I år är det exakt 100 år sedan Landskrona IP invigdes. Sedan den dagen har området varit Landskrona BoIS himmaplan och därmed blivit en närmast religiös plats som skänkt alla randiga supportrar otaliga minnesvärda ögonblick och upplevelser.

IP är också platsen där cupguldet säkrades 1972. BoIS största titel hittills. Vi har vunnit serier, trillat ur divisioner, sett nya stjärnor tändas på den randiga himlen och skrikit på tränarna när grannpågen suttit kvar på bänken för länge. Det är här vi vunnit tillsammans, torkat tårarna ihop, bubblat i eufori och råmat i frustration.

Vi har helt enkelt tillfört känslor till det vi kallar för livet.

Att vi går in i ett väldigt speciellt jubileumsår ska självfallet uppmärksammas på olika sätt under säsongen. Att IP varit BoIS plats på jorden i 100 år gör oss särdeles stolta och att idrottsplatsen alldeles strax iklär sig en ny kostym gör att klubben känner stor tilltro till framtiden.

En jubileumsmatch kommer att spelas mot Trelleborgs FF i Superettan lördagen den 1 juni 19.00 på Landskrona IP. Mer information om arrangemanget kommer längre fram.

På den här sidan kommer vi samla information under säsongen.

FÖRSÄSONGSTRÖJAN 2024

Försäsongströjan är äntligen här och den är en enda stor hyllning till Landskrona IP, som fyller 100 år 2024. Över hela tröjan syns små ikoner som symboliserar ögonblick, händelser och berättelser som utspelats på IP under historiens lopp.

1924-07-20

Datumet då Landskrona IP invigdes. BoIS mötte då danska Boldklubben 1903 som vann premiärmatchen med 3-2. 100 år senare lever randigt vidare medan B1903, för dryga 30 år sedan, fusionerades med Kjöbenhavns Boldklub och bildade FC Köpenhamn. Länge leve medlemsdemokratin.

Den lilla kungen

Kronprins Gustav VI Adolf, sedermera kung av Sverige och hertig av Skåne, invigde Landskrona IP den 20 juli 1924.

Den stora kungen

Symbolen talar för sig och är en hyllning till Sonny Johansson. Lokomotivet som personifierade Landskrona BoIS under 70-talet, klubbens mest framgångsrika decennium hittills.

18.535

Publikrekordet på Landskrona IP noterades under kvalmatchen mot Degerfors IF den 18 oktober 1959. Degen vann med 3-2 och säkrade därmed en allsvensk plats. I årets upplaga av Superettan återfinns däremot båda lagen.

Pokalen

Landskrona BoIS största titel bärgades på Landskrona IP året 1972. I cupfinalen mot IFK Norrköping vann randigt, efter förlängning, och stod därmed som segrare i Svenska Cupen. Detta var ett returmöte då den första, uppe i IFK Norrköping, slutade 0-0 och det känns lika givet som underbart att vi fick fira tillsammans med vår randiga publik.

Gräset

En hyllning till naturgräset som är det givna underlaget på Landskrona IP. Vi är stolta över vårt underlag rätt och slätt.

Färöarna

Utöver Ven och Gråen är detta Landskronas favorit-ö (vi vet att landet utgörs av fler än en ö) och vi är övertygade om att Landskrona också är färöingarnas favoritstad utanför landets gränser. Den 12 september 1990 vann det färöiska A-landslaget i fotboll sin första EM-kvalmatch någonsin. Torkil Nielsen som gjorde matchens enda mål när Färöarna besegrande Österrike och denna historiska händelse utspelades på Landskrona IP. Färöarna spelade samtliga EM-kvalmatcher inför EM 1992 på Landskrona IP.

Det finns faktiskt en sportbar på Färöarna som heter Landskrona Sports Bar. Där serveras också ölet Landskrona.

Fässbergs IF

Numera en klubb som för en relativt anonym tillvaro i division 4 men 1924 var de lila eleganterna från Mölndal betydligt hetare. Inför den allsvenska premiärsäsongen var man nämligen Svenska Mästare och laget hade också kvalificerat sig för en allsvensk plats, en placering före BoIS. Randigt förfogade däremot över en bättre idrottsplats, nya mäktiga Landskrona IP, och eftersom förbundet hellre såg BoIS i Allsvenskan infördes ett krav på tillfällig avgift om 4000:- för alla deltagande lag i Allsvensk. Fässberg fick inte ihop summan, det fick BoIS, som därmed blev en av de tolv första klubbarna i Allsvenskan.

1.65

Entrépengen till den första matchen på Landskrona IP låg på denna till synes gentila summa. Räknar man om avgiften till dagens penningvärde landar vi på cirka 60 kronor.

Klockan

Många BoIS:are har en särskild relation till det klassiska matchuret som länge var en trogen garant för rätt information. Snygg var den också.

19,39,84

För många BoIS:are är premiärmatchen 2002 en av de mest minnesvärda upplevelserna på IP. I den allsvenska comebacken besegrades ärkerivalen, tillika allsvenska guldfavoriten, Helsingborgs IF med hela 6-2 inför 11.613 på Landskrona IP. Allra roligast hade Danijel Milovanovic som gjorde tre av BoIS-målen och de gjordes i matchminut 19, 39 och 84. Prestationer som gör dig till en randig legendar.

30,30,31

Ett inte lika härligt hattrick, i alla fall för BoIS del, har också utspelats på Landskrona IP. Magnus Arvidsson blev nämligen tremålsskytt inom loppet av 90(!!!) sekunder. 1992 vann IFK Hässleholm på IP och Arvidsson, som senare fick en gedigen karriär, gjorde alltså tre mål på en minut och 28 sekunder. Världsrekord? Rekord inom svensk fotboll är det i alla fall. Hatten av för den prestationen. Hattrickhatten alltså. Kuriosa är att Billy Magnusson satt på bänken och såg uppvisningen.

Engelska Läktaren

En hommage till Engelska Läktaren, vår ståplatssektion som är lungan och hjärtat på Landskrona IP. Denna gungande sektion, som samlar de mest hängivna supportrarna, var tidiga med att smycka ut sig i BoIS svartvitrandiga färger. Detta enligt engelsk förebild.

Flaggan

En hyllning till alla randiga supportrar som fyllt IP i 100 år. Landskrona är en fotbollsstad ut i fingerspetsarna och få lag, om ens något, har så stark lokal förankring som Landskrona BoIS. BoIS är Landskrona och Landskrona är BoIS.

Strålkastaren

Strålkastarna som reser sig i varje hörn av Landskrona IP är en naturlig del av stadens silhuett. Dessa pampiga pelare syns från havet, tågspåren och motorvägen. Framför allt har de skänkt ljus till planen och vakat över våra randiga spelare i 100 år. Ikoniska.

1979-2022

Efter att Landskrona BoIS sjösatte damlaget inför säsongen 2021 är klubben återigen komplett. Vid två tillfällen har Landskrona BoIS vunnit en serie på damsidan. 1979 och 2022. Vi hoppas på betydligt fler anledningar att fira i framtiden. Framåt töser!

Koordinater

Siffror som hjälper oss att förstå vilka koordinater världens vackraste idrottsplats förfogar över.

Ränderna

Landskrona BoIS signum. Ränderna går aldrig ur!

SKICKA IN DITT BÄSTA MINNE FRÅN IP

Under året samlar vi in era finaste, roligaste och bästa minnen från Landskrona IP och väljer ut ett antal som vi publicerar på våra sociala medier.

Träffade du din stora kärlek här? Var du på plats den där speciella matchen? Vi vill ha alla era bästa minnen inskickade!

EN HISTORISK PLATS

Läs mer om utvalda händelser genom våra 100 år på Landskrona IP. Landskrona BoIS…

1920-TALET

 • var ett av tolv lag i den första allsvenskan 1924.
 • besegrade IFK Norrköping i den första allsvenska matchen med 1-0 söndagen den 3 augusti 1924 och slutade som sexa i allsvenskan premiäråret 1924.
 • blev Skånska mästare första gången 1926, besegrade reservbetonat HIF med 8-2.

1930-TALET

 • trillade ur allsvenskan första gången 1933.
 • fick sin förste riktige tränare 1934, Nisse Svensson och vann samma år division två.
 • tog steget upp i allsvenskan igen 1934 via kvalseger över Fässberg.
 • tog lilla silver i allsvenskan säsongen 1937/-38 och brons -38/-39.

1940-TALET

 • trillade ur allsvenskan andra gången 1943, vann tvåan året därpå för att sedan åka ur allsvenskan igen 1949.
 • hade under ett par år i slutet av 50-talet och början av 60-talet en ishockeysektion.

1970-TALET

 • gick upp i allsvenskan igen 1970 och tog hem bronset två gånger, 1975 och 1976.
 • har vunnit Svenska cupen en gång, 1972 efter finalseger mot IFK Norrköping med 3-2.
 • spelade 1975 åtta oavgjorda matcher på hemmaplan, allsvenskt rekord liksom sex oavgjorda matcher i svit samma säsong.
 • hade Allsvenskans vassaste avslutare i Mats Aronsson som vann den allsvenska skytteligan 1977 med 15 mål, lika många gjorde Reine Almqvist, IFK Göteborg.

1980-TALET

 • trillade ur allsvenskan efter tio säsonger 1980 och gjorde comeback 1994, sejouren då blev bara ett år.

1990-TALET

 • tog hem seriesegern 1997 i division II.
 • blev 2:a 1998 i div. 1 och förlust i kvalet till allsvenskan mot Trelleborgs FF.
 • blev 5:a 1999 i div 1.

2000-TALET

 • missade kvalplatsen till allsvenskan med minsta möjliga marginal efter förlust i sista seriematchen mot Kalmar FF. Blev 4:a i Superettan 2000.
 • tar 2001 äntligen steget upp i Allsvenskan. Avgörandet sker i den näst sista matchen för säsongen då Assyriska besegras med 3-0 den 20 oktober.
  Målen gjordes av Daniel Nannskog (2) och Matthias Eklund.
 • var åter tillbaka i allsvenskan 2002. Inte minst premiärmatchen hemma mot Helsingborgs IF som slutade 6-2 är en klassiker. BoIS toppade tabellen vid VM-uppehållet.
  Pontus Farnerud med till VM, förste fostrade BoISare sen Cronqvist, 1970 och 1974. Lillebror Alex Farnerud utsedd till årets nykomling vid den stora fotbollsgalan.
 • unga talanger fortsätter att imponera år 2003. Alexander Farnerud, 18 år gör debut i A-landslaget och blir vid årskiftet proffs i franska Strasbourg. Tidigare under året har Rasmus Lindgren blivit proffs i Ajax.
 • anlägger 2004, den första konstgräsplanen i Landskrona.
 • hamnar 2005 på kvalplats och åker efter dramatik ner i Superettan. Matchen mellan Gais och BoIS slutade 0-0. Årets höjdpunkt var när Gustaf Andersson i den åttonde omgången gjorde 4-3 mot HIF på Idrottsplatsen i den 90:e minuten.
 • målsättning 2006 var att göra sejouren i Superettan till en ettårshändelse. Så blev dock inte fallet. Med sju poäng upp till kvalplatsen hamnade BoIS på en femteplats. Bästa målskytt i BoIS blev Matthias Eklund med 10 strutar.
 • fall i tabellen fortsätter 2007. En elfteplats gör att Patrik Johansson får lämna tränarsysslan. Den 3 december blir det så officiellt att Anders Linderoth ska leda BoIS de närmaste tre åren. Målet är att på den tiden ta BoIS till Allsvenskan.
 • hamnade även 2008 på en elfteplats efter att man förlorat de fyra sista matcherna.
 • började säsongen 2009 skapligt och under en period på sommaren och hösten fick laget känning på toppen men precis som föregående år så tappade laget på slutet. Facit blev en slutlig åttondeplats.
 • tränare Anders Linderoth lämnar BoIS hösten 2009 och i december blir det klart att Henrik Larsson blir huvudtränare för BoIS 2010 och att han assisteras av Hasse Eklund.

2010-TALET

 • tränare Henke Larsson stannade i tre år och debutsäsongen, som också blev Niklas Nielsens första, slutade med en femteplats.
 • fortsatte den negativa utvecklingen och en negativ kvalplats undveks i sista omgången 2013 med målvakten Niklas Uddenäs som ovan matchhjälte mot GIF Sundsvall.
 • följde upp med att laget till slut ramlade ner i landets tredje serie och en ökenvandring inleddes.
 • fick en ny tränare när Zvezdan Milosevic fick förtroendet att träna BoIS 2015 och laget vässades med hemvändarna Jonas Sandqvist, Mikael Dahlgren och Johnny Lundberg men satsningen föll inte väl ut, laget inledde med att inte göra mål de första fem matcherna och man landade på en historiskt dålig sjätteplats.
 • började få framtidstro när Agim Sopi tog över laget 2016. En tredjeplats 2016 med bland annat en cupskräll mot MFF på Landskrona IP det året följdes upp av en förstaplats 2017 och laget var åter hemma i elitfotbollen.
 • hade 2017/2018 en stökig tid i föreningen. Hela styrelsen byttes ut och ett omtag tog vid där ekonomin sattes i första rum. Laget var inte redo för Superettan och föll ur på nytt med en sistaplats i tabellen. Agim Sopi kastade in handduken under sommaren och Jack Majgaard Jensen tränade laget under hösten. Han inledde med en tung seger borta mot topplaget Falkenberg men sen gick luften på nytt ur laget.
 • fick inför 2019 ett nytt tränarpar. Billy Magnusson och Max Mölder tillträder som tränarpar med Magnusson som huvudtränare. Paret bestämmer sig för att satsa lokalt och starta om på nytt. Tidigt blir det fullträff och säsongen som ingen riktigt hade några förväntningar på leder till kval. Förlust mot Öster efter 1-1 hemma och 0-1 borta.
 • drabbas av Coronapandemin 2020 och klubben brottas med nya bekymmer. Samtidigt visar staden och fansen ett enormt stöd och framför en jublande hemmasnickrad byggnadsställning utanför den tomma arenan gör Oskar Pettersson 1-0 i den första kvalmatchen mot Dalkurd på ett iskallt IP. 2-0 hemma följs upp av 1-1 borta där Kevin Jensen och Filip Olsson kontrar in kvitteringen som avgör mötet med Olsson som målskytt på sin kommande hemmaarena ett drygt år senare.
 • etablerar sig under 2021 och 2022 i Superettan med två starka sjätteplatser. Under comebackåret leder man serien med hela åtta poäng i början av hösten men faller sedan i tabellen mycket på grund av skador. Året efter är man bättre rustade och avslutar istället serien med åtta raka matcher utan förlust.