I division 4-laget Helsingborg Östra – sammanslagningen av Bårslöv och Påarp – jublades det högt när det stod klart att laget fick möta Landskrona BoIS borta i första omgången av årets DM-turnering.

– I våra trakter är det HIF och BoIS som är storlagen och att få möta ett av dessa direkt i DM – som vi vet att vi ändå inte kommer att kunna vinna mot – är det rena bingon, säger tränaren Mats Johansson som tillsammans med Peter Ahlberg matchar Helsingborg Östra.
– Att få komman ner till Landskrona Idrottsplats är en upplevelse. Jag vet för jag har spelat två NST-cupfinaler där själv. Våra spelare kommer att vara enormt taggade att få mäta sina krafter mot BoIS A-truppsspelare, garanterar Mats Johansson.

Hittills i år har BoIS mötts av extremt försvarsspel i seriematcherna. Men tro inte att Helsingborg Östra åker till Landskrona för att köra den taktiken.
– Vi kommer inte att parkera någon buss i vårt straffområde. Nu kommer det väl ändå att se så ut eftersom BoIS lär pressa oss tillbaka ganska rejält. Men vi vill försöka bjuda på bra fotboll. Vår chans är ju fasta situationer och snabba omställningar, förklarar Mats Johansson.

Mats Johansson och Peter Ahlberg kom sent in som tränare för Östra. Laget hade då redan drabbats av många avhopp.
– Vi hade i princip fem spelare kvar från den gamla truppen. Vi fick samla ihop vad vi kunde av spelare mestadels från lägre serier och unga lirare. Det har inte börjat bra för oss poängmässigt men jag tycker ändå att vi har försökt hålla spelet väl uppe i matcherna, säger Mats Johansson.

– I serien gäller det att försöka överleva för att sedan kunna börja bygga igen. Därför kommer denna DM-match som en härlig vitamininjektion för våra killar. Vad jag förstått är ju A-planen på Idrottsplatsen i fantastiskt fint skick. Det kommer att bli en upplevelse, konstaterar Mats Johansson.

Östra kan ställa ordinarie lag på benen undantaget Jens Winberg som är avstängd.
– Om vi ska nämna någon spelare som Landskronapubliken kan kika lite extra på är det mittfältsmotorn Joachim Eriksson som kom från Höganäs. En 30-årig kille som är otroligt vältränad och som alltid gör ett gediget arbete på plan, säger Mats Johansson.

Matchen spelas klockan 19 i morgon tisdag och BoIS hälsar naturligtvis gästande Helsingborg Östra och deras supportrar hjärtligt välkomna till Idrottsplatsen.

Text: Lasse Möller, foto: Henrik Nordell (www.henriknordellphotography.com)