Dam

Efter att damlagets säsong tog slut tidigare i höstas tillkännagav Henrik Albertsson, efter ett år som huvudtränare, att tiden inte längre räckte till.

Christian Berglund presenterades som ny tränare för damernas representationslag och efter ett par månader vid rodret börjar det bli dags att ta tempen inför den kommande säsongen.

Vi inleder med lite bakgrund. Vem är Christian Berglund och vad kommer han ifrån?

Min moderklubb heter Kroppefjälls IF. Där började jag spelade fotboll som liten knodd för många, många, många år sedan och jag varit där under hela min aktiva karriär, om man nu kan kalla den för det. Jag var aldrig varit nån vidare stjärna, insåg att det inte skulle bli någon proffskarriär men tyckte det var väldigt kul. Så redan vid tio års ålder var min stora dröm att bli tränare.

Därför började jag utbilda mig tidigt och redan som 17-åring gick jag steg 2-utbildningen, som numera heter Uefa B. Därefter har jag varit i en rad klubbar som tränare, både inom dam- och herrfotbollen, men de senaste 13 åren har fokus fullt ut ägnats åt flick- och damfotboll.

Som tränare har jag varit i klubbar från Kiruna FF i norr till Landskrona BoIS i söder. Hunnit bli en del, både på olika nivåer och breddgrader, och det breda spekret har gjort att jag samlat på mig många värdefulla erfarenheter.

Laget har fortsatt träna även efter säsongsavslutningen och du har varit med på passen. Hur ser du på truppens kvalitet?

Jag är väldigt förvånad över vilken hög nivå det varit på träningarna med tanke på att laget spelar i division 3. Högt tempo och väldigt skickliga spelare med stor spelförståelse som dessutom är tekniskt drillade. Alla momenten på träningarna präglas av högt tempo.

Vilka är förväntningarna på 2024?

Att gå upp i division 2. Det vill säga, vinna division 3.

Vilken typ av fotboll kan publiken på Landskrona IP förvänta sig?

Vi ska kännetecknas av en attraktiv, offensiv fotboll med ett disciplinerat försvarsspel där alla ska veta och förstå sina roller. Framåt är det mer kreativt.

Ett par spelare har anslutit och presenterats. Är du nöjd med truppen eller kan vi förvänta oss ytterligare nyförvärv?

Jag är väldigt nöjd med truppen men det kan absolut tillkomma någon spelare till under januari månad.

Försäsongen drar i gång den 8 januari samtidigt som herrlaget. 18:00 på Landskrona IP. Hur taggad är du på att skjuta i gång vinterträningen?

Hur taggad som helst. Det ska bli så fruktansvärt kul. Vi tränar ju bara en dryg månad innan matcherna drar i gång så det är rätt in i hetluften som gäller.

Avslutningsvis. Hur ska du fira jul?

Med min familj i Dals Rostock.

Vi tackar för pratstunden och önskar Christian, övrig i ledarstaben samt hela laget stort lycka till.