På söndag kommer Gefle IF till Landskrona IP för match i Svenska Cupen. Det är första gången sedan 2005 som lagen möts i en tävlingsmatch. Det var den 2 augusti i Allsvenskan som Gefle vann med 1-0 och man kan kanske säga att den matchen blev avgörande eftersom det stod mellan Gefle och BoIS i sista matchen om vem som skulle få kvala för att klara sig kvar.

Gefle lyckades klara sig kvar och spelade sedan elva säsonger till i Allsvenskan innan man i höstas fick ta steget ner till Superettan. För BoIS del blev det tyvärr respass efter kvalet mot GAIS.

Nu handlar det om Svenska Cupen, där BoIS haft vissa framgångar genom åren. Det har blivit fem finaler, dock bara en seger och den kom mot IFK Norrköping 1972 i en avgörande match på Landskrona IP, som de som var med på den tiden aldrig glömmer.

Det började dock med en mållös match i Norrköping. Även efter förlängningen stod det 0-0 och därför skulle det bli omspel i Landskrona.
I paus stod det 2-0 till IFK Norrköping och inget talade väl för BoIS då även om laget spelat bra i första halvlek. Tränaren Rolf Svensson satsade på offensiven och bytte ut Lars-Ove Nilsson och Kenneth Bergh mot Kenneth Dahlgren och Torbjörn Lindström. Dahlgren fick spela innerback och Claes Cronqvist flyttades upp till mittfältet.

Det var Claes Cronqvist som reducerade till 1-2 drygt tio minuter in i andra halvlek. När bara tio minuter återstod av matchen steg jublet på Landskrona IP när inhopparen Torbjörn Lindström satte dit 2-2 på en passning från Kenneth Dahlgren.
Fem minuter in på andra förlängningskvarten kom avgörandet. Torbjörn Lindström kunde slå in 3-2 från nära håll. BoIS var därmed Svenska Cupmästare och den hittills största framgången i BoIS historia var ett faktum.
I de övriga fyra finalerna blev det förlust. 1949 möttes AIK och BoIS på Råsunda. BoIS gjorde en stark insats och kunde mycket väl ha vunnit matchen men en oturlig hands på BoIS-spelaren Ingvar Cöster innebar straff för AIK och då gjorde man matchens enda mål.

Efter de här två finalerna var det dags för final igen 1976. Åter var AIK motståndare. Matchen i Landskrona slutade 1-1 men AIK vann i Stockholm med 3-0.
Malmö FF var finalmotståndare 1984 och vann med 1-0. I finalen 1993 mot Degerfors blev det 3-0 till det röd-vita laget.

På söndag spelar alltså BoIS en ny cupmatch. Det gör man efter att ha besegrat Malmö FF med 3-1 i fjol somras.
Svenska Cupen spelas som gruppspel. Vinnaren går till kvartsfinal. Efter Gefle är det Kalmar FF som är motståndare på Landskrona IP, söndagen den 26 februari och BoIS avslutar med bortamatch mot Trelleborgs FF.

Bilden: Från cupfinalen på Råsunda 1949.

Text: Bert Lundqvist