Det blir slöjdläraren Björn Ågren från Malmö som ska hjälpa huvudtränare Agim Sopi och Landskrona BoIS-spelarna att snickra ihop seriesegern i Division 1 i år. På fredagen presenterades nämligen han som den nye assisterande tränaren för A-truppen i samband med träningen på Idrottsplatsen.

Efter att assisterande tränare Håkan Svensson och BoIS vägar skiljdes åt för några veckor sedan har jakten på den förres ersättare pågått.

– Vi i styrelsen har helt överlåtit detta arbete till Agim Sopi. Han har själv fått välja vem han vill ha vid sin sida, berättar Peter Condrup när han på fredagen skrev kontraktet med Björn Ågren.

I samband med DM-matchen mot Bromölla den 6 juni kommer Björn Ågren att kliva in i det nya jobbet.
– Det ska bli fantastiskt roligt att få jobba med en klubb av denna dignitet och med Agim. Vi har visserligen inte jobbat tillsammans tidigare men jag är övertygad om att vi ser på fotboll med samma ögon, säger Björn Ågren.

I höst kommer Björn Ågren att tillträda en ny tjänst som slöjdlärare i Lomma.
– Att vara assisterande tränare är en hobby, säger han med ett skratt. Men naturligtvis hoppas jag att detta ska kunna vara en del av utvecklingen att kanske en gång satsa på fotbollen på heltid, säger Björn som ursprungligen är från Blekinge.

– Ja jag startade min aktiva karriär i Olofström en klubb som jag var med om att spela upp i Division 2. Sedan har jag haft uppdrag i Jämshög och för Blekinge fotbollsförbund som talangutvecklare för ungdomar 14-16 år, berättar han.

– 2006 flyttade jag till Malmö och här nere har jag varit engagerad i Flagg, Balkan, Rosengård och IFK Malmö. Senaste uppdraget var i Rosengård 2016. I år har jag inte haft något med fotbollen att göra alls utan avvaktat om det skulle dyka upp något intressant.

Och det gjorde det onekligen.
– Som en blixt från klar himmel fick jag ett samtal från Agim och nu är jag här. Det är en fantastisk chans att få jobba med en klubb som BoIS. Jag har ingen tidigare direkt erfarenhet av klubben men känner ju väl till de meriter och den historia man har. Dessutom är ju fotbollsintresset i staden tydligen på kokpunkten nu efter den fina starten i serien, säger Björn.

Agim Sopi presenterade Björn för spelarna direkt efter träningen på fredagen och BoIS huvudtränare är mycket glad över sin nye partner i lagledningen.
– Jag känner till Björns rykte inom Malmöfotbollen och när han nu var ledig tog jag chansen att fråga honom. Jag har förstås hört mig för bland hans tidigare klubbar och enbart fått lovord. Detta ska bli spännande och roligt och jag är övertygad om att Björn kommer att smälta in i gänget, säger Agim Sopi.
– Samtidigt är jag mycket tacksam gentemot styrelsen att jag fick förtroendet att själv rekrytera assisterande tränare, tillägger han.

Björn Ågren såg matchen mot Mjällby och får mera handgripligt medverka mot Bromölla i DM.
– Ett lag jag haft många duster med under min tid i Olofström och Jämshög, säger han. Fast nu är det ju helt nya spelare där, förklarar han.

Text och bild: Lasse Möller