I tisdags röntgades Landskrona BoIS mittback och lagkapten Philip Andersson på sjukhus och fick diagnosen diskbråck.

– Även om det väl är bra att äntligen ha fått en diagnos så är det samtidigt oroande att det är en åkomma som kan komma att förvärras och kanske måste opereras, säger Philip Andersson sedan han genomfört torsdagens träning på Landskrona Idrottsplats B-plan.

Kunde du genomföra träningen fullt ut?
– Nej jag valde att hålla igen och inte ge hundra procent i alla övningar. Visserligen har jag inte ont just nu men jag vill inte heller riskera att det förvärras inför söndagens bortamatch mot Karlskrona, förklarar han.

På Spine Center Göteborgs hemsida kan vi läsa följande om diskbråck:
”Diskbråck orsakar besvär om det trycker på nerver och ger inflammation i nervstrukturen. Då får man ischias, det vill säga smärta som strålar ut i ena eller båda benen. Dessutom kan man få muskelförlamning och nedsatt känsel. Diskbråck orsakar däremot i allmänhet inte ryggsmärta.
De flesta diskbråck läker ut av sig självt utan behandling om man har tålamod och står ut med smärtan tillräckligt länge. Om diskbråcket inte läker inom två månader och man har stora besvär av ischiassmärta bör man överväga operation.”

– Jag har haft problem med ryggen en tid nu men det känns faktiskt som det börjar släppa. Det är lite segt precis på morgonen när jag går upp men det gör inte direkt ont längre och det stör mig inte i mitt arbete, berättar Philip.

– På sjukhuset sa läkaren att det såg ut som om diskbråcket var på väg att släppa och då behöver vi inte göra mer åt det. Men jag ska in på en ny undersökning om tre veckor och då får vi se. Om det inte blivit bättre måste det åtgärdas, berättar Philip.

För tillfället tar Philip Andersson inga smärtstillande tabletter under veckorna.
– Jag gör det däremot vid matchtillfällena. Några sprutor blir det dock aldrig tal om. Där går gränsen för vad jag utsätter kroppen för, konstaterar han bestämt.
– Jag vill ha detta utrett och klart. Risken finns ju att det kan förvärras och att jag får problem efter det att min fotbollskarriär är över. Det vill jag slippa, poängterar Philip.

BoIS har – liksom de flesta lag i serien – ingen jättebredd på mittbackssidan. Men det är ingen kris. Förutom Viktor Svensson och Philip Ljung så finns Igor Arsenijevic samt Måns Ekvall som tillfälliga lösningar.

Text och bild: Lasse Möller