På lördag möter Landskrona BoIS serietvåan Ljungskile borta. En av BoIS-arna har relativt färska erfarenheter från Ljungskile – målvakten Ivo Vazgec – men det är inte med några speciella nostalgiska känslor han tar sig an klubben han spelade i 2015.

– Nej jag kom dit i maj sedan de fått stora problem med skador på målvakterna. Jag spelade totalt 15 matcher och även om vi var med och slogs i topp en tid landade vi runt femte-sjätte plats, säger Ivo.
– Vad jag hört har Ljungskile skaffat 15 nya spelare inför denna säsong. Jag tror att det bara är tre spelare kvar sedan jag var där. Jag kan inte klaga på min tid där. Bodde bra vid Västkusten, hade en bra organiserad tränare i Tor-Arne Fredheim. Mer än så är det inte, förklarar Ivo.

Inför matchen rankas Ljungskile som favorit bland tipsexperterna även om det varnas för att alla tecken kan behövas.
– På mig känns det helt overkligt att Ljungskile ska vara så pass stor favorit. Men de där tipsexperterna verkar inte alltid ha så klart för sig. Som jag ser det är BoIS favorit i alla matcher vi spelar detta år. Men kanske kan någon tycka att det är bra att slippa favoritskapet inför denna match.
– Personligen bryr jag mig inte ett skvatt om ifall vi är favoriter eller inte. Jag vet vad jag kan bidra med – inte bara när det gäller räddningar – och jag har bra självförtroende liksom övriga spelare i truppen, betonar Ivo.

Vad kan du mera bidra med förutom avgörande räddningar?
– Min ”galenskap”, säger han med ett skratt. Jag skriker och dirigerar och ser till att försvaret är på tårna. Det är viktigt att både jag, och fyrbackslinje främst, är fokuserade. Att exempelvis inte dra på oss onödiga frisparkar vid 16-meterslinjen. Våra motståndare kan sällan hota mer än vid fasta situationer, konstaterar Ivo.

Ivo bubblar av självförtroende och samtidigt ett orubbligt lugn.
– Det gör hela laget. Det blir så när vi tror på det projekt som vi genomför. Vi vet att vi kommer att göra mål. Om det blir i 5:e eller 75:e minuten spelar ingen roll men förr eller senare så kommer det. Det viktigaste är att vi inte låter motståndarna skapa målchanser. Ser vi till att göra jobbet kan vi vara lugna, menar Ivo.
– I år spelar vi ett spel som gör att jag inte kommer att ha mycket at göra. Därför måste jag vara extremt fokuserad och inte slappna av eller koppla bort vaksamheten. I fjol i Husqvarna var det tvärtom. Där hade jag fullt upp matcherna igenom och jag hann inte vara annat än fokuserad varje minut, berättar han.

I dag torsdag tränar BoIS och sedan ett pass i morgon. Och av Ivo Vazgec att döma finns det inget tvivel om hur lördagen kommer att sluta för Landskrona BoIS.
– Nej, folk får tippa vad de vill, men vi vinner, skrattar han.

Text: Lasse Möller, foto: Henrik Nordell (www.henriknordellphotography.com)