På söndag tar Landskrona BoIS emot nykomlingen Assyriska BK på en gräsplan som måste vara en av landets i särklass bästa. Landskrona Idrottsplats A-plan är som ett konstverk och detta tackar den erfarne planansvarige Thorbjörn Andersson även BoIS-tränaren Agim Sopi för.

– Agim är den tredje tränaren på 40 år som lyssnat på mina råd och tack vare detta ser planen ut som den gör idag, säger Thorbjörn Andersson.
Det spelar ingen roll hur mycket ett lag förbereder sig, vilka nyförvärv man skaffar hur hårt det tränas och vilken taktik som används. Är inte underlaget i topptrim så går det inte att leverera.
– Sedan vi byggde om för något år sedan så spelar vädret mindre roll. Men det gäller att skapa bästa möjliga förutsättningar för gräset och förebygga skador, förklarar Thorbjörn.

En hemlighet bakom varför Landskrona Idrottsplats A-plan utgör en så inbjudande spelyta är den gräsblandning som man använder vid sådd.
– Vi använder 70 procent ängsgröe och resten engelskt rajgräs. Detta gör att vi dels får ett gräs som är mycket mera slitstarkt, dels att det också mörknar och blir vackert när det utvecklats och växt till sig, berättar Thorbjörn.
På engelska heter ängsgröe bluegrass, som de flesta kanske vet gett namn åt en viss countrymusik men som också är hemligheten bakom den framgångsrika hästuppfödningen i Kentucky i USA.
– Men det spelar ingen roll hur mycket jag arbetar med planen om inte de lag som ska spela där gör sin del. Agim Sopi är en mycket bra samarbetspartner här. Han lyssnar och förstår mina synpunkter när det är lämpligt att använda planen, säger Thorbjörn Andersson.

– Tack vare att BoIS inte tränat och spelat något på A-planen i år kan vi erbjuda ett kanonunderlag på söndag. Men det gäller att man är observant i början på säsongen. Om man går ut på planen på dagen eter en frostnatt är risken stor att rötterna bryts av och då dör gräset och man måste börja om.

När det gäller träningstid på A-planen är BoIS gynnat i jämförelse med kusinerna i norr och söder.
– I fjol hade BoIS dubbelt så mycket träningstid på A-planen i Landskrona som HIF och Malmö FF hade på sina respektive matcharenor, säger Torbjörn.

På söndag är det dags. Då kommer Thorbjörn Andersson att komma till IP och med stolthet se BoIS och Assyriska BK spela hemmapremiären.
– Hoppas bara inte det fina underlaget gynnar bortalaget för mycket, skrattar han.

Tilläggas kan att Landskrona kommuns samtliga gräsplaner är i fantastiskt fint skick i år enligt enhetschef Henrik Hendin på Landskrona stad.
– Det ser verkligen bra ut. Vintern och våren har varit gynnsam. Det ska bli riktigt roligt att se matchen på söndag och glädjas med Thorbjörn och BoIS över planens fina beskaffenhet, säger han.

Text och foto: Lasse Möller