Även om Landskrona BoIS kan slå sig för bröstet efter hyfsade framgångar i Svenska cupen den senaste säsongen är detta inget mot onsdagens motståndare allsvenska IF Elfsborg. Här ställs BoIS mot ett lag som har Svenska cupen som specialitet och som alltid siktar mot att ta hem bucklan.

Ifjol vände BoIS upp och ner på Fotbollssverige när man besegrade Malmö FF med 3-1 och tog sig vidare till vårens gruppspel. Skulle laget lyckas med samma bedrift på onsdagen kan man verkligen tala om att vara favoritdödare.

– Ja Svenska cupen har blivit vår specialitet. Vi vann cupfinalerna 2001, 2003 och 2014. Vår målsättning är alltid att vinna cupfinalen då detta automatiskt är en väg ut i Europaspel och det är där vi vill vara, förklarar IF Elfsborgs manager Magnus Haglund.
– Även om jag hyser respekt för BoIS och den säsong laget gjort i division 1 så åker vi till Landskrona för att vinna matchen och ta oss vidare till gruppspelet. Det finns liksom inget annat att tala om, poängterar Magnus Haglund.

Elfsborg är en av landets klassiska fotbollsföreningar. Boråslaget har sex SM-guld – det senaste 2012 – tre cupguld, en seger i Supercupen 2007 då man besegrade HIF. Laget debuterade i allsvenskan 1926 och ligger femma i denna series maratontabell.
– Jag har inte bestämt mig för hur startelvan ska se ut. Vi har tyvärr drabbats av en hel del skador i år men jag kommer att kunna ställa det för stunden bästa tänkbara laget på benen. Gamle BoIS-bekantingen Jon Jönsson finns med i truppen men om han startar det kan jag inte svara på ännu, förklarar Magnus Haglund.

För att betona den vikt Elfsborg lägger vid onsdagens match så berättar Magnus Haglund att man hade lagets scout på plats i Landskrona i söndags då randigt spelade 3-3 mot Husqvarna.
– Han kom hem med viktig information. Någon risk att vi ska underskatta BoIS finns inte, det kan jag garantera. Jag hoppas att det kommer mycket folk till matchen. Vågar man hoppas på 4 000, frågar Magnus Haglund?

Den frågan kan endast BoIS-publiken besvara. Men av Elfsborgsmanagerns förhoppningar inför matchen att döma lär de allsvenska gästerna bjuda på underhållande fotboll. Nu återstår ju förstås frågan om BoIS kan sätta några käppar i det Elfsborgshjul som dock inte visat sig vara helt väloljat under årets allsvenska.
– Det är en intensiv spelperiod nu. Alla matcher är i princip strid på kniven. Söndagen efter matchen i Landskrona möter vi Halmstads BK i en match vi också bör vinna då allsvenskan är otroligt jämn, säger Magnus Haglund.

Text: Lasse Möller, foto: Bildbyrån