På Nationaldagen – tisdagen den 6 juni klockan 14 – spelar Landskrona BoIS en av årets viktigaste hemmamatcher. Då möter man nämligen division 3-laget Bromölla hemma på Idrottsplatsen i en DM-match som måste vinnas om BoIS ska kvalificera sig för spel i Svenska cupen nästa år.

– Det är naturligtvis mycket stort för oss att få åka till Landskrona och möta serieledaren i division 1. Naturligtvis hade det varit lättare om vi fått hemmamatch mot ett lag från en lägre division men nu blev det så här, säger Bromöllas assisterande tränare Per Sörensen.

Trots att Ifö Bromölla – en klubb som bland annat fostrat spelare som Inge Danielsson – haft en otrolig otur med skador denna säsong ligger man tvåa i sin serie bara tre poäng efter ledande lokalkonkurrenten Sölvesborg, som man besegrat borta i vår.

– Det har varit rena mardrömmen. Stundtals hade vi 10-12 man borta. Först nu börjar vi kunna fylla ut avbytarbänken, säger Per Sörensen som själv flyttat från Danmark till Skåne och hamnat i Bromölla.
– Jag kom hit på 90-talet och spelade bland annat med Marcus Lantz – en annan Bromöllaprodukt och BoIS-bekanting – i laget.

Per Sörensen vet inte riktigt vad de många skadorna beror på.
– Vi har fått nytt konstgräs och kanske kan detta vara en bidragande orsak. Jag vet många klubbar som hävdar att skadorna ökar med konstgräs, säger han.

En gång i tiden var Bromölla känt för att spela en tuff och riktigt tillknäppt fotboll. I dag ser det lite annorlunda ut.
– Ja vi är ett spelande lag som gillar offensiven och vill gå framåt. Det är inte alltid så enkelt när man åker upp till skogarna i Småland och möter lag som har nio man i straffområdet, skrattar Per Sörensen.

Tisdagens match blir tuff men Per Sörensen ser den som en bra utmaning och ett viktigt test på var hans lag står.
– BoIS är också ett spelande lag så det ska bli kul att se hur bra vi kan stå upp. Lite överraskningar ska vi kanske kunna bjuda på.

I Bromölla spelar två spelare med allsvensk erfarenhet, mittbacken Robin Cederberg som spelat i Mjällby och varit på proffsjour i Norge och målskytten Kim Thörnberg som också spelat i Mjällby.
Matchen mot Bromölla kan rekommenderas. En viktig match som dessutom är gratis att se. Ingen entré så det är bara att dyka upp på Idrottsplatsen. Avspark tisdag kl 14.

Text: Lasse Möller