Klivet från rollen som vass, målfarlig offensiv yttermittfältare till vänsterback med uppgift att vara med och hota framåt när Landskrona BoIS anfaller behöver inte vara alltför långt.

– Nej det känns faktiskt riktigt bra även om jag är klart medveten om att det finns en del bitar att jobba med innan det blir som jag vill, säger 23-årige Alexander Tkacz strax innan det är dags för torsdagens förmiddagsträning på Landskrona Idrottsplats.

Denna säsong har BoIS-tränaren Agim Sopi valt att flytta ner två mittfältare som ytterbackar – Dennis Olofsson på högerkanten och Alexander Tkacz på vänstersidan. Två unga snabba, rörliga spelare med bra speluppfattning som dessutom har förmågan att agera moderna ytterbackar och vara med uppe och hota i BoIS offensiv.
– Jag får hela tiden råd och anvisningar av Agim och dessutom har jag ständig dialog med Raslan Al Kurdi – BoIS nyförvärv från Syrien som tyvärr åkte på en allvarlig skada på försäsongen – han är ytterback och har massor av råd att komma med, berättar Alexander.

Det spel som BoIS har denna säsong passar Alexander utmärkt tycker han själv.
– Ja det är rörligt och högt tempo. Dessutom har vi stort bollinnehav. Det passar mig utmärkt, då jag tycker om att gå med upp offensivt. Men jag ser alltid till att kommunicera med mittfältarna så att det finns någon som tar min plats när jag går fram, säger han.

Både Alexander och Dennis har fördelen av att vara snabba, lättare spelare som orkar genomföra alla de löpningar som krävs under en match.
– Vi har många löpningar under en match men liksom hela laget i övrigt är vi mycket vältränade denna säsong. Det känns att man orkar ta alla löpmetrarna och jag känner att jag kommer hem i försvaret i tid om det blir snabba omställningar från motståndarna, förklarar han.

Alexander har haft en säsong utan några skadeproblem.
– Ja det har varit ett perfekt flow.Jag har spelat hela tiden och det behövs speltid innan den nya positionen sitter riktigt perfekt.
På söndag är det dags att möta serieledande Ängelholms FF borta. En svår nöt att knäcka – det är alla BoIS-are medvetna om – men inställningen inför matchen finns det inget att klaga på upplyser Alexander Tkacz.
– Nej det brinner rejält av revanschlusta i våra spelare inför denna match. Poängförlusten mot Mjällby svider rejält och vi har lite att bevisa på söndag.

Troligtvis blir det en rejäl grupp av tillresta BoIS-anhängare i Ängelholm. Vad betyder publikstödet för er?
– Enormt mycket och vi har fantastiska supportrar. Det känns direkt när de stöttar oss på läktarna. Man lyfts fram av det positiva och jag hoppas att supportrarna möter upp på söndag.

Gissningsvis vill både spelare och supportrar visa vem som ska regera i Ängelholm på söndag. Spelarna på plan och supportrarna på åskådarplats.

Text och bild: Lasse Möller