Ett av Landskrona BoIS stoltaste ögonblick var när laget efter en gastkramande cupfinal mot IFK Norrköping kunde lyfta bucklan. I onsdags var det hela 45 år sedan denna kväll och vi tycker att de gamla hjältarna förtjänar att få kliva fram ur minnenas gömmor ännu en gång.

Lagen möttes inför 2 111 åskådare i Norrköping och spelade 0-0. Det blev då omspel i Landskrona den 5 juli och den matchen tilldrog sig betydligt större intresse. Inte mindre än 9 686 åskådare tog sig ut till Landskrona Idrottsplats med Erik Fredriksson från Tidaholm som domare.

BoIS ställde upp med ett starkt lag. I mål Christer Olsson bakom en uppställning bestående av Gert-Inge Svensson, Claes Cronqvist, Roger Karlsson, Jerry Rosengren, Bo Nilsson, Lars-Ove ”Loket” Nilsson, Kenneth Berg, Tommy ”Gyxa” Gustavsson, Sonny Johansson och Dan Brzokoupil. Samma lag som startade i Norrköping.

Matchen fick inte alls den start som hemmasupportrarna hoppades. Efter 21 minuter gjorde Norrköpingsikonen Ove Kindvall 0-1. ”Peking” malde på och en annan Norrköpingsprofil – Per-Olof Eek – kunde göra 0-2 i minut 39.

BoIS-tränaren Rolf Svensson beslöt sig för att göra två byten inför andra halvlek – Torbjörn Lindström kom in istället för ”Loket” och Kenneth Dahlgren ersatte Kenneth Berg. Dahlgren fick gå ner som mittback, Claes Cronqvist lyftes upp på mittfältet. Detta drag gav resultat.

I den 58 minuten reducerade Claes Cronqvist till 1-2 och BoIS fick nytt hopp. Med nio minuter kvar av ordinarie tid klev så inhopparen Torbjörn Lindström fram och kvitterade till 2-2 på passning från Kenneth Dahlgren.

Matchen gick till förlängning och rysaren skulle inte avgöras förrän efter 110 minuter. Åter var det Torbjörn Lindström som ”målade” och därmed blev hans BoIS störste och kanske på förhand osannolike cuphjälte genom tiderna.

Den fina publiksiffran i cupfinalen har efter detta bara överträffats elva gånger bör påpekas.

Inför omspelet i Landskrona hade hela staden mobiliserat. Butiker och företag skyltade randigt och det rådde utan tvekan cupfeber.

Totalt har BoIS spelat fem cupfinaler varav fyra förlorats. Den senaste var 1993 då BoIS föll mot Degerfors med 0-3.

Lasse Möller