I Svensk Elitfotboll (SEF) årliga certifiering står sig Landskrona BoIS akademi fortsatt stark jämfört med övriga akademiverksamheter i landet. I 2018 certifiering placerar sig föreningen på en stark 14:e plats av 62 SEF-akademier i landet.

SEFs certifiering är ett återkommande arbete för att säkerställa ungdomsverksamheten, allt från faciliteter, tränarnas utbildningsnivå till hur många spelare som faktiskt tar steget och blir professionella fotbollsspelare granskas. Alla dessa olika parametrar summeras till en totalsumma och utifrån det får man ett betyg på en femgradig skala där fem stjärnor är det högsta betyget. Landskrona BoIS har under många år varit en fyrstjärning akademi och så är man även nu, detta trots att SEF inför årets certifiering höjde poängkraven. Totalt nådde föreningen 1909 poäng vilket resulterade att man rankas som den 14:e bästa akademin i landet.

– Resultatet är ett bevis på att långsiktigt arbete ger resultat, vi ökar med över 300 poäng jämfört med fjolåret vilket visar att vi tar steg åt rätt håll. Även om vi står oss starkt idag får vi inte slå oss till ro och vara nöjda. Det finns flera punkter där vi kan bli bättre som bland annat träningsfaciliteter, samverkan med skolor, öka tränarnas anställningsgrad, men främst få fler spelare att bli professionella spelare, säger Tobias Celedon.

Att BoIS tar steg i rätt riktning syns tydligt i årets a-lagstrupp. Av 23 spelare är 14 fostrade i föreningens egen ungdomsverksamhet och ett flertal har fortfarande åldern att spela i U19-laget.

– Jag tycker vi tydligt visar att vi menar allvar med att släppa fram unga spelare från närområdet, vi håller på att bygga en stark organisation med kompetenta tränare och resurser med sjukgymnaster, videoanalytiker osv i klass med flera allsvenska föreningar med större budget än oss. Bor man i Landskrona med omnejd och vill ta nästa steg och få bra utbildning från tidig ålder är det i BoIS man ska vara, fortsätter Tobias Celedon.