I princip hela Landskrona BoIS spelartrupp har tagit enorma kliv framåt denna säsong. En som etablerat sig som nyckelspelare med fortsatt spikrak formkurva är den defensive mittfältaren Måns Ekvall.

– Jag kom hit till BoIS för tre år sedan och jag känner hur den positiva trenden bara fortsätter och fortsätter. När Agim Sopi kom som tränare började min utveckling verkligen skjuta fart, säger den lågmälde men vältalige 22-åringen när vi träffas över en kopp kaffe på Espresso House i Landskrona.

Måns Ekvall är fostrad i IK Wormo men valde att gå den ”förbjudna” vägen som 15-åring.
– Ja jag gick till HIF och var i den klubben tills jag fyllt 18 år. Det blev två korta inhopp i allsvenskan och sedan lånades jag ut till Örgryte IS i Göteborg. Det var en bra tid med regelbundet spel fram tills jag blev skadad, berättar Måns.
– Jag fick en stressfraktur i ena benet och det utvecklades till ett brott, tillägger Måns.

Han flyttade då hem till Landskrona och valde BoIS – vilket supportrarna och naturligtvis klubben är glada över idag.
– Första säsongen var det lite trögt men i fjol så tog det fart och nu känns det som min formkurva går spikrakt, säger Måns som briljerat under vårsäsongen.

Normalt spelar han defensiv mittfältare.
– Ja jag spelar med Igor Arsenijevic som jag fungerar mycket bra tillsammans med på plan, berättar han.
Även privat umgås detta starka defensiva lås då vi stött på dem mer än en gång tillsammans med målvakten Amr Kadourra, när de tagit en fika innan träningen.

Men Måns har även visat kvaliteter som vikarierande mittback när Viktor Svensson och Philip Andersson haft skadeproblem.
– Ja det fungerar faktiskt riktigt bra även där bak. Kanske jag har en fördel som relativt snabb mittfältare. Jag har en bra överblick och uppfattar att jag har god spelförståelse, förklarar han.

Måns Ekvall tillhör spelartypen som sällan eller aldrig gör det där spektakulära eller briljerar med tunnlar och konstigheter. Istället är han spelaren som gör allting rätt. Är på sin position, har ett massivt bra passningsspel och utstrålar lugn och trygghet. Kort sagt den spelartupp som alla lag skriker efter och som gör att lagkamraterna kan göra sitt jobb i god förvissning om att Måns finns där bakom – eller framför – som en säkerhet.
– Vår defensiv har ju fungerat väldigt bra hittills denna säsong. Nu känns det också som om det offensiva spelet klivit fram en bra bit. Vi hart fått jobba hårt för målen under en period men mot slutet har vi fått hål på motståndet tidigare, tycker Måns.

I dag möter serieledande BoIS ett IK Oddevold som så smått börjat hitta rätt. Laget har skakat av sig en dålig start och tagit rejält med poäng på slutet.
– Detta är en match man måste vara vaksam i. Det håller inte att slappna av och tappa fokus. Jag förstår att Agim jagar på oss från sidan då han inte accepterar att vi slarvar, säger Måns.
– Om vi siktar på avancemang till Superettan måste hemmamatcherna vinnas. Här på Landskrona Idrottsplats ska vi vara starkast oavsett vilket motstånd vi möter. Oddevold är av tradition en mycket svår motståndare så vi kommer att vara ordentligt laddade till matchen, lovar Måns.

Text och bild: Lasse Möller