Under våren siktar vi på att spegla hur det ser ut i Landskrona BoIS olika ungdomslag. Vi inleder med U19 som hittills hunnit med att ta in nio nya spelare och just nu ligger på en trupp runt 26-27 man men som ska ner till 25 när serien drar igång förklarar huvudansvarige Cheikh Sarr som ju har ett förflutet som spelare i BoIS.

Om det dröjt med nyförvärv till seniorlaget har aktiviteten på det området varit desto större när det gäller U19. Tillsammans med sina tränare Sebastian Malm och Thomas Fanedl har man förstärkt det lag som också kommer att få bidra med en hel del spelare till U21-lagets matcher den kommande säsongen.

– Alla har gjort ett fantastiskt arbete och vi har fått spelare att välja Landskrona BoIS före exempelvis allsvenska Trelleborgs FF och andra klubbar högre upp, säger Cheikh som har en klar filosofi om hur verksamheten ska skötas i U19.

– Vi erbjuder spelarna bra faciliteter, bra organisation, bra medspelare och en stor möjlighet att utvecklas och chans att ta kliven uppåt till A-laget. Samtidigt sätter vi krav på att de ska vara fokuserade på fotbollen i BoIS. Det är helt upp till spelarna om de tar chansen, förklarar han.

Som ledare poängterar Cheikh att han är rak och tydlig. han har inga som helst problem med att ställa krav på unga spelare.

– I Sverige är det försiktigt och det finns en rädsla att man kräver för mycket, att man ställer för stora krav. Jag är fostrad i Danmark och där råder en annan mentalitet. Därför ligger också de danska ungdomslagen före oss generellt, säger han.

– Men samtidigt vill jag betona att vi inte ställer krav utan att kunna erbjuda ungdomarna möjlighet att utvecklas. Man ska inte kritisera om man inte kan visa vilken väg spelaren ska välja för att ta sig vidare, poängterar han.

Säsongen 2018 spelar U19 i Division 1. Ett val som är helt medvetet.

– Det handlar om att vi vill dominera och vinna matcher. Det stärker självförtroendet och utvecklar spelarna. Det är att föredra istället för att ligga i en högre serie och slåss för livet i varje match, menar Cheikh.

U19 kommer att anpassa sin spelstil tills den som finns i A-laget.

– Våra spelare ska kunna lyftas upp i A-truppen och direkt veta vad som gäller. Redan nu tränar flera av våra ungdomar med seniorerna och det är förstås en fantastisk möjlighet både för killarna och U19-laget, menar han.

När det gäller nyförvärv har klubben scannat av Skåne rejält och hittat många guldkorn redan nu.

– Vår målsättning är att knyta upp kontakter med klubbar inte bara i vårt direkta närområde utan runt om i Skåne. Vi kan erbjuda utveckling och samarbete och samtidigt få tillgång till klubbarnas stora talanger. Det handlar inte om att vi ska dränera klubbarna på deras bästa spelare utan om att vi också kan erbjuda något tillbaka som de efterfrågar, förklarar Cheikh.

– BoIS ska vara det naturliga valet för unga spelare som vill ta chansen att utvecklas och bli duktiga seniorspelare, slutar han.

Text: Lasse Möller Bild: David Jönsson