På söndag klockan 16 drabbar de två formstarkaste lagen i fotbollens Division 1 södra samman på Landskrona Idrottsplats. Då tar nämligen Landskrona BoIS emot Qviding FIF från Göteborg. Två lag som samlat ihop vardera sju poäng på de senaste tre matcherna.

– Det är naturligtvis en boost för vårt självförtroende att vi besegrat Skövde, spelat oavgjort mot Karlskrona och senast slagit Oddevold nu när vi åker för att spela årets svåraste bortamatch, säger gamle Gais-bekantingen Lallo Fernandez, som numera tränar Qviding.

– Jag har sett ett antal BoIS-matcher och det är utan tvekan seriens mest spelskickliga, rörliga och finurliga lag. I spel man mot man är det oerhört svårt att möta BoIS. Jag är övertygad om att det blir BoIS och Utsikten som gör upp om seriesegern, säger Lallo Fernandez.

Men vi gissar att ni inte åker till Landskrona slagna på förhand?
– Nej naturligtvis inte. Vi åker dit med vetskapen om att vi har allt att vinna. Ingen räknar med att vi ska ta poäng i Landskrona. Men jag är fullt på det klara med att vår organisation måste sitta till hundra procent och vår taktik får inte slå det minsta fel. Då kommer BoIS att straffa oss, konstaterar Lallo Fernandez.

Qviding är annars ett lag som brukar kunna rubba cirklarna för BoIS. I fjol såg man till exempel till att grusa de randiga förhoppningarna om minst ett kval när man vann höstens hemmamatch med 3-1. Det var inför BoIS möte med Öster och då gick luften ur säsongen för Landskronas stolthet.

– Ja jag är medveten om att statistiken inte alls är så dum för vår del. Själv har jag förresten också bra Landskronastatistik, säger Lallo med ett skratt.
– Jag spelade 12 säsonger med Gais och minns att vi hade tre raka 1-0-segrar där nere.

Nu får vi se om de positiva delarna av historien smittar av sig på dagens upplaga. Qviding kommer dock försvagat då två av deras bästa spelare – liksom BoIS Rasmus Alm – är avstängda.
– Båda försvarsspelarna August Wängberg och Gustav Kadura är avstängda, berättar Lallo Fernandez.

Lagets mest namnkunnige spelare Fuad Hyseni – som spelat både i Degerfors och Assyriska i Superettan – finns dock med i truppen och blir att se upp med för hemmalaget.
– Vi har egentligen bara gjort en riktigt katastrofal match i år och det var mot Ängelholms FF. I övrigt har vi faktiskt gjort riktigt bra matcher men haft oflyt, säger Lallo.

– Det är inte matchen borta mot BoIS som är vårt främsta fokus. Det är de kommande fem matcherna när vi möter lag som ligger i samma skikt som vi i serien. Men det är klart att en poäng eller tre borta mot BoIS skulle betyda oerhört mycket för killarna, tillägger han.

Qviding FIF är en klubb som lever i skuggan av de stora Göteborgslagen. Men detta stör inte Lallo Fernandez.
– Nej vi jobbar för att låta våra egna unga killar utvecklas och komma fram. Jag tror vi har 70 procent egna produkter i dagens trupp, berättar han.

– Det ska bli ett stort nöje att åka till Landskrona Idrottsplats. Ni har en fantastisk arena. När jag såg planen trodde jag det var konstgräs, så perfekt är den. Den verkar dock lite hal men det får vi försöka bemästra, slutar Qvidings sympatiske tränare denna intervju.

Text: Lars Möller, foto: Bildbyrån