Nu finns det svart på vitt på att Landskrona BoIS tillhör de bättre klubbarna i landet när det gäller att bedriva ungdomsverksamhet. Det visar Svenska Fotbollförbundets certifiering av klubbarna i Allsvenskan, Superettan och division ett för 2015 års verksamhet. BoIS får över 1 500 poäng och uppnår därmed fyra stjärnor av fem. Förutom några allsvenska klubbar får bara Halmstad och Värnamo i Superettan lika många samt Mjällby och Brommapojkarna (fem poäng) i divison 1.

Syftet med certifieringen är bland annat att kvalitetssäkra klubbarnas arbete med spelarutveckling i åldern 8-19 år och att framhålla spelarutveckling och ledarutveckling som de viktigaste faktorerna. En annan viktig faktor är hur man samarbetar med skolan. Certifieringen handlar om att upprätta olika dokument men poäng ges också för spelare som gått vidare men som fått sin utveckling i respektive klubbar. Jonas Olsson ger fortfarande poäng för BoIS som spelare i Premier League och landslaget. En spelare som på sistone gett BoIS en del poäng är Emir Kujovic.

– Tyvärr får vi inte poäng för våra egna unga spelare i klubben eftersom vi spelar i division 1. Där har vi tappat en del poäng jämfört med 2014, säger Janne Johnsson, som är ungdomsansvarig i BoIS och som är mycket nöjd med utfallet.
– Ja, jag är jättenöjd, det känns bra att tillhöra toppskiktet trots vår position inom elitfotbollen. Genom det här verktyget får vi en bättre översikt av vår verksamhet som gör att vi kan försöka bli ännu bättre.

Läs mer om certifieringen på http://tipselit.se/Startsida/Certifiering/

Text och foto: Bert Lundqvist