Dagens motståndare Skövde AIK spelade en stor roll när Landskrona BoIS återvände till Allsvenskan 1970, efter 21 år i andra serien. Efter att ha upplevt fyra misslyckade kval, 1958, 1959, 1962 och 1968 så åkte jag till Göteborg och Nya Ullevi med stora förhoppningar. BoIS kunde förlora med två mål och ändå gå till Allsvenskan. Men det blev dramatiskt!

Då på den tiden spelades kvalet som en enkelserie. Övriga lag förutom Skövde och BoIS var Sandvikens IF och IFK Luleå. BoIS inledde med att besegra Sandvikens IF hemma på IP med 2-0. Målen gjordes av Tommy ”Gyxa” Gustavsson och Sonny Johansson.
I den kommande bortamatchen mot IFK Luleå blev det mållöst 0-0. Men det resultatet betydde att BoIS så gott som var klart för Allsvenskan eftersom Luleå och Sandviken skulle mötas i en avgörande match. Ska tilläggas att seger gav två poäng då.

Så det var förstås med stor tillförsikt jag och många med mig åkte till Göteborg. Den tredje matchen spelades alltid på neutral plan. Nya Ullevi i Göteborg var spelplats för BoIS och Skövde lördagen den 24 oktober 1970. Jag jobbade då på NST, dock inte på sportredaktionen, men jag åkte med NST-sportens utsända och hade fått en plats på pressläktaren.
Flera tusen BoIS-supportrar hade tagit sig till Göteborg för att se sitt lag bli allsvenskt igen. Det blev en nervkittlande upplevelse utan dess like men precis som en spännande film så slutade det lyckligt.

Skövde gjorde 1-0 i första halvlek och ökade på till 2-0 i andra halvlek. Fortfarande var BoIS på allsvensk plats men ett mål till skulle betyda att Skövde gick om. Det röda Skövdelaget pressade på och var nära ett tredje mål men BoIS Kenneth Axelsson räddade på mållinjen.
Så kom BoIS igång och fick det där efterlängtade målet på en elegant nick av Sonny Johansson. Allsvenskan närmade sig och i princip var det helt klart när Leif Carlsen kvitterade till 2-2. Då var det en person som stod upp och jublade på pressläktaren. Det var förstås jag som äntligen fick se BoIS i Allsvenskan.

Ja, egentligen hade jag sett BoIS spela 1949, men då var jag bara ett år, men eftersom min far var med i laget då, så hade jag varit med på några hemmamatcher, har jag fått höra. Ja, egentligen även minst en bortamatch, Halmstads BK på Örjans Vall. Då hade ettåringen råkat försvinna. Alla letade efter mig. Helt ovetande om detta stod jag lugnt i HBK:s omklädningsrum och försökte prata med spelarna där. Kanske ett första steg på journalistkarriären.

Nåväl vi återgår till lördagen den 24 oktober. Efter fyra misslyckade kval blev BoIS åter allsvenskt. Och det blev en lyckad allsvensk comeback med tio säsonger. Men det är en anan historia.

Text: Bert Lundqvist

Bilden: Laget som tog BoIS till Allsvenskan 1970: Stående från vänster: Karl-Erik Hult, tränare, Sven ”Skinka” Malmborg, Rolf Bengtsson, Jerry Rosengren, Kenneth Axelsson, Tommy ”Gyxa” Gustavsson, Kjeld Holm, Leif Carlsen, Kjell Orup, lagledare. Sittande från vänster: Kenneth Dahlgren, Sonny Johansson, Gert Carlsson, Christer Olsson, Kjell Lindstrand, Roger Karlsson och Lars-Ove Nilsson.