 8000 åskådare på Landskrona IP besegrade BoIS antagonisten Helsingborg med 2-1 i Skånederbyt. Detta efter en mycket händelserik andra halvlek då hemmalaget vände underläge till seger. Ousmane Diawara stor derbyhjälte med båda målen.

18 långa år är över och de vilda glädjescenerna efter slutsignalen kommer nog ingen BoIS:are på plats att glömma i första taget.

Det var en minst sagt händelserik tisdag som omgärdade derbyt. Dagen inleddes med misstänkta objekt, som avvisades som ofarliga, men den incidenten gjorde att alla som arbetade med arrangemanget fick betydligt mindre tid på sig att duka upp för fest. En tidspress samtliga klarade av med bravur och ju närmre matchstart vi kom, desto högre blev temperaturen i Landskrona. Läktarna fylldes på i rask takt och derbyt försågs med en elektrisk inramning i det soliga majvädret.

Matchen inleddes med en randig rivstart. Hemmalaget var klart bättre den första kvarten och redan vaskade också fram ett par hyggliga målchanser.

Helsingborg fick inget större utrymme men efter en kvart lyckades laget komma till sitt första egentliga anfall och då uppvisade laget en klinisk effektivitet. Wilhelm Loeper slog ett inlägg längs marken som med lite flyt hittade till hittade Amin Al Hamawi. Ytteranfallaren avslutade på ett och bollen hittade in i närheten av Amr Kaddouras högre stolpe.

En regelrätt kalldusch och målet innebar att gästerna, med vinden i ryggen, nu också fick luft under vingarna. Redan minuten senare var det nämligen nära igen. Denna gång travade Benjamin Aquah fram och gick på avslut. Skottet tog i Kaddouras bortre stolpe och ut.

Därefter skakade BoIS av sig traumat och hittade in i matchen. En bra kvitteringsmöjlighet vaskades fram innan pausvilan. Kofi Asare fick till ett farligt avslut, efter ett fint anfall, men bollen smet strax utanför bortre stolpen.

Ledning till Helsingborg i halvtidsvilan.

Det var mycket snack inför matchen att HIF:s rutin skulle kunna spela en avgörande roll i den här drabbningen men BoIS visade att kvalitet och fart besegrar erfarenhet även i Skånederbyn.

Det var nämligen hemmalaget för hela slanten i den avslutande akten, en halvlek som kommer gå till historieboken.

Redan efter dryga fem minuter hittade Melker Widell en yta på motståndarnas planhalva. Han drev fram och slog en perfekt passning till Ousmane Diawara. Anfallaren fick till en bra mottagning och skulle gå på avslut då Casper Widell fick till en perfekt brytning.

Frustrerande men den känslan skulle snart ersättas av eufori då BoIS på den efterföljande hörnan utjämnade resultatet. Melker Widell hittade ånyo till Diawara som från nära håll stötte in bollen och gjorde därmed sitt första mål för säsongen.

I anslutning till målet brändes en fyrverkeripjäs av, en aktion vi fördömer. Matchen avbröts men återupptogs efter cirka 20 minuter.

BoIS fortsatte att äga matchbilden och med 25 minuter kvar att spela av ordinarie matchtid kom ledningsmålet. Denna gång var det Robin Dzabic som slog ett perfekt inlägg från högerkanten och Ousmane Diawara, sin vana trogen, hoppade så högt att han nog kunde se över till andra sidan Danmark, och knoppade sedan läckert in bollen med pannan. Alldeles lysande.

Landskrona slog inte av på takten och det var hemmalaget som styrde även framgent. Vid ett par tillfällen var det nära att ledningen utökades men utan resultat.

Helsingborgs anstormning uteblev och det var egentligen bara på övertid som laget lyckades vaska fram lite oreda genom ett par inlägg. BoIS-försvaret hade inga större bekymmer med att freda eget mål och glädjescenerna som utspelades efter slutsignalen bevarar vi i det randiga, kollektiva minnet.

En alldeles enastående kväll och segern gör att BoIS distanserar sig från bottenskiktet.

Framför allt stryker vi en dyster trend mot Helsingborg, vi njuter av den fantastiska inramningen och gläds åt att alla Landskroniter kan gå till jobbet i dag med ett stort leende på läpparna.

För laget handlar det nu om att ta sig upp på hästen efter denna urladdning. Redan på lördag är det ny omgång. Då möter vi Västerås på bortaplan men den matchen behandlar vi senare i veckan.

Värt att notera från matchen:

Ousmane Diawara gjorde sina första mål för säsongen och får anses vara de stora matchernas man.

Melker Widell står nu registrerad på tre målgivande passningar medan Robin Dzabic assist var till segermålet var hans första.  

Avslutningsvis önskar Landskrona BoIS tacka alla som tog sig till Karlslund under gårdagskvällen. Fantastiskt uppskattat och vi hälsar er alla varmt välkomna till nästa hemmamatch.

Den 20 maj möter vi Örebro SK på Landskrona IP.

Forza randigt!!!!