När John Ebere Ekeh var 14 år kom han med föräldrarna och syskonen till Malmö från Nigeria. Idag håller inte John bara på att utbilda sig till ett yrke inom elbranschen han knackar också på A-lagsdörren i Landskrona BoIS.

John fyller 19 år i december och har en dröm – att bli ordinarie A-lagsspelare i BoIS. Som alla unga spelare vet han att vägen dit inte är spikrak och att konkurrensen är tuff i ett lag som just nu slåss om uppflyttning till Superettan.
– Det är bara att träna på och försöka visa vad du kan i U 19 och U 21. Jag får ju träna en hel del med A-truppen och väntar förstås på en chans att få göra ett inhopp.

Målsättningen jags att upp för egen del är att ha gjort A-lagsdebut under denna säsong, säger han på i det närmaste prickfri svenska.
– Ja språket fungerar bra – jag har ju gått i skolan, skrattar John som har ett år kvar på Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona där han går el- och energiprogrammet.

Att skaffa ett civilt jobb ser John som en förutsättning för en bra framtid.
– Även om jag siktar på att gå långt inom fotbollen är det bra att ha ett ordentligt yrke att falla tillbaka på. Allt kan hända i fotbollen. Man kan skada sig illa och tvingas avbryta karriären eller så räcker man helt enkelt inte till, menar han.
– Jag har alltid varit intresserad av att jobba med el så denna utbildning passar utmärkt. Nu kombinerar jag skolan med fotbollen och det funkar kanonbra. Jag bor visserligen i Malmö men pendlingen är okey ännu så länge, säger John Ebere Ekeh.

Det vimlar inte direkt av forwards i BoIS så därför hoppas John att chansen ska dyka upp om han jobbar hårt. Men matchträning får han i vilket fall då det blir mycket spel i U 19 och U 2.
– Jag behöver förbättra mycket. Men en fördel har jag. När det dyker upp ett bra läge framför mål då kan jag placera bollen där jag vill ha den, säger den sympatiske BoIS-aren med ett brett leende.

John inledde sin fotbollskarriär som 14-åring i IFK Malmö. Efter en tid blev det Prespa Birlik och senare då studier på samhällsprogrammet samtidigt som han hamnade i Jonas Therns Calcio i Osby.
– Eftersom jag hoppade av det programmet och började på el och energi så tar jag studenten först nästa år. Glädjande är att jag har fixat sommarjobb. Jag gjorde praktiken på GC-gruppen här i Landskrona och de var så nöjda att jag fick sommarjobb, säger en glad John Ebere Ekeh.

Under de 2,5 år han varit i BoIS har utvecklingen varit bra tycker John.
– Ja absolut det går åt rätt håll. Jag trivs fantastiskt bra här i BoIS. Här är alla killarna trevliga. Visserligen har man några man pratar mer med än andra men alla är justa och bra, säger han.

Just nu går John i valet och kvalet om han ska flytta till Landskrona.
– Det är ju en fördel att slippa resorna på sikt. Jag får se hur det blir, menar han.

I dag söndag spelar BoIS mot Skövde AIK hemma. När vi gör intervjun hoppas John att kanske få en plats på bänken.
– Men jag blir inte besviken om jag får vänta ett tag till. Min tid kommer förhoppningsvis, säger han.
Nu blir det ingen trupplats denna gång eftersom BoIS inte har några avstängningar och de spelare som varit skadade är med igen.

Text och bild: Lasse Möller