I BoIS hemmamatch mot Rosengård senast så fick en av fjolårets verkliga attraktioner – Filip Pivkovski – göra sin första match från start i nummer 10-rollen bakom Karim Sadat. Ifjor fick Landskronapubliken se Filip som yttermittfältare men rollen som nummer 10 är inget ovanligt för honom.

– Nej i Blackburn i England och även i Novara i Italien spelade jag mycket som nummer 10. För min del har det ingen betydelse. Huvudsaken är att jag tar mig in ordinarie i A-laget igen, säger Filip som åkte på en fotskada i våras. En skada som kostade honom en plats i startelvan.

– Laget gick fantastiskt bra under den perioden med framgångar i cupen bland annat. Men det finns inget att göra mer än att träna på och vänta på att chansen till A-lagsspel dyker upp igen, säger Filip Pivkovski.

Redan som 15-åring har Filip Pivkovski haft fotbollen som levebröd. Hans kontrakt med BoIS går ut efter denna säsongen men den sympatiske och kloke Malmökillen vill mer än gärna bli kvar i klubben.
– Jag trivs fantastiskt bra här. Tränaren Agim Sopi har gett mig chansen att visa vad jag kan och jag vill bevisa att jag hör hemma i Landskrona BoIS. Siktet är förstås i första hand att gå upp i Superettan, säger han.

– Många tycker vi hör hemma högre. Jag träffar ofta Tobias Sana i Malmö FF och han säger alltid ”Fan vad ni är bra – kan man inte flytta upp er direkt i allsvenskan”, sådant värmer förstås, menar Filip.

Filips karriär innefattar förutom Blackburn och Novara även spel i Malmö FF, Nordsjälland och Martina Franca i Italien. Sin karriär startade han i Malmöklubben Vången.

– I början var jag en egoistisk lirare som bara tänkte på mig själv och inte på laget i första hand. Men man har lärt sig och tiden med Agim har varit oerhört nyttig. Nu vill jag betala tillbaka till honom och BoIS.

– Jag hoppas att jag får chansen att fortsätta visa vad jag kan redan nu mot Ljungskile. Vill inget hellre än att vara med och visa att vi är topplaget i serien. Vårt spel bygger på tålamod och noggrannhet. Det får inte finnas plats för misstag och nonchalans, betonar Filip.

Att spela som nummer tio och tillsammans med de tre övriga offensiva spelarna skapa tryck på och oreda i motståndarnas försvar är något som Filip gillar.
– När Sadat, Alm, Egbedi och jag höll tempot uppe och bytte position gav det resultat.
– För att vi ska kunna rubba det betongförsvar vi möter i serien krävs att rörligheten är stor och inte minst att varje spelare i BoIS är så duktig att han kan slå sin motståndare. Gör vi det skapas det enorma ytor för oss i motståndarförsvaren, garanterar Filip Pivkovski.

Även om Ljungskile är ett starkt lag i årets division 1 tror han inte att laget kommer att toköppna offensivt mot BoIS.
– Gör de det så är det bara att tacka och ta emot. Då kommer vårt offensiva spel än mer till sin rätt. Jag tror dock att de kommer att spela väldigt försiktigt och hoppas på att vi gör misstag som kan skapa kontringslägen för dem, säger Filip.

För Filip betyder spelet i BoIS mycket. Men det gör även möjligheten att spela i Makedoniens U 21-landslag.
– Jag har deltagit i tio landskamper för Makedonien. Spelat i sex-sju av dem. I år är det EM-slutspel och jag hoppas bli uttagen igen, säger Filip som är född i Sverige som han representerat i 20 U17 och nio U19-landskamper.

Text: Lasse Möller

Bild: Lasse Möller