Landskrona BoIS förstemålvakt Ivo Vazgec har ett makalöst snitt vad gäller insläppta mål denna säsong. På tolv matcher har han släppt in i snitt 0,33 mål per match. I statistiken ingår att han spelade delvis i matchen mot Kristianstad borta där det slutade 1-1 – ett mål som släpptes in efter att en skadad Ivo lämnat planen.

– Vi är ett bra lag defensivt så det är inte enbart min förtjänst att laget enbart släppt in fem mål. Av de fyra jag släppt in är ett straffmål och tre ”skitmål”, säger Ivo med viss irritation i rösten.

Vad menar du med ”skitmål”?

– Det är inte mål som kommit sedan motståndarna byggt upp ett anfall och spelat sig fram till avslut. Det är chansbollar som studsat fel och ändrat riktning och som är väldigt irriterande att släppa in, förklarar Ivo.

På sin ena arm har Ivo tatuerat ett kors i en kedja. Något som klart antyder hans religiösa inriktning.

– Jag är katolik och troende. Jag ber – även inför varje match. Men jag ber inte om att vi ska vinna för det skulle påverka negativt för motståndaren. Jag ber att jag ska slippa skador och att jag ska göra en bra match. En bra match kan innebära att jag släpper in två mål men att min insats är god, säger Ivo.

När det gäller resultaten på plan lämnar inte Ivo något åt slumpen. Här handlar det om att lita på sig själv och sina medspelare.

– Vi är ett jäkligt bra lag inget snack om den saken. Varje spelare är klart medveten om sin uppgift och sköter den. Vi har en trygghet i laget som gör att vi litar på varandra. Jag vet att när jag skriker så släpper försvararna bollen till mig. Anfallare och yttrar vet att när vi ska vända spelet kan de lita på att mina utsparkar når dem, konstaterar han.

Motståndarna skapar oftast inte speciellt mycket mot BoIS denna säsong. Men att ha ett målsnitt på 0,33 är något alldeles extra. BoIS har som helhet 0,41 mål insläppta per match. Inget lag i de tre översta serierna i landet har något liknande.

– Nej det är ett bra facit men vi har lång väg att vandra innan vi är i mål i höst. Så vi ska inte stirra oss blinda på vad som presterats hittills. Jag tillhör de som tar en match i taget och nu är det dags att möta Oskarshamns AIK. Jag respekterar motståndet men jag är definitivt inte rädd, garanterar Ivo.

– Vi vet att alla lag i serien alltid gör sitt yttersta när de möter oss. Vi är i den positionen att alla lag vill slå oss och det måste vi hantera om vi ska gå upp i Superettan. Då kan vi inte springa omkring och oroa oss för matcherna, menar Ivo.

Inför söndagens match är allt lugnt tycker Ivo som dock har en önskan till planskötarna.

– Jag vill ha planen ordentligt vattnad. Senast var den torr och hård och då har vi inte den stora fördel vi får av en riktigt blöt plan, säger han.

Om inte högre makter ombesörjer en naturlig blöta så kan säkert de ypperliga planskötarna se till att den detaljen blir som BoIS-målvakten önskar.

Matchen startar klockan 16 idag och vi utgår från att alla som kan tar sig till Idrottsplatsen och stötar BoIS i jakten på Superettan.

Lasse Möller