När Issa Manglind slog igenom som 18-åring i Landskrona BoIS 1989 blev han snabbt publikfavorit. Efter en sejour i Trelleborgs FF kom han tillbaka 1997 men tvingades lägga av 1999 på grund av skador. Han hade en period som sportchef i BoIS men lämnade sedan klubben. Nu är dock Issa tillbaka i moderklubben efter 15 år.

– Ja, jag har fått uppdraget som ansvarig för ungdomssektionen. En syssla jag utför helt idéellt. Jag har nått en punkt i livet när jag känner att jag vill bidra till att ge ungdomar en chans att hitta en bra sysselsättning i livet. Som jag ser det har ungdomar idag tre positioner i livet. Hem, skola och sedan den tredje som kan vara allt från kultur, idrott till kriminalitet och gängmedlemskap, förklarar Issa.

– Jag vill att ungdomar ska undvika den mörka sidan och istället engagera sig i BoIS som spelare och kanske sedan även som ledare. Detta är mitt bidrag till ett förhoppningsvis bättre liv för många Landskronaungdomar och ett framgångsrikt BoIS, säger han.

Issa Manglind har virvlat in i en ungdomsavdelning som under detta år haft en del motigheter på flera plan. Men nu har denne intelligente och handlingskraftige BoISare tagit tag i de lösa ändarna och håller på att knyta ihop vad som i framtiden ska bli ett föredöme på ungdomssidan.
– Vi har startat direkt på flera olika plan. För det första ska vi se till att klubben följer den svartvita tråd som finns och lever upp till certifieringen. Det handlar om värderingar, värdegrunder, policy, ungdomarnas och föräldrarnas roll, berättar han.

– Det handlar om ett långsiktigt bygge där vi vill se resultat 2019. Det går inte att stressa fram resultat utan detta ska byggas solitt. Vi har exempelvis redan haft möten, genomgångar och workshops med ledare där vi klargör vikten av att de som vill vara med och skapa denna utveckling måste ha värderingar och värdegrunder som överensstämmer med klubbens. Om man inte har detta så är man heller inte aktuell som ungdomsledare i BoIS, konstaterar Issa.

Under samtalet presenterar Issa det ena beslutet efter det andra. Hur man ska satsa på att skapa kontaktytor med klubbar inte bara i Landskrona utan runt om kommunen.
– Vi har redan varit ute och snackat med ett antal klubbar. Vi vill göras tydligt att BoIS kan vara ett alternativ för unga talanger och att vi sedan i gengäld låter spelare som inte når A-kontrakt kan gå tillbaka. För även om vi får in spelare utifrån kommer vi att leverera ännu fler till andra klubbar, säger han.
– Jag har tittat på hur klubbar som Tottenham och AIK – båda har jag bra insyn i – har byggt sina ungdomsavdelningar. Detta är framtidens ungdomsfotboll och dit vill vi nå, poängterar han.

Redan nu står det klart att nästa säsong kommer BoIS inte att ha något U17 lag.
– Detta handlar om långsiktig planering. Vi ska vara klara att ha ett bra U17 år 2019. Nästa år blir fokus på U19 och U21 förstås. På sikt ska vi skapa en organisation där vi kan nå målet som satts upp. Att BoIS ska ha ett A-lag som ska bestå av 40 procent egna produkter, förklarar Issa.

En del nya ledare har rekryterats och sedan har det stuvats om bland de befintliga för att skapa starka team i varje åldersgrupp. Ny U19-ansvarig blir Cheikh Sarr, som var spelare i BoIS för ett par säsonger sedan. Han får Sebastian Malm och Thomas Fanedl som assisterande.
– Dessutom har jag rekryterat Samuel Owusu – bror till MFF-aren Mike Owusu – som ansvarig för 05-laget. Han har jobbat i Husie och är van vid att arbeta med barn med invandrarbakgrund. Det är viktigt att vi skapar en ledarstab som speglar samhället. Förutom att man naturligtvis måste ha en gedigen fotbollskunskap och utbildning i botten. Samtliga ska våra ledare ha C-nivån i utbildningen. Samuel har Uefa B och är därmed mycket bra utbildad, berömmer Issa.

Vi kommer under hösten och vintern att presentera samtliga ungdomslag närmare. Issa Manglind har startat sin mission och killen som privat jobbar på företaget Uniper – som levererar el till konsumenterna – har trampat gasen i botten. Inget tittande i backspegeln, bara blicken genom vindrutan.

Text: Lasse Möller