Inför säsongen 2005 kom då 22-årige Jon Jönsson till Landskrona BoIS som lån. Han spelade 21 matcher den säsongen i BoIS. Efter att BoIS åkt ur Allsvenskan det året återgick han till Malmö FF för att under säsongen gå vidare till Elfsborg. Där finns han kvar än men gjorde fyra säsonger utomlands innan han 2010 återvände till Boråsklubben. Förhoppningsvis får Jon på onsdag åter visa upp sig på Landskrona IP. Dock spökar en ryggskada som kan göra att han inte är med.

– Vi får se på tisdagsträningen hur det känns. Det hade varit väldigt roligt att komma tillbaka till Landskrona. Där finns ju en del personer kvar som jag lärde känna under min säsong där, säger Jon Jönsson.

34-årige Jon gör sin åttonde raka säsong som mittback i Elfsborg. Med de två tidigare säsongerna så blir det tio och han har kontrakt även för nästa år.
– Vi får se hur det blir i framtiden men troligtvis blir det min sista säsong nästa år. Visst, osvuret är bäst men jag har ju haft ganska många skador under mina år, så det är kanske dags att lägga av.

Just skadorna har förstört en del av karriären.
– Jag är väl relativt nöjd med min karriär men tyvärr var jag för det mesta skadad under mitt dryga år i franska Toulouse. Sedan blev det en flytt till Köpenhamn och spel i Bröndby under två och en halv säsong. Även där spökade skadorna.
2010 återvände Jon till Elfsborg och har spelat där sedan dess. Han har dock även i Elfsborg varit mycket skadedrabbad men kunde i fjol spela hela säsongen och i år har det börjat bra.
– Ja, Elfsborg och Borås har blivit mitt hem nu. Även om både jag och min fru har skånska rötter så lär vi bo kvar här efter fotbollskarriären. Här har vi rotat oss, har många vänner och barnen, som nu går i skolan och på förskolan, är uppväxta här.

Året i Landskrona BoIS blev förstås inte så kul med tanke på degraderingen, men det var ett år som Jon etablerade sig som allsvensk fotbollsspelare.
– Ja, och så träffade jag ”Sankan” (BoIS-målvakten Jonas Sandqvist) och vi har sedan dess varit bästa vänner. Vi pratar med varandra i telefon nästan varje dag, säger Jon.

Årets säsong för Elfsborg har inte varit så lyckad. Just nu är man på nionde plats, lite i ingenmansland.
– Nej, det har varit lite struligt. Det började med att vi åkte ut i kvartsfinalen i Svenska Cupen och sedan fick vi en dålig inledning i Allsvenskan.
Det där med skador har varit en följetong för Jon och nu riskerar en skada att stoppa honom från matchen mot BoIS.
– Jag har känning i ryggen. Jag är kanske med i truppen och kommer till Landskrona men osäkert om jag spelar.

Slutligen lite fakta om Jons inledande karriär: Han började i IFK Hässleholm men värvades som 16-åring till Tottenham i London. Förutom en rejäl slant fick IFK Hässleholm låna då 18-årige Peter Crouch. Jon kunde ha fått ett A-kontrakt efter en säsong men valde att flytta hem till Sverige och Malmö FF.

Text: Bert Lundqvist, foto: Jörgen Jarnberger/IF Elfsborg