För 18 månader sedan tvingades Raslan Al Kurdi fly hals över huvud från kriget i hemlandet Syrien. Den 17 april hoppas den idag 27-årige ytterbacken att få spela premiärmatchen borta mot Husqvarna för Landskrona BoIS.

Det är omöjligt att inte imponeras av Raslan Al Kurdis historia. Hemma i Syrien var han en framgångsrik professionell fotbollsspelare. Raslan spelade i högsta divisionen och har ett antal landskamper på olika nivåer bakom sig. Dessutom har han spelat flera gånger i den asiatiska motsvarigheten till Champions League.
– Till slut gick det inte att stanna kvar i Syrien. Jag och mina föräldrar tog beslutet att fly. Mitt mål var Tyskland och jag hade bestämt mig för att stanna där, berättar Raslan.
För Raslan var målet utstakat. Han skulle etablera sig i landet och spela fotboll där.
– Jag provtränade med Borussia Mönchengladbach och där förklarade tränaren att han skulle rekommendera mig för ett lag i andra divisionen – precis under Bundesliga.
Men så ändrades plötslig planerna för Raslan Al Kurdi.
– Det visade sig att mina föräldrar hamnat i Sverige och då beslöt jag mig för att komma hit, berättar han.
Hans föräldrar hade då fått bostad i Malmö och Raslan flyttade in.

– En dag höll jag på att träna fotboll på egen hand på bakgården. En tränare i Malmöklubben Croatia såg mig och tog med mig till en träning.
Tränaren såg potentialen i Raslan och föreslog att han skulle testa i division 2-laget Kvarnby.
– Tränaren där sa att deras trupp var full men Croatiatränaren tjatade så att jag skulle få en chans att visa upp mig. Detta resulterade i att jag fick spela. Detta var möjligt utan uppehållstillstånd då det handlade om spel under divison 1, förklarar Raslan.
Även om Raslan för det mesta spelat ytterback – någon gång yttermittfältare – hemma i Syrien så användes han på alla möjliga positioner i Kvarby. Och med gott resultat. Det blev till och med en hel del mål.

Det var i Kvarnby som BoIS-tränaren Agim Sopi fick upp ögonen för Raslan.
– När jag fick frågan om jag ville komma till BoIS och testa var det ingen tvekan. Jag läste på om BoIS historia och insåg att här handlade det om en av landets största klubbar med fina meriter och en stark tradition.
Problemet var att det krävdes ett uppehållstillstånd för att Raslan skulle få spela i BoIS. Det fick han precis innan träningsmatchen mot Rosengård.
– Det var fantastiskt att få spela första matchen. Synd bara att jag åkte på en knäskada. Vi får se hur allvarlig den är – jag ska snart till läkaren för grundlig undersökning, berättar han.

Intervjun med Raslan genomförde vi på engelska men det hör till saken att han redan klarar sig mycket bra på svenska. Viljan att etablera sig och lyckas i Sverige är en stark drivkraft.
– Jag har bestämt mig, jag vill aldrig flytta tillbaka till Syrien. Det är här i Sverige min framtid finns. Jag jobbar nu på att få ett eget boende och sedan att skaffa ett jobb bredvid fotbollen och som framtida yrke.

I somras fick Raslan sommarjobba på Anticimex i Malmö och det har visat sig vara betydelsefullt.
– Jag har ju många kompisar där nu. Det blir ofta att jag tittar in och dricker kaffe och snackar – svenska, skrattar han.
För Ruslan Al Kurdi är det en självklarhet att integrera sig i samhället.
– När man kommer hit måste man respektera de lagar som gäller och framförallt lära sig språket. Det är också viktigt att man kan försörja sig själv och bidra i sitt nya hemland, poängterar han.

Rent fotbollsmässigt trivs Raslan som fisken i vattnet.
– Jag har ju haft många olika tränare – flera europeer – genom åren så jag kan anpassa mig efter de flesta spelsystem och träningsmetoder. Jag är imponerad över den tränarstab BoIS har.
– Det känns att tränarna engagera sig i varje individ. Man lägger ner mycket tid på att instruera och coacha oss. Jag känner stort förtroende från tränarna och vill ge tillbaka detta genom att ge allt jag kan för BoIS och dem, säger han.
Raslan betonar vikten av att det finns harmoni mellan spelare och tränare.
– När spelarna känner att tränarna backar upp oss så ger vi 200 procent. Så känns det i BoIS, garanterar han.
Han betonar också att alla involverade i BoIS fått honom att känna sig välkommen.
– Här jobbar alla ihop mot samma mål på ett fantastiskt sätt.
Han är också optimistisk inför seriestarten.
– Om vi bara inser att vi inte ska underskatta motståndet utan spela cyniskt och med mycket hög koncentration matcherna igenom så blir vi en stark kandidat till seriesegern, lovar Raslan.

Med tanke på sin bakgrund, potential och erfarenhet finns det mycket som talar för att Raslan kan bli en stor publikfavorit.
– Jag drömmer redan nu om att få springa in på Landskrona Idrottsplats inför publiken i vår första hemmamatch. Det är viktigt att få vara med direkt och visa att man vill vara en A-lagsspelare, säger den sympatiske 27-åringen.

Text och foto: Lasse Möller