Vid Svensk Bokkonsts årliga prisutdelning i Kungliga biblioteket i slutet av mars utsågs Åke Jönssons Ett fotbollslags historia till en av de vinnande böckerna. Svensk Bokkonsts mål är att visa upp svenskt bokhantverk och de utser årligen 25 föredömligt producerade fysiska böcker och pekar på goda förebilder. En av dessa böcker 2016 var alltså Ett Fotbollslags Historia med följande motivering:

 

”Juryn gör vågen för detta oväntade omslag till en klassiskt typograferad faktabok som låter Landskrona BoIS ta plats i bokhyllan. Fin grafisk referens till BoIS fotbollströja i en historisk skildring som bryter mot sportboksförväntningarna.”

 

Den här gången var det inte författaren till Ett fotbollslags historia som i första hand uppmärksammades utan formgivningen och grafiken som Christer och Karin Strandberg stått för. I ”Diplomet för god bokform 2016” nämns utöver Åke Jönsson särskilt Christer Strandberg (formgivning och layout) samt Karin Strandberg (originalproduktion).

 

Bokens randiga omslag är lika enkelt som genialt. Formgivaren Christer Strandbergs förklaring likaså: ”Hur skulle omslaget annars sett ut?” menar han.

 

Det var inte bara ränderna som uppmärksammades utan också att omslaget är gjort i “fotbollströjematerial”, och prisutdelaren uppmanade alla känna på bokens omslag. Förläggaren Maths Heuman som mottog diplomet rekommenderar alla BoISare som har vägarna förbi Kungliga Biblioteket fram till augusti att slinka in och både titta och känna på Ett fotbollslags historia: “Närmre än så här kommer nog aldrig en BoISatröja att visas upp på Kungliga Biblioteket.”.

 

Boken Ett fotbollslags historia finns att köpa på Landskrona BoIS kansli, Akademibokhandeln i Landskrona, Landskrona Museum eller via förlagets hemsida www.mhforlag.se.

 

Mer om priset finns att läsa på www.svenskbokkonst.se.