Matchprogrammet Sunes Magasin kommer i år att vara det officiella och enda matchprogrammet. Här bjuder vi på ett av de många reportagen från förra årets program.

Det kommer att innehålla massor av statistik och matchinformation, idolbilder och som vanligt ett långt reportage. Nytt för i år kommer att vara en tipstävling som löper över hela säsongen via resultattavlan. Så ta med er penna och mobiltelefon och skaffa ett Instagram-konto så kan ni delta och bli bästa tippare på IP.

Har ni missat något nummer? Gamla exemplar finns så långt de räcker antingen på kansliet eller via matchprogrammets Facebookgrupp ”Landskrona BoIS matchprogram Sunes Magasin”

Är ni BoIS:are på distans så kan ni köpa en årsprenumeration av magasinet. Swisha 390 kronor, skriv ”Sunes2017” och maila er adress till goal@landskronabois.com så fixar vi ett utskick av varje nummer!

Här bjuder vi på ett av de många reportagen från förra årets program.

Bye, bye Johnny – Välkommen herr Lundberg
När Johnny Lundberg avslutade sin karriär i Landskrona BoIS hösten 2015 tillhörde han den relativt lilla skara BoIS:are som spelat i klubben i landets tre högsta serier. Lundberg började i BoIS redan som sexåring och gick genom klubbens samtliga ungdomslag upp till seniortruppen. Johnny är född 1984 precis som Alexander Farnerud Spelarna debuterade båda som 17-åringar i Superettan 2001, Johnny mot GIF Sundsvall.

Sunes Magasin: Du tillhör sista gänget i ”vän med bollen”-generationen. Hur var det att växa upp som lagkamrat till Alex och ingå i BoIS stora talanggeneration?
Johnny: Någonting med det upplägget måste ju såklart ha varit väldigt rätt. I efterhand är det en fantastisk grej att få ha varit del av detta och många lyckades ju väldigt bra med sin fotboll.

Sunes Magasin: När förstod ni att ni var många riktigt talangfulla unga BoIS:are i ungefär samma ålder?
Johnny: Jag älskade min fotboll och ville bara hem från skolan för att spela. Det var ju lite speciell träning men man tänkte inte på det så när man växte upp.

Det var Janne Jönsson som lyfte upp Johnny och var hans tränare från 2001 till sommaren 2004.
Sunes Magasin: Vad såg du hos Johnny som gjorde honom till den spelare han blev?
Janne Jönsson: Han var ju en intressant ungdomsspelare bland många då. Men han hade redan tidigt fått en riktig mittbackkropp och agerade naturligt i den positionen. Han hade en snabbhet, blick och ett tillslag som räckte hela vägen så det var inte svårt att ge honom chansen och matcha in honom till ordinarie genom åren. Sen kan jag väl tycka och tänka att han hade potential att få ut lite mer av sin karriär. Samtidigt är man den man är och Johnny är en väldig juste och bra kille. Om han haft några procent av Jonas Olssons tuffhet i sig, så hade det varit spännande att se hur långt han hade kommit.

Johnny stannade över hela den allsvenska perioden och etablerade sig som startspelare de sista säsongerna. Han följde också med klubben ner till Superettan 2006 och tillhörde den stora meriterade trupp som ingick i försöket att återvända direkt till Allsvenskan.
Sunes Magasin: Publiken på IP har gett dig öknamnet ”träbenet”? Är det rättvist?
Johnny: Haha, jo men första omgången jag spelade i BoIS kan jag väl i viss mån ge de rätt. Det var lite Poyol över mig, vinn bollen och lämna över den till någon annan. När jag sen kom till Nordsjälland blev det en smärre chock. De spelade sig ur varje situation och var extremt bollskickliga. Jag utvecklades mycket där.
Sunes Magasin: Vilken medspelare har haft bäst respektive teknik under din karriär?
Johnny: Teknik är så mycket i fotboll men det är klart att Johan Andersson och Alex Farnerud hade båda fantastisk teknik, även om det var helt olika typer av teknik. När det gäller teknik ser man tidigt tydligt vem som sticker ut vill jag nog ändå säga.

Johnny ville vidare och FC Nordsjälland värvade honom under sommarfönstret 2006. Under Johnnys tid i klubben etablerade sig FC Nordsjälland som ett lag att räkna med i den danska ligan. Säsongen 2008/2009 kvalificerade sig laget till UEFA-cupen och Johnny spelade, bland annat tillsammans med Andreas Dahl, i 0-5 förlusten mot Olympiakos på bortaplan. Sammanlagt blev det 0-7 över två matcher i Johnnys UEFA-cupskarriär. I kvalet besegrades i varje fall TVMK Tallin och Queen of the south från Skottland

Sunes Magasin: Hur minns du UEFA-cupäventyret?
Johnny: Det var ju oerhört kul att få uppleva. Skottarna hade fantastiska fans och att få möte Olympiakos på deras hemmaplan med poliseskort av bussen till en kokande arena långt innan match i första rundan av UEFA-cupen var speciellt. Ett kul minne är kvällen före match då vi fick träna på arenan. Med en halvtimme kvar av träningstiden släckte vaktmästaren ljusen och gick hem. Det blev becksvart och vi fick orientera oss ut efter nödutgångsskyltarna.

Sunes Magasin: I en gammal intervju i HD säger du att alla ville snacka fotboll i Landskrona och att du då inte blivit igenkänd någon gång i din nya danska klubb. Hur ser du på det idag efter att ha varit i fyra klubbar. Är intresset speciellt i Landskrona eller är det likartat i till exempel HBK?
Johnny: Man kan väl säga att just HBK och BoIS sticker ut och är ganska lika varandra där med en stolthet över sitt lag och sin stad och en vilja att visa upp både staden och laget. Alla pratar om laget, alla är intresserade och frivilliga krafter är där och gör ett stort jobb dag ut och dag in.

Johnny stannade i Danmark fram till 2009 då han åter blev allsvensk i Halmstads BK.

Sunes Magasin: Det blev ändå en ganska lång tid i Danmark. Har du någon kontakt med klubben idag?
Johnny: Inte jättemycket. Vi hade ju en tragisk händelse med en lagkamrat som fick en blixt i sig och låg på sjukhus i ett halvårs tid. Jag har varit inne och träffat honom några gånger och så i känslosamma möten men annars har jag inte någon djupare kontakt.

Sunes Magasin:
Nordsjälland hade ett par riktigt framgångsrika år efter att du lämnat klubben med både cupguld och ligaguld. Dålig tajming eller hur avslutades tiden i Nordsjälland?
Johnny: Tja, i viss mån är det ju lite surt men jag kan ändå känna viss delaktighet i att ha varit med och byggt upp Nordsjällands status. Jag var första svensk i laget och man rådfrågade mig inför rekryteringar av nya svenskar och så. Många i laget som jag spelade med var ju med hela vägen till Champions League.

Efter bara ett halvår i nästa klubb – Halmstad BK – utsågs Johnny till lagkapten efter trotjänaren Tommy Jönsson inför säsongen 2010. Det blev ett brödramöte på IP sommaren 2012 då Robin Eliasson Hofsö gjorde debut i randigt och Johnny spelade i bortalaget. Matchen slutade 3-3 och bröderna gjorde vars sitt mål. Johnny stannade i HBK fram till 2013, då han flyttade till norska Sandnes Ulf där det blev en säsong innan han återvände till Landskrona BoIS och Superettan 2014. Han kom att representera BoIS i 117 tävlingsmatcher.

Johnny har drabbats av några tunga skador under karriären. I maj 2011 slet han av hälsenan i allsvenskan mot IFK Göteborg efter att precis ha kommit tillbaka från en annan skada och året 2011 gick i stort sett förlorat. Rickard Magyar, numera i Hammarby, var Lundbergs vapendragare i mittförsvaret efter att han efterträtt en annan klassisk hårdför HBK-mittback i form av Tomas Zvirgzdauskas. I samma match gick Magyar med huvudet före ner i marken och Johnny och Rickard fick dela ambulans in till sjukhuset.

Sunes Magasin: Att dela ambulans med sin mittbackskollega kan inte tillhöra vanligheterna. Berätta!
Rickard Magyar: Ja händelsen var ju väldigt komisk på ett sätt. Jag låg och väntade på ambulans när plötsligt Johnny kommer inhoppande i rummet. Det var såklart väldigt oturligt och tråkigt även om vi samtidigt kunde skratta åt situationen.

Sunes Magasin: Hur var det annars att komma upp frän U21-laget och få Johnny som kollega?
Rickard Magyar: Det var såklart väldigt skönt. Johnny är en erfaren mittback som hjälpte mig mycket med sin avslappnade stil. Vi hann bli bra vänner under vår gemensamma tid i HBK.

Lundberg kom tillbaka men året efter åkte HBK ur allsvenskan. Han var lagkapten i HBK från 2010 och när laget tog steget upp från Superettan direkt.

Johnny: Efter 2011 kom Jens Gustavsson in i klubben och hans arbete gjorde att jag fick tillbaka en jäkla glöd. Jag gillar verkligen hur han arbetar och vi har bra kontakt även idag.

Men det blev ändå inte förlängt kontrakt när det var dags för halländsk comeback i allsvenskan 2013. Detta trots en bra säsong i ryggen. HBK värvade istället Fredrik Liverstam från moderklubben BoIS och avslutningen i Halmstad blev något abrupt. Sammantaget blev det tre och ett halvt år i HBK. I november 2012 ryktades Johnny vara aktuell för såväl Hansa Rostock som Bolougna och flera allsvenska klubbar.

Sunes Magasin: Hur var det att spela bredvid den smått legendariske tuffingen Tomas Zvirgzdauskas?
Johnny: Ja du man kan väl säga som så att när det var träningsspel så ville man ha honom i sitt lag. Åldern hade kanske hunnit ifatt honom lite när jag kom till HBK men han och Tommy Jönsson var ju två stora profiler. Jag fick faktiskt inleda lite på högerkanten i HBK.

Sunes Magasin: Du hamnade i norska Sandnes Ulf efter HBK. Hur nära var det ett europaäventyr?
Johnny: Jag hade ju andra bud men kände att Norge var en kul utmaning samtidigt som familjen skulle kunna följa med och inte bara vara ”fotbollsspelarens familj” utan delta fullt ut i samhället. Det var Anel Raskaj som jag spelat med i HBK som tipsade klubben om mig. Nu blev det till sist så att familjen stannade i Landskrona och jag långpendlade. Det var ett oerhört tufft år. Jag kom inte riktigt överens med tränaren och fick inte förtroende att spela. Klubben kändes lite svår att komma in i. Det fanns en kärna av spelare som varit med på en resa upp i seriesystemen och jag lyckades inte riktigt ta mig in i gruppen.

I Sandnes Ulf i norska Tippeligan blev det inte mycket speltid för Johnny som fastnade på bänken och letade ny klubb redan under sommaren 2013. Johnny blev till slut kvar i Norge säsongen ut och inför 2014 blev han åter BoISare efter att ha varit från klubben i sju års tid. Denna gång blev han åter randig i Superettan.
Det ska bli härligt att dra på sig den randiga tröjan igen. Jag hade några alternativ men det här var det bästa som kunde ske sa Johnny till Landskrona Direkt när övergången blev klar.

Till BoIS hemsida sa Johnny:
Det känns väldigt skönt att det blev BoIS till sist, det är klubben i mitt hjärta och jag har hela tiden velat avsluta med randigt.

Sunes Magasin: Du var ”bara” 30 år när du återvände till BoIS. Var du ändå helt klar på att det var din sista professionella klubb?
Johnny: Nej det kan man inte säga men jag tog kontakt med Jörgen Pettersson om att få komma och hålla igång i klubben och sen när erbjudandet kom om att spela för BoIS så var det mycket som hade krävts för att jag skulle ha valt något annat. Plötsligt var jag hemma hos familjen, jag hade cykelavstånd till IP. Pengar är inte allt.

Karriären fortsatte i IK Wormo samtidigt som Johnny tog hand om BoIS U17-lag.

Sunes Magasin: Hur mycket nedvarvning blev det här egentligen?
Johnny: I Wormo kör jag ett träningspass i veckan plus match. Mer hade jag inte hunnit med. Jonas Lind som tränar Wormo tog kontakt och jag kände att det sprätte i benen. Vi har hittat en bra lösning för mig. BoIS U17 tar mycket tid och känner att jag trivs väldigt bra i tränarrollen. Jag har gått UEFA bas elit som är den första utbildningen och kommer att gå den andra snart. Att jobba med ungdomar som tränare är oerhört stimulerande.

Sunes Magasin: Är det en realistisk bild att Landskrona kan ha ett lag i svensk elitfotboll och ett lag stabilt i division 2?
Johnny: Absolut. Jag tror bara att det handlar om att bestämma sig. Att komma fram till en gemensam fotbollssyn. Vill vi det så kan vi till 100 % lyckas med det. Hade BoIS inte fixat en bra serie till seniorreserverna så hade jag gärna sett att vi redan i år hade ett utbyte mellan klubbarna med spelare. När vi är där och vilka klubbar det är vet jag inte men kan man i Helsingborg så kan vi.

Sunes Magasin: Vilken är din Bästa BoIS-match i karriären?
Johnny: Det måste vara en hemmaseger i allsvenskan mot GIF Sundsvall med 3-2. Jag gjorde mitt första mål i klubben och spelade riktigt bra. Den matchen var speciell.

Sunes Magasin:
Vilken är den bästa mittbackskollega du haft?
Johnny: Jag får säga Henrik Nilsson. Han och Per-Ola Ljung var verkligen bra mentorer för mig. Jag minns en bortamatch mot MFF med riktigt högt tryck på läktaren. PO höll på att värma upp vid linjen och det enda jag hörde var hur han hela tiden pushade och pushade mig.

Sunes Magasin: Vilken målvakt har du haft bäst samarbete med?
Johnny: Jonas Sandqvist – den första omgången i BoIS.

Sunes Magasin: Vilken är den roligaste upplevelse du haft som fotbollsspelare?
Johnny: Det är när vi gick upp 2001. Atmosfären i stan, glädjen. Jag spelade inte matchen men känslan var ändå väldigt speciell.

Text: Torgny Andersen, foto: David Jönsson