Efter en tuff första halvlek fanns det till slut bara ett lag på plan när Landskrona BoIS bortabesegrade nästjumbon Assyriska med 4-1 på lördagseftermiddagen på ett soligt Ruddalen i Göteborg. Härförda av Thierry Zahui tog BoIS kommandot rejält i andra halvlek och kunde defilera hem segern.

Första halvlek blev en betydligt tuffare resa än vad de tillresta BoIS-supportrarna kanske hade räknat med. Direkt i inledningen skapade Assyriska bra chanser genom bland annat dubbla frisparkar från Joakim Olausson utan att det blev riktigt farligt. Efter en kvart började BoIS ta tag i matchen. Dennis Olofsson blev ren till höger med Assyriskas målvakt David Asmar som svarade för en bra räddning.
I 22 minuten var det Pivkovskis tur att köra slalom i Assyriskas straffområde. Han tog sig fram och ner djupt på kanten till höger om målvakten och fick iväg ett skott som målvakten styrde ut parallellt med mållinjen.

Mitt i Landskronapressen stack Assyriska upp i en kontring, som inte slutade bättre än att Ali Selim i hemmalaget drog på sig sitt andra gula kort och blev utvisad. Efter utvisningen släppte BoIS på trycket och Assyriska kunde jobba sig in i matchen igen. Chanser fanns åt båda håll men det skulle dröja till 42 minuten innan Joakim Olausson kunde göra 1-0 till Assyriska efter stort slarv på mittfältet i Landskrona. Olausson blev fri ur ingenting och kunde enkelt lägga bollen i mål. BoIS kunde inte alls ta hand om det numerära övertaget och det såg tungt ut för randigt när en chans dök upp i första tilläggsminuten. Alexander Tkacz lyrade in en boll som Karim Sadat kunde nicka in i nästan tom bur.

– Vi var inte alls nöjda med första halvlek, det kändes som semesterfotboll och i paus gick vi tillbaka till grunderna. Det var riktigt dåligt helt enkelt och vi löpte inte för varandra. Vi tydliggjorde vad vi pratat om i veckan och sa att vi börjar om matchen på noll, som att den började i andra halvlek, menade Agim Sopi kort efter matchen.

Andra halvlek började BoIS med hög press direkt och det syntes att det var ett revanschsuget lag som kom in på banan flera minuter efter att Assyriska kommit ut från omklädningsrummet. Chanserna avlöste varandra, Ekvall sköt på målvakten i friläge, Sadat fick iväg ett skott som Assyriskas målvakt precis lyckades sträcka ut och hålla. Pivkovski fick läge på läge men det skulle dröja till 57 minuten innan Thierry Zahui smekte in en ny frispark vackert över muren till 2-1. Målvakten var helt utan chans.

Trots att Assyriska fick lite boll igen efter målet så var det aldrig någon diskussion. I 71 minuten blir det straff till BoIS när Alm dribblar förbi tre man och blir neddragen av målvakten David Asmar i friläge. Thierry Zahui sätter säkert straffen intill stolproten. Strax efter 3-1 borde det ha varit straff igen när Alm blir nertryckt på nytt. Istället dröjer det till 85 minuten innan Zahui trollar bort sin försvarare på kanten och serverar Olofsson en tom bur, 4-1.

– Det kunde ha blivit 8-1. Till slut var det bara vi på banan, vi matade boll på djupet och på kanterna och skar av Assyriskas långa bollar upp mot starke Sonny Karlsson på topp på ett sätt som vi inte alls lyckades med i första halvlek. Det var en lurig match men till slut var det ju tryggt och nu ligger vi där vi vill ligga. Nu får grabbarna två veckors semester innan vi kör igång igen 31 juli hälsade en nöjd Landskronatränare.

BoIS startelva
Vazgec
Olofsson, Svensson, Andersson, Tkacz
Arsenijevic, Ekvall
Pivkovski, Zahui, Alm
Sadat

BoIS byten
Alm ut Ask in 80
Pivkovski ut Ljung in
Zahui ut Condrup in 90

BoIS varningar
Rasmus Alm 13
Måns Ekvall 49

Målen
1-0 Joakim Olausson 42
1-1 Karim Sadat 45+1 (assist Tkacz)
1-2 Thierry Zahui 57 (frispark)
1-3 Thierry Zahui 71 (straff)
1-4 Dennis Olofsson 85 (assist Zahui)

Text: Torgny Andersen, foto: David Jönsson