Han vann aldrig tränarnas förtroende men väl supportrarnas hjärtan. Så det är med stor glädje som Valentino Lai minns sin tid i Landskrona BoIS. När han kommer till Idrottsplatsen för en träningsmatch med sitt FC Rosengård på lördag hoppas han att den ömsesidiga kärleken finns kvar.

– Jag kom till BoIS sommaren 2005 – samma säsong som laget ramlade ur allsvenskan. Jag lämnade sedan efter halva säsongen 2007. Det blev inte så många matcher, men de jag fick chansen i gav jag 110 procent och det uppskattade de fantastiska BoIS-supportrarna, minns Valle, som är det vedertagna smeknamnet.
Innermittfältaren som kom till BoIS från italienska Palermo gav allt för sin nya klubb.
– Men det ska erkännas att sportsligt var det ingen bra tid. Däremot lärde jag mig att älska Landskrona, klubben och inte minst lagets supportrar. Stödet för mig var otroligt att uppleva. Nästan sydländskt emellanåt, minns Valle.
– Jag kommer aldrig att glömma hur supportrarna gjorde en namninsamling för att jag skulle få spela, deras banderoller på läktaren och det massiva stödet i hejaropen. Jag kommer alltid att minnas BoIS och supportrarna med stor kärlek och mycket värme, garanterar Valle.

När serien vände i Superettan – mot Ljungskile – gjorde Vallen mål i bortamötet som slutade med 3-1-seger för BoIS.
– När vi vände hemma på IP fick jag spela från start och jag kunde dundra in 1-0. IP exploderade. Detta var höjdpunkten under min tid i klubben. De matcherna har etsat sig in för alltid.
– Men dåvarande tränaren Patrik Johansson hade inget förtroende för mig och på sommaren 2007 lämnade jag BoIS för spel i danska andraligalaget Vejle, berättar han.
Här blev det omgående succé. Vejle svarade för en fantastisk säsong och klev upp i SAS-ligan.
– Jag fick en nytändning. Jag kom till BoIS med stort självförtroende efter att ha spelat i U21-landslaget och proffs i Italien. Men det funkade inte – men det gjorde det däremot i Vejle.

Efter en kort sejour på Cypern kom Valle tillbaka till Vejle och spelade flera framgångsrika säsonger där och avslutningsvis i Viborg.
– Till slut tröttnade jag dock på proffslivet och flyttade hem. Efter en kort tid i Prespa Birlik hamnade jag i Rosengård och gör nu min fjärde säsong där. Tyvärr gick 2015 åt skogen på grund av en svår skada men jag kom igen förra året.
I dag jobbar Valentino Lai på Rosengårds kansli och har fullt upp dagarna i ända. Han är dessutom lycklig nybliven pappa till en dotter.
Hon ska förstås spela fotboll i Rosengårds framgångsrika damlag undrar vi?
– Nej jag hoppas hon väljer någon annan sport än fotboll, säger Valle med ett skratt.

På lördag kommer hans Rosengård till Landskrona för en träningsmatch. Lagen spelar i samma serie men det tycker inte Valle har någon betydelse i träningssammanhang.
– Nej tvärtom, det ska bli kul at se hur vi kan rå på ett lag som BoIS. Jag såg matchen man gjorde mot Trelleborgs FF i cupen. och jag säger bara en sak: BoIS kommer att bli bra i år.
– Jag ser fram emot matchen och jag tycker det ska bli fantastiskt roligt att träffa mina gamla fina supportrar igen. Även om jag nu spelar i ett annat lag hoppas jag vänskapen finns kvar, slutar han.

Text: Lasse Möller