Rade Prica gör seriedebut i BoIS-tröjan på söndag när Kristianstads FC kommer till Landskrona IP. – Det ska bli roligt och spännande. Kul också att i premiären få möta laget som tränas av min gamle lagkompis från tiden i Hansa Rostock, Jocke Persson, säger Rade Prica, ett av BoIS två nyförvärv inför höstsäsongen.

Rade Prica har haft en lång och framgångsrik karriär och hoppas att kunna avsluta den med att ta upp BoIS i Superettan. Fotbollslivet började hemma i Ljungby i Småland, där han utmärkte sig och värvades tidigt till HIF.
– Jag gick andra året i gymnasiet då och jag minns att det var en ganska tuff tid. Många gånger längtade jag hem och blev det för mycket hemlängtan tog jag bussen till Ljungby. Den ende jag kände i HIF från början var Mathias Lindström och han hjälpte mig mycket både som spelare och människa.

Efter HIF blev det proffsspel i Hansa Rostock, Ålborgs BK, Sunderland, Rosenborg och Maccabi Tel Aviv. Givetvis har Prica många härliga minnen från den här tiden men på frågan om vilket, så nämner han tiden i Israel med Maccabi Tel Aviv.
– När jag kom dit hade laget inte vunnit något på tio år. Nu fick jag vara med om tre mästerskapssegrar och en cupvinst. Ett speciellt minne är cupfinalen 2015, som var en come back för mig efter fyra månaders skadefrånvaro. Jag gjorde tre mål i den matchen.

Efter åren i Israel kom han tillbaka till HIF men det blev bara en halv säsong.
– Ja, efter höstsäsongen så fick jag ett nytt erbjudande från Tel Aviv och valde detta i stället för en lång försäsong här hemma.
Men nu är Rade Prica tillbaka i Sverige för gott och har bosatt sig i Lomma, där hans fru kommer ifrån. Familjen består utöver frun av två killar 14 och 11 år samt en fyraårig tjej.
– Det blir mycket fotboll på fritiden också. Mycket annat hinner jag inte med. Båda killarna spelar i Malmö FF och jag är så ofta jag kan med på träningar och matcher. Det blir ju en hel del skjutsande. Familjen har numera högsta prioritet när jag är ledig.

På söndag är det seriematch som gäller och Rade börjar känna att formen är på väg.
– Det var bra med två träningsmatcher, eftersom jag inte spelat match på tre månader. Det är framför allt tempot och timingen som jag saknat men det kommer sakta men säkert. Jag längtar efter att gå ut på Landskrona IP på söndag och inleda en snygg avslutning i karriärens sista klubb.

Text och foto: Bert Lundqvist

Fakta
15 Rade Prica

Född: 1980-06-30
Längd:185 cm
Vikt: 80 kg
Moderklubb: Ljungby IF
Övriga klubbar: Helsingborgs IF, Hansa Rostock, Ålborgs BK, Sunderland, Rosenborg, Maccabi Tel Aviv, Helsingborgs IF, Maccabi Petha Tikva.
Kom till BoIS: 2016
Landskamper: 14 A, 13 U21