Cupäventyret är slut för den här gången. Det inleddes med en bragdmatch mot MFF och i samband med den matchen gjordes en artikel i matchprogrammet Sunes Magasin, där Alvedin Nezirovac mindes sin tid som cuphjälte. Missade du att köpa magasinet så bjuder vi på intervjun i dag. Matchprogrammet Sunes Magasin återkommer till hemmapremiären i år igen.

Landskrona IP
2007-05-24
Minut: 39
Alvedin Nezirovac
2-0

Senast Malmö FF vann Svenska Cupen var 1989. Då hette den Skandiacupen och MFF inledde turneringen i omgång 6 med att slå BoIS på IP med 2-0. Det var då ett MFF som kanske till och med var mer dominant i svensk fotboll än idag. I truppen fanns Markus Ekheim som senare spelade i BoIS och Caspar Paukstadt som långt senare var assisterande tränare i BoIS. Hasse Borg, Stefan Schwartz, Håkan Lindman, Martin Dahlin och Torbjörn Persson hette några av de namnkunniga spelarna på IP:s gröna matta den gången.

Nästa gång det blev cupmatch mot MFF på IP 2005 så fanns Lee Baxter och Andreas Yngvesson på plan. Yngvesson anslöt till BoIS redan under samma höst och Lee till säsongsstarten 2006. Men den här intervjun ska handla om cupmatchen 2007. BoIS var på dekis efter ett misslyckat återtåg till allsvenskan 2006 och spelade med många unga juniorer. En av dem hette Alvedin Nezirovac. Han blev för några veckor hela Landskronas kelgris och cuphjälte efter två fantastiska matcher och mål mot HIF och MFF i cupen.

Bilden när du springer med utsträckta armar efter målet och den uppgivna MFF-klacken. Hur ser den ut på din näthinna?
– Den sitter där väldigt bra. Det känns som att det var igår. Jag minns nästan varje detalj av matchen. Malmö kom med ett riktigt bra lag. Samtidigt fick flera av oss som inte hade spelat så mycket i serien chansen. Det var Charles Anderson, Valentino Lai, jag själv och Ivo Pekalski till exempel. Ja Ivo hade väl varit med lite mer men ändå.

Beskriv målet?
– Jörgen Pettersson fick en boll på mittplan och jag gjorde en u-löpning lite till vänster. Sen chippade Jörgen över backlinjen. Jag blev fri med Jonas Sandqvist och tunnlar honom.

MFF-arna hävdar att det var offside. Men målet blev ju godkänt så det kan det väl knappast ha varit?
– Ah, jag är lite osäker på det. Jag har målet på video och kollade på det då men kunde inte riktigt avgöra det på bilderna. Jag tror att jag var onside. I vilket fall fick jag ett snyggt mål felaktigt bortdömt i andra halvlek. När den assisterande domaren dömt mig senare har vi pratat om det där. Jag har påpekat att han snodde ett mål från mig men då har han menat att jag också fick ett…

Annars var ni inte inne i någon bra period. 1-4 mot Bunkeflo matchen innan. Vad var det egentligen som skedde de här cupveckorna?
– Vi hade ju inget alls att förlora. De var solklara favoriter. Samtidigt var vi ett bra lag. Vi var ändå topptippade i Superettan även om vi inte fick ihop det under året i serien.

”Nezirovac är sensationellt bra. Det måste man säga”. Du gjorde mål mot HIF och hyllades stort av Hasse Backe under TV-sändningen där du jämfördes med Inzagi. Är detta dina bästa fotbollsveckor och minnen i livet?
– Nja, en av flera. Landslagstiden var fin. Men annars var det stort när jag blev bästa spelare i Lyngbycupen som junior. Vi mötte Heerenveen i finalen och hade bland annat mött Charlton på vägen dit. Sen blev jag inbjuden till båda klubbarna och var hos Charlton. Men då ville BoIS skriva kontrakt, allt gick snabbt och så blev det.

Hur ofta tittar du på klippen?
– Det var ett antal år sedan sist Filmerna finns hemma hos min mamma. Men det är klart att det är kul när man ser det.

Karriären fortsatte först i Motala och sen i Rosengård från 2010 där du spelade fram till i år (2016). Är skorna helt lagda på hyllan nu?
– Motala blev väl bra spelmässigt men socialt fungerade det inte. Sen har jag trivts i Rosengård. Det är två månader sedan jag lade av nu och jag har redan lite abstinens. Kanske kan det bli något på lägre nivå framöver, vi får se.

I Rosengård hade du Agim Sopi som tränare. Hur var han?
– Det är den bästa tränaren jag haft utan tvekan (Alvedin har bland annat haft Mats Jingblad, Patrik Johansson och Anders Linderoth i BoIS, red anm). Jag blev väldigt glad när jag läste att BoIS tog honom. Han är så oerhört fotbollskunnig. Han varierade alltid träningarna. Hade du ett individuellt behov tillgodosåg ha det. Han är jättebra på att se hela gruppen och stötta de unga spelarna. Andra tränare lägger ofta fokus på de äldre. I Rosengård byggde han upp en helt ny grupp på bara någon månad till ett jättestarkt kollektiv. Sen är det så med Agim. Han är chefen. Du är hans spelare. Det måste vara så. Han är fantastisk som människa men han är din chef.

I BoIS blev det 13 mål på 80 matcher. Finns det något annat mål som du minns speciellt?
– Första målet. Det var i 7-0-segern mot Jönköping borta. Jag kom in vid 5-0 och Johan Andersson spelade fram.

Det fanns BoIS-relationer i MFF även 2007. Nu hade dock flödet gått åt andra hållet. Johan Andersson satt på bänken, Guillermo Molins startade och även målvakten Jonas Sandqvist hade lämnat BoIS för MFF. Det var han som fick hämta ut Alvedins boll ur nätmaskorna. Andersson och Sandkvist möttes för övrigt av långa varma applåder från hemmapubliken. Molins spelade i BoIS ett år som tonåring så den kopplingen är relativt lös. Jonas Sandqvist berättade om matchen i BoIS podcast Sunes Magasin i samband med sin comeback i BoIS våren 2015 och konstaterade krasst: Vi förlorade. Klart. Det var inget snack.
Innan Alvedins 2-0 mål hann Mikael Dahlgren sätta ett av sina många drömmål. Den här gången i krysset från 20-25 meters håll. Jon Inge Höijland nickade in MFFs tröstmål i slutet av matchen (matchminut 89) den gången. Vi går ut på IPs gräsmatta. Alvedin berättar om målet och visar oss var bollen kom. Då dyker Höijland upp i minnet.

– Han trampade mig på handen nere vid hörnan där borta. Det gjorde ont såklart men jag spelade vidare. Dan efteråt var det inte vackert och lillfingret var av.
Med fingret kraftigt lindat stod ”BoIS Inzagi” för ett mål och en assist i nästa cupomgång på Olympia. När vi traskar av planen minns Alve en match som bollkalle då Issa Manglind bröt underbenet.
– Det var det värsta jag sett.
Man märker att Alve saknat IP:s matta. Han känner på underlaget, super in känslan… Vi lämnar IP och Alve stöter ihop med gamla tränaren på vägen ut.

Vill du köpa gamla nummer av Sunes Magasin så gå in på den här länken:
https://www.facebook.com/groups/477170605807198/?fref=ts