2014 var ghananen Karim Sadat utlånad till Landskrona BoIS. En ljumskskada som han ådragit sig redan 2013 ruinerade dock hela hans säsong. Nu är Sadat tillbaka i randigt och nu handlar det om personlig revansch.

När Karim Sadat kom från Ghana till Sverige hamnade han i BW 90. Han uppmärksammades där av Malmö FF och den idag 26-årige Karim fick chans att provspela i deras U21-lag.
– Det var där BoIS såg mig och erbjöd mig att prova i klubben som lån. Tyvärr blev det totalt misslyckat på grund av skadan, förklarar han.

Karim Sadat hamnade då i Malmölaget Prespa Birlik där han svarat för två mycket framgångsrika säsonger. Totalt blev det 38 mål på 51 spelade matcher.
– Jag hade Agim Sopi som tränare en säsong i Prespa Birlik och när BoIS hörde av sig tvekade jag egentligen inte alls. Det fanns flera tungt vägande skäl för att jag skulle göra ett nytt försök i BoIS, berättar han.
– För det första så handlar det om en klubb som har en genuint stark skara av fans bakom sig. Folk som lever med och för klubben. För det andra så är BoIS en stark och välorganiserad klubb.

Sedan fanns ytterligare två starka skäl.
– Dels att Agim tränar laget. Agim är en fantastisk tränare men också en person som tar hand om och bryr sig om spelarna utanför fotbollsplanen. Dels ville jag ta personlig revansch för säsongen 2014. Jag vill visa att jag kan bli en positiv faktor i BoIS jakt på att nå Superettan men också Allsvenskan, säger Karim och darrar inte på målet.

Hemma i Ghana har Karim Sadat spelat i de två största klubbarna och har erfarenhet av matcher inför drygt 30 000 åskådare. Så att publiktrycket och pressen från hemmafansen skulle bli betungande avvisar han direkt.
– Nej, jag brydde mig inte om det när jag var 16 år så varför skulle jag göra det nu. Vi spelare måste kunna hantera kraven från fans, publik och sponsorer med flera. Vi är tillräckligt bra för att kunna leverera, garanterar han.
Sadat menar att det BoIS-lag han spelar i denna säsong håller mycket hög standard.
– Mina medspelare är bättre än jag någonsin haft i samma lag tidigare. Måns Ekvall, Philip Andersson och Eddie Egbedi, bland andra, håller enormt hög klass. Ja som jag bedömer det finns det ingen spelare i truppen som inte kan spela ordinarie i A-laget, säger Karim Sadat.

Nu när seriestarten närmar sig har trycket utifrån ökat på BoIS. Många rankar laget som klar favorit till seriesegern.
– Jag är övertygad om att vi är bästa laget i serien. Men det gäller att vi inte tappar fokus på vad vi ska göra. Även om vi kommer att göra dåliga matcher måste vi se till att vi studsar tillbaka och återgår till det spel vi visat upp under försäsongen – en försäsong som för övrigt är sanslöst lång, tycker Sadat.
En åsikt han delar med de flesta utrikesfödda spelarna. Den svenska försäsongen kan vara plågsamt lång.

Karim Sadat har värvats till BoIS för att göra mål det ska inte stickas under stol med. Men den sympatiske och mycket lättpratade 26-åringen ser inte detta som ett självändamål.
– Jag är inte spelartypen som till varje pris jagar seger i skytteligan eller att i varje match vara den som gör lagets mål. Om man är så självisk och inte ser till att bidra till lagets bästa slutar det ofta med att varken spelaren eller laget i övrigt gör mål alls, förklarar han.
– Jag ser mycket hellre att jag gör färre mål i serien och vi går upp i Superettan än att jag gör 25 mål och vi blir fyra i tabellen. Detta är ett lagspel och varje spelare måste se till att ge sina lagkamrater de bästa förutsättningar som går, betonar Sadat.

För Sadat Karim är livet positivt just nu. Han trivs både med att bo i Landskrona och spela i BoIS. Han känner sig i fin fysisk form och han är liksom laget i övrigt en bubbelpool av självförtroende.
– Vår försäsong har gett oss anledning att ha ett gott självförtroende. Med seriens bästa målvakter, bästa försvar och bästa mittfält är vi vinnarkandidat, menar han.
Men anfallet där du spelar då – glömde du det?
– Vi ska också leverera. Just nu bara kliar det i kroppen att få spela premiärmatchen.

Text: Lasse Möller, foto David Jönsson