Det finns en spelartyp som är ovärderlig för ett lag. Det är killen som lojalt och troget kämpar och sliter för att få lämna avbytarbänken och ta en ordinarie plats i laget. Som alltid håller humöret uppe och inte tjurar och surar trots att det inte blir många minuter på plan.

21-årige BoIS-spelaren Saber Azizi är just denna spelartyp. En go och glad kille med ett sprudlande humör. Han fick hoppa in mot Assyriska hemma och svarade för en målgivande passning till Philip Anderssons 2-0-mål. Mot Rosengård klev han in och utsattes för ett rejält påhopp som borde ha gett Rosengårdsspelaren rött kort direkt.

– Det gjorde så otroligt ont när han gick med dobbarna rakt in i höger smalben. Jag blev så vansinnigt förbannad att jag for upp direkt. Hade jag legat kvar hade antagligen domaren gett ett rött istället för gult kort, säger Saber och visar sitt svullna smalben.

Saber Azizi värvades till BoIS inför förra säsongen från Olympic i Malmö. Sin fotbollsbana startade han dock i IFK Malmö.
– Jag gick till BoIS med intentionen att lära mig och utvecklas. Visste att jag inte skulle kunna ta en ordinarie A-lagsplats första säsongen men tog till mig alla råd och all instruktion från tränaren för att utvecklas och bli bättre, förklarar han.

Det blev några inhopp vilket det även blivit denna säsong.
– Jag vill visa tränaren Agim och även supportrarna att jag inte kommit hit för att sitta på bänken. Men vi har tuff konkurrens i laget och jag måste bara fortsätta att jobba på och visa att jag vill slåss om en ordinarie plats.

När Saber Azizi gör sina inhopp kommer han med 100 procent energi och inställning.
– Om jag ska få min chans i framtiden är det viktigt att jag tar tillvara varje sekund jag får i A-laget. Jag vill visa att en dag ska det vara jag som tränaren tar ut bland de första elva, betonar Saber.

Trots den sparsamma speltiden är det aldrig någon betongkeps eller sur min hos Saber. Tvärtom är han en joker som skämtar friskt med sina lagkompisar.
– Thierry Zahui säger alltid att han ska ”klippa” mig på träningen för att jag skojar för mycket, säger Saber med ett brett leende.
– Vi har en härlig grupp. Det känns i år att vi är ett sammansvetsat gäng. Ifjor var det mer grupperingar men i år är det borta.

Saber förklarar vikten av att agera lojalt och backa upp alla spelare – även de han konkurrerar med om en plats.
– Om jag har gott humör och står bakom kompisarna blir stämningen god. Om jag surar och beter mig illa dras stämningen ner.
Mot Rosengård fick Saber Azizi hoppa in och ersätta Måns Ekvall på mitten.
– Det är faktiskt min egentliga plats i laget, men Agim har bestämt sig för att jag ska bli ytterback, säger han och fyrar av ett nytt brett leende.

På tisdagen tog Saber det lugnt på träningen men på torsdag blir det full fart.
– Jag bör kunna vara klar att tas ut i truppen om Agim bestämmer sig för det, säger han.

Ni leder serien efter fyra omgångar och har spelat övertygande. Är det raka spåret mot seriesegern?
– Det gäller att ha fötterna på jorden. I fjol blev vi för bekväma då vi ledde serien och det blev vårt fall.
Tilläggas kan att Saber – som är född i Sverige och svensk medborgare – har spelat tre landskamper för Afghanistan.
– Mina föräldrar flyttade hit och eftersom jag inte spelat några landskamper för Sverige får jag representera Afghanistan. Jag har gjort inhopp mot Libanon och suttit på bänken i två matcher.

Text och bild: Lasse Möller