Krut säljs i små förpackningar! Liten men naggande god!
Välj vilket talesätt ni vill – de passar alla på Landskrona BoIS mittfältare Thierry Zahui. Han mäter inte många centimeter över havet men kan skjuta frisparksmål som ingen annan i laget och dessutom vinna ett antal nickdueller när så krävs
.

Ivorianen gör sin andra säsong i BoIS och han har hunnit bli något av publikfavorit på Landskrona Idrottsplats. Det Thierry saknar i längd har han fått i vilja, fysik och spelsinne. Få spelare får så mycket stryk av motståndarna och får utstå så mycket provokationer under en match.
– Varje match är som en boxningsmatch för mig. Det smäller hela tiden och motståndarna riktar in sig på att både få omkull mig och få mig att tappa humöret, säger Thierry som fyller 30 år den 22 oktober.

Liksom alla spelare i BoIS har Thierry ett speciellt förhållande till tränaren Agim Sopi. Men i hans fall är det mer än bara respekt och vänskap.
– Agim är som en far för mig. Han var den ende som stod bakom mig under den svåra tiden i Prespa Birlik. Han har stöttat mig och hjälpt mig på alla sätt. Därför lyssnar jag på honom och när han skäller på mig eller ger kritik på träningen eller efter en match så vet jag att det är för att han vill att jag ska utvecklas och bli bättre, säger Thierry.

Under intervjun återvänder Thierry hela tiden till att tala om Agim Sopi mera än om sig själv. Ärligheten och värmen i röst och ögon säger att BoIS-tränaren onekligen har en grundmurad och avgörande betydelse för denne tuffe mittfältskämpe.
– Agim är noga med att vi ska vara en familj där vi kan vara öppna mot varandra men också visa den respekt man gör mot familjemedlemmar. Hans syn på fotboll och hans kunnande har gjort att laget växt och utvecklats och nu kan prestera på hög nivå i division 1, förklarar Thierry.
– Han får mig att känna mig speciell och plockar fram min själ och mitt självförtroende och gör att jag kan prestera bra, tillägger han.

För tillfället spelar Thierry Zahui defensiv mittfältare med Måns Ekvall. Men han erkänner att det hade varit roligare att spela mera offensivt.
– Just nu har vi skador och spelare borta så jag är naturligtvis lojal mot laget och gör mitt bästa på den plats Agim sätter mig. Men det är roligare att vara offensiv och få göra lite fler mål, säger Thierry med ett brett leende.

Men mål har det blivit denna säsong. Två fantastiska frisparksmål i seriespelet har resulterat i segrar för BoIS. Respekten för Thierrys frisparksfot är nu så stor bland motståndarna att man gör allt för att undvika att det blir BoIS-frispark i farliga lägen.
– Ja de försöker göra frisparkarna ut mot kanterna. Men en dag tänker jag överraska dem med att dra in en boll från ett snävt läge direkt i mål, myser Thierry. Ingen ska känna sig säker.

Tvåbarnspappan trivs med sin familj i Landskrona. Han talar om sina söner med värme.
– Jag lägger all fritid på att umgås med familjen. Det blir mycket fotbollsspel med killarna som är 3 respektive 1,5 år. De ska bli fotbollsspelare – det finns inget att tveka på, skrattar Thierry.

Hans fru och barn är alltid på hemmamatcherna.
– Ja jag brukar kika upp mot sittplatsläktaren och se om de är där. Det gör mig stolt att de finns där, förklarar han.

Thierry Zahuis kärriär började hemma i Elfenbenskusten. Han spelade tidigt i afrikanska Champions league.
– Efter det blev det USA där jag spelade i MLS för Chicago Fire innan jag flyttade till Grekland. Efter det blev det Sverige och ett par klubbar innan jag hamnade i Prespa Birlik och resten vet du ju, säger han.

Mot Qviding kliver Thierry ut och hoppas att Landskronapubliken ska komma i ännu större skaror än vanligt.
– Mitt mål är att få Landskronaborna att uppskatta klubbens arbete och insatser så mycket att de fyller läktarna. Det är viktigt för oss att de finns där. Fansen betyder allt när vi spelar, poängterar han.

En sak är säker – de BoIS-fans som finns på läktarna kommer att hålla tummarna för att Thierry ska få det där perfekta frisparksläge och varför inte en chans att slå straff.
– Får jag skjuta en straff lovar jag att ingen målvakt i världen ska hinna reagera innan den är i mål, säger han med ett hjärtligt skratt.

Text och bild: Lasse Möller