Just nu finns det mycket att glädja sig åt när det gäller ungdomsverksamheten i Landskrona BoIS. Den gångna helgen klev två unga BoIS-are i Skånes P 00-lag fram och visade sina kvaliteter i PostNord Cup-semifinalen mot Göteborg. Hampus Nilsson och Zacharia Sawo bidrog påtagligt till Skånes 3-2-seger.

I det skånska distriktslaget spelade förutom den nämnda duon även Joel Westerlund som tyvärr inte kunde medverka i semifinalen.
– Det var fantastiskt roligt at vi åter kunde visa vad vi kan åstadkomma med ett lag som inte har en enda spelare med från Malmö FF och HIF. De båda lagen låter inte sina 17-åringar spela i Skånelaget, berättar innermittfältaren Hampus Nilsson som slog en frispark som kunde nickas i mål till 1-0 genom Kristianstads Kalle Svensson.

– Det faktum att vi saknar spelare från elitlagen har svetsat samman laget. Vi har en jäkla moral. Det känns inte som att vi bara träffas då och då och spelar. Nej vi är mera som ett riktigt lag, förklarar Hampus som redan varit på ett landslagsläger och som har stora möjligheter att få vara med på nästa samling och då eventuellt få spela i någon av de två landskamper som väntar.

Hampus kom via Borstahusens BK och Glumslöv till BoIS. Men det var faktisk en otäck skada som gjorde att han hamnade i BoIS.
– Jag provtränade med Malmö FF men bröt benet. När skadan läkt fick jag chansen att testa i BoIS – det är 1,5 år sedan – och det ångrar jag inte, säger lagkaptenen i Skånelaget.

BoIS andre representant i matchen mot Göteborg var Zacharia Sawo. En herre som hittade till BoIS från Malmö FF och Olympic för åtta månader sedan.
– Ja jag valde att ta steget över till BoIS och ångrar det inte. Jag trivs fantastiskt bra här och det är roligt att jag och Hampus även fått chans att träna med A-truppen. Vi gjorde det på torsdagen och det var riktigt tufft men roligt, berättar Zach som han kallas och som fortfarande bor kvar i Malmö.

Mot Göteborg visade Zack sina kvaliteter då motståndarna kvitterat till 1-1.
– Jag fick först en lång genomskärare och ensam med målvakten satte jag 2-1. Sedan fick vi ännu en av flera omställningar och jag kom rättvänd mot målvakten och satte 3-1, berättar han.
Du tycks inte tvivla på din förmåga när lägena dyker upp?
– Nej jag vet vad jag ska göra, skrattar Zach.

Nu har landslagsledningen fått upp ögonen även för Zach.
– Ja jag fick ett samtal i veckan. Det verkar som jag ska med på nästa läger, berättar han.

I det lag från Göteborg som besegrades spelade killar från lag som IFK Göteborg, Häcken, Gais, ÖIS med flera. Nu väntar final mot Stockholm med lirare från BP, Djurgården, AIK och Hammarby.

– Det ska bli kul att mäta sina krafter med dem. Vi anser oss definitivt inte slagna på förhand, säger Hampus som liksom Zack normalt spelar i BoIS U19 och U 21-lag.

Text och bild: Lasse Möller