Det krävs två för att dansa tango. En sanning som Landskrona BoIS fick erfara då man på söndagen hemmabesegrade nykomlingen Assyriska BK med 2-0 (1-0).

Redan från avspark märktes det att Assyriska – som sensationellt vann premiären mot Oddevold med 2-1- betraktade 0-0 som ett högst acceptabelt slutresultat. Receptet skulle vara ett extremt defensivt agerande där man endast i undantagsfall inriktade sig på något som kunde liknas vid anfallsfotboll.
– Detta är vad vi får räkna med i alla matcher utom möjligen mot Utsikten. Motståndarna vet hur bra vi är och inriktar sig på att parkera bussen framför eget mål och kämpa för 0-0, sa BoIS-tränaren Agim Sopi direkt efter matchen.

BoIS ställde upp med samma elva som inledde i premiären mot Husqvarna. Trots ett massivt övertag inledningsvis kunde BoIS inte skapa de där riktigt heta chanserna. Bolltempot var för lågt för att luckra upp ett helrött lag som täppte till alla luckor i eget straffområde.
Men i 31 minuten hittade planens kortaste spelare – en herre vid namn Thierry Zahui bördig från Elfenbenskusten – dyrken som behövdes. En farlig frispark strax utanför Assyriska straffområde – något till vänster – var läget Zahui ville ha.
Hans hårda välplacerade frispark skruvade sig in en millimeter från gästernas målvakts högra stolpe. De flesta av de 2 074 åskådare brast ut i ett bedövande jubel. Assyriskas tappra lilla klack tystnade också för ett ögonblick.

I övrigt skapade inte BoIS speciellt mycket framåt som kan hänföras till rena chanser under första halvlek. Aid Nalic gjorde några riktigt vassa dragningar och avlossade kanonen men skottet täcktes något turligt undan från en försvarare.
Stundtals slarvade BoIS-spelarna nonchalant och det var vid dessa tillfällen som Assyriska snabbt kunde vända spelet dock utan att skapa ett enda riktigt bra avslut mot Ivo Vazgec i hemmamålet.

Från första halvlek i övrigt noterar vi att mittbacken Viktor Svensson tvingades utgår med en befarad sträckning på baksidan av ena låret efter bara 14 minuter. Han ersattes av Philip Ljung.
– Jag vet inte hur allvarligt det är ännu. Jag försökte jogga ut mot sidlinjen för att kunna avgöra det när skadan setts över. Men jag kände att det var bäst att hoppa av och inte riskera att förvärra skadan ytterligare, sa Viktor Svensson efter matchen.
BoIS-massören Björn Andersson var inte alltför negativ efter slutsignalen:
– Vi får se hur det ser ut i morgon men det ser inte ut att vara en allvarlig skada i nuläget, sa han.

Assyriska drabbades dubbelt upp av motgångar i första halvlek då spelmotorn Joakim Olausson fick utgå med en förmodad knäskada efter 16 minuter. Dessutom utgick ytterligare en spelare med skada.

I andra halvlek klev Assyriska upp något och försökte ta över spelet på mittplan. Undantaget några oengagerade BoIS-ingripanden så hade dock inte gästerna mycket framåt.
Å andra sidan försökte BoIS verkligen avgöra matchen definitivt. Man fullföljde matchplanen och tryckte på, satte upp bolltempot och dundrade på med avslut mot en kompakt röd mur.
– Vi ville ha det där sista målet men det var som förgjort. Tyvärr måste vi lära oss hantera detta för så kommer året att bli, säger Agim Sopi.
– Vi måste se till att ha högre bolltempo. Stundtals drogs detta ner helt omotiverat på vårt mittfält, tillägger han.

Det var först i matchens allra sista sekunder som BoIS-publiken kunde få det andra stora välförtjänta jublet för sin stötta av hemmalaget.
På tilläggstid fick Assyriska en hörna och gästernas målvakt sprang upp för att vara med och avgöra. Detta skapade en vass kontring där inhoppande Saber Azizi sprintade från eget straffområde. En ensam Assyriskaspelare försökte avvärja men Azizis fina pass hittade lagkaptenen Philip Andersson som elegant avslutar med 2-0 i tom bur.
– Det händer ibland att jag kan bli matchhjälte, skrattar Philip Andersson som gjorde en stark andrahalvlek där han flera gånger bidrog till att höja tempot och vara med uppe i anfallen.

Det såg stundtals ut att hetta till lite över gränsen i andra halvlek när Assyriska spelare blev trötta och smällde på rejält.
– Det såg nog värre ut från sidan än var det var. Det var en ganska juste match, tycker Philip Andersson.

Thierry Zahui utsågs till bäste spelare men det priset kan han dock dela med Måns Ekvall, som var mittfältets kung. Philip Ljung får klart godkänt för sitt inhopp och Ivo Vazgec i mål var vaken de få gånger situationen krävde det.

I övrigt gjorde hemmaspelarna sitt jobb utan att direkt glänsa. Det krävdes hårt och tufft arbete och det visade man att man kan hantera.

Statistik se; https://landskronabois.se/wp-admin/post.php?post=7621&action=edit eller klicka in er på hemsidan på matchen BoIS – Assyriska under Spelprpogram och resultat

Text: Lasse Möller, foto: Henrik Nordell (www.henriknordellphotography.com)