Cupmästare!

De flesta BoIS-are rankar säkerligen seriesegrarna 1993 och 1997 och uppflyttningen via en andraplats till allsvenskan 2001 som större framgångar, men rent formellt torde kvällens DM-cupseger mot Lunds BK med 2-0 på Klostergårdens IP vara klubbens största seger sedan Svenska cupguldet 1972. Den gången var det en Karlsson som lyfte bucklan. Ikväll var det kapten Philip Andersson som fick stega fram till prisutdelarna och motta ett försiktigt jubel från det 100-talet åskådare som dröjt sig kvar för prisutdelning.

Matchen i sig blev en relativt enkel historia för ett bortalag som i praktiken bestod av två ordinarie spelare. I backlinjen fanns nämnde Andersson och på mittfältet fanns Thierry Zahui och Måns Ekvall som ju ofta ersatt varandra under säsongen. Ismael Diawara vaktade målet. Backlinjen bestod av Alexander Zaim, Philip Ljung, Philip Andersson och Dennis Olofsson, där den sistnämnda igen gjorde en riktigt bra insats. På mittfältet Zahui/Ekvall defensivt och Saber Azizi, Hanson Boakai och Admir Aganovic i offensiva trean och på topp Rade Prica.

Första målet kom logiskt efter att BoIS direkt tagit tag i taktpinnen. Admir Aganovic lämnade sin kant och smög in i mer vana centrala straffområdesfältet. Boakai fick bollen centralt utanför straffområdet, sökte Aganovic och fick hjälp av en Lundastyrning som ställde Aganovic fri. I det läget satt måltjuvstakterna i och avslutningen var klinisk.

—Vi hade väl kontroll hela matchen men var ändå inte riktigt nöjda med de första 30 minuterna, menade assisterande tränaren Billy Magnusson efter matchen.

—De överbelastade centralt på mittfältet och vi räknade inte riktigt in motståndarna men efter första halvtimmen kom vi mer rätt in i det och sedan var det inte farligt egentligen.

I slutet av halvleken spräckte Rade Prica sin nolla genom att plocka bollen från en mittback i Lund cirka 25 meter från mål, ta ett par kliv och trä upp ett stenhårt skott i övre nätmaskorna till vänster om en sprattlande Marcus Norman i motståndarmålet.

Andra halvlek blev i stort sett en transportsträcka i relativt lågt tempo. Att BoIS bytte in Jonathan Levi, Igor Arsenijevic, Erik Pärsson och Rasmus Alm i andra halvan av halvleken kom inte att påverka resultatet. Alm, Levi och Prica brände varsin hundraprocentig chans men Lund hade egentligen bara en riktigt bra kontring som var på väg att resultera under ordinarie tid. Lund lyckades få in ett reduceringsmål i 93 minuten men det blev avvinkat för offside.

I 82 minuter dyker du upp från avbytarbåset med taktikpärmen i högsta hugg Billy, var det inte lite överarbetat?

—Haha, nej men Igor skulle in och tätat till lite centralt då Lund börjat slå långt där så han fick lite bilder tillsammans med muntlig instruktion där, det är aldrig fel!

—En vinst är en vinst och en titel kan man aldrig bli av med, var Agim Sopis kommentar innan diskussionen mellan tränarna, skribenten och ordförande Munck snabbt skiftade fokus till seriematchen på måndag mot Prespa Birlik – alla till Stadion!

 

Lund – BoIS 0-2 (0-2)

0-1 Admir Aganovic

0-2 Rade Prica

 

Text och foto: Torgny Andersen