Hösten 2011 kom han till Landskrona BoIS och mer eller mindre räddade laget kvar i Superettan genom magnifikt målvaktsspel. 2017 är Ivo Vazgec tillbaka i randigt och nu med målsättningen att aktivt bidra till att BoIS åter hamnar i fotbollens finrum.

31-årige, 190 centimeter långe, Ivo Vazgec har en lång och brokig fotbollskarriär bakom sig. En man med stark personlighet, orubblig självkänsla och som har fått ta en hel del smällar i sin karriär. Dock inte alltid av egen förskyllan.
– Jag är en person som säger min mening och går mina egna vägar. Jag uppfattas som kaxig av många och det kanske ligger något i det. Men för att överleva som åttaårig flykting från kriget i Bosnien i ett nytt land lärde jag mig tidigt att stå upp för mig själv, berättar Ivo när vi ses över en kopp kaffe på Espresso House i Landskrona.
– Men jag klagar inte. Min familj och jag fick det bra i Sverige. Familjen betyder mycket för mig och jag åker hem till mina föräldrar och bror i Nässjö så ofta jag kan. Sedan har jag en syster som är gift i Småland och en i Lund, berättar han.

Som liten kille var fotbollen en väg in i samhället. Men ingenting var gratis minns Ivo.
– Nej jag fick jobba dubbelt så hårt för att få ens en chans att spela. Men det är bara att bita ihop. Att härdas är bra och man lär sig ta motgångar. I dag är det ofta för mycket gnäll för ingenting från de yngre spelarna.
– Ordning och reda och klara besked om vem som bestämmer i klubben är absolut något jag föredrar, deklarerar han bestämt.

Efter att ha inlett sin karriär i Jönköpings Södra 2006-2007 blev det ett proffskontrakt med grekiska Larisa och sedan Ålborg i Danmark. Här fick han dock inte spela en enda match i någon av klubbarna.
– Tiden i Grekland var det värsta jag upplevt. Det var i princip öppet krig mellan alla. Här fanns inga lagkompisar – bara konkurrenter.
Ivo flyttade hem och spelade först i Assyriska och sedan i IFK Norrköping innan det blev ett nytt proffsäventyr i Slask Wroclaw i Polen.
– Det var ungefär som i Grekland. En gång slogs materialförvaltaren och en spelare så det rök om det i omklädningsrummet, berättar han.

I Polen blev det sju matcher innan färden gick hem igen till Jönköping Södra 2011. Men inför hösten så kom så locktonerna från ett hårt pressat BoIS. Ivo flyttade till Landskrona och svarade för en höstsäsong ingen glömmer.
– Nej det var en otrolig avslutning. Vi tog sju segrar på de avslutande elva matcherna, minns han.

Det blev ytterligares en säsong i BoIS innan Ivo valde att flytta till Brommapojkarna. Här gick det bra spelmässigt men en incident privat gjorde att han hamnade på kant med klubben, som kostade både avbrott i karriären och energi.
– Jag gjorde bort mig och plötsligt var jag oönskad i alla klubbar. En tuff tid men jag tränade på helt på egen hand och försökte komma igen och bevisa att ett misstag inte ska förstöra mitt liv.

2015 blev det en halv säsong i Ljungskile men i fjol kunde han så få kontrakt med Husqvarna och det blev en rejäl vändning.
– Jag utsågs till bästa målvakt i division 1. BoIS var väl inte så glada på mig eftersom jag höll nollan i båda matcherna mot laget. Vi vann båda matcherna med 1-0 och i Landskrona räddade jag en straff, Att Ivo skulle återvända till BoIS hade kanske ingen räknat med. Men efter serien i fjol ringde BoIS-tränaren Agim Sopi och erbjöd honom kontrakt.
– Jag tvekade inte en sekund. Även om jag fick – som jag ser det – oförtjänt kritik från BoIS-supportrarna i samband med fjolårets matcher var det ett givet val. Jag vet att supportrarna inte känner till alla omständigheter och det är glömt nu, lovar han.

För Ivo Vazgec råder det ingen tvekan om att BoIS är laget som ska gå upp i Superettan denna säsong.
– Jag vet att många hoppas men jag vill gå så långt som att påstå att lagets förmåga till och med överstiger vad alla hoppas. Laget är mycket bra. Bara för att börja med tränargruppen. Det finns inget lag i serien som är i närheten av denna kunskap och erfarenhet. Sedan är laget väl sammansatt. Vi vill spela offensiv fotboll. Men det gäller att vara observant. Mot Trelleborgs FF såg vi vad som kan bli verklighet även i serien.
Vad menar du då?
– Jo vi har det mesta av spelet, skapar chanser, får ingen utdelning och så kommer motståndarna och gör ett mål av ingenting och matchen vänder.

Ivo Vazgec har en fördel som målvakt. Han är faktiskt bra på de flesta detaljer i målvaktsspelet. Han behärskar utrusningar, luftbollar, närspel och har dessutom stor överblick och kan driva på laget enormt.
– I årets lag har vi fått en fin symbios mellan mig och backlinjen. När alla bara lärt sig att när jag skriker så kommer jag, och då ska de bara koncentrera sig på att ta bort motståndarna och överlåta bollen till mig så blir det bra, säger han med ett skratt.
Med 31 år på nacken har Ivo så smått börjat fundera på en framtid utan aktivt spel.
– Jag har ett kontrakt på ett år med BoIS och hoppas att det går så bra att det kan förlängas efter säsongen. Sedan leker tanken med en karriär som målvaktstränare. Tror det kan vara något som passar mig.

Ivo Vazgec har spelat en U 21-landskamp för Sverige. Det var en träningslandskamp mot Finland och han fick spela en halvlek. Matchen slutade 0-0.

Text: Lasse Möller, foto: Bert Lundqvist